Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Calabria

 

 

 

 

Terület:                                 15 079 km2

Lakosság száma:              2 010 709 (2011.)

Népsűrűség:                      133,34 fő/km2

Megyék:                                Catanzaro, Cosenza, Crotone, Reggio Calabria, Vibo Valentia

Székhely:                              Catanzaro

 

Földrajz

Calabria egy tipikusan dél-olasz régió, lényegében a csizma orra, amelyet északról Basilicata régiója határol, délen – délnyugaton pedig partja Szicíliáéval szomszédos, mindössze 3,2 km választa el őket egymástól. Határait keletről és nyugatról is egy-egy tenger, a Jón és a Tirrén jelenti.

Domborzatának minimális részét (kb. 9 %) alkotja síkság, felét dombok foglalják el, a maradék, szintén jelentős részen pedig hegyvidéki területekben gyönyörködhetünk.

Klímája igazi mediterrán, télen sem esik a hőmérséklet 10 °C alá, nyáron viszont 40°C köré is emelkedhet. A hegyvidékeken, a magasban viharokkal is találkozhatunk, az ottani klíma jellegzetességeit a tengerszint feletti magasság is befolyásolja.

Nyelvjárások

Nyelvi szempontból a régió kifejezetten sok érdekességet mutat, nagyon sokféle dialektust használnak, ezek közül nyilván egyik sem hivatalos nyelv. Mivel a régiónak történelmi szempontból szerteágazó gyökerei vannak, így olyan dialektusok is léteznek, melyek konkrétan más nyelvekből ágaznak le (eredet lehet északon a nápolyi, délen a szicíliai nyelvjárás). A 15-16. századig Calabria déli részén a (grecanica) görög nyelvet beszélte mindenki, amely egyértelmű bizonyítéka az Olaszországban jelenlévő görög nyelv sziklaszilárd kultúrájának. A falvak elnevezésében ez a kettősség a mai napig fellelhető. Sok helyen beszélik még az albán nyelv azon verzióját, amely Albániának is csak a déli részén jellemző, hiszen a második legnagyobb etnikum Calabria területén az albán (a román után).

calabria

Gazdaság, közlekedés

A régió gazdasága stabil is lehetne, azonban a jelenlévő szervezett bűnözés, a piacok távolsága és az infrastruktúra hiányosságai törékennyé teszik. Elsődleges szerepe van ebben a régióban a mezőgazdaságnak, amely leginkább olíva- és citrusültetvényeiről híres. Előbbi kapcsán Puglia után a másodiknak számít országosan a régiók sorában, utóbbi egyik fő képviselője pedig a bergamott, amely rengeteg parfüm alapanyagaként is szolgál.

Megemlíthetjük az élelmiszeriparát és textiliparát is, de nem szabad kihagyni a turizmust, mint bevételi forrást. Főként nyáron, a tengerpartokon fogadnak sok vendéget, de egyre nagyobb turisztikai jelentősége van a téli időszakban Sila városának is, mely egy magasan fekvő terület; itt található a Sila-i Nemzeti Park (Parco Nazionale Della Sila), mely több tízezer hektáron terül el, és egyike az öt legfontosabb olasz nemzeti parknak.

Ezen kívül még két nemzeti park fekszik Calabria területén, a Parco Nazionale dell’Aspromonte és a Parco Nazionale del Pollino.

Közúton a Basilicata-t átszelő A3-as autópályán közelíthető meg, emellett számos főút szeli át, melyek a nagyobb városokat kötik össze.

Kimondottan ipari jellegű infrastruktúrával rendelkező kikötőből egyet említhetünk (Porto di Gioia Tauro), de turisztikai, kereskedelmi, szállítmányozási és halászati funkciót betöltő, ún. II. osztályú kikötője még 7 van.

A régió három repülőteret és egy katonai helikopter-leszállót is a magáénak mondhat.

Linkek, felhasznált források:

http://it.wikipedia.org/wiki/Calabria

Régió

A régió hivatalos oldala értelemszerűen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen:

http://www.regione.calabria.it/

Gazdasági info

Ha mindenképpen ebben a tartományban szeretnél hivatásszerűen/cégszerűen tevékenykedni, az alábbi, gyakran frissülő honlap milliónyi segítséget nyújthat. Pályázatokról, régiós bontásban:

http://www.concorsi.it/regione/calabria

Érdemes még forgatni a Gazzetta Ufficiali Concorsi oldalait is!

Kultúra

Érdekességként áttekinthető a vonatkozó minisztérium oldala, az itt megismerhető szervezet a régió programjainak komolyabb koordinációját és az adminisztratív feladatok összehangolását tűzte ki célul:

http://www.calabria.beniculturali.it/chisiamo.php

Hírek – helyi vegyes

A lokális események követésére egyik legalkalmasabb módszer az alábbi oldalt átlapozni, ahol politikai, gazdasági, utazási, kulturális és sporthíreket is találhatunk, akár régiókra bontva:

http://www.calabrianotizie.it/

Környezet

Info azoknak, akiknek szívügye a környezet és annak védelme. Alább találhatók a nemzeti parkok és természetvédelmi területek, melyek a régióban fellelhetők:

http://www.parks.it/regione.calabria/index.php

Néhány plusz info a mezőgazdaság kapcsán is, ahol még egy 2007-2013 között átívelő komoly programról is értesülhetünk:

http://portale.assagricalabria.it/

Turizmus

A régióban a külföldi turizmus is jelentős, így nem csoda, hogy kifejezetten a régió kapcsán jól összeszedett infokat találhatunk, például az alábbi elérhetőségen:

http://www.turiscalabria.it/

Sőt, még egy olyan önkéntes szerveződés honlapját is átbogarászhatjuk, amelynek tagjai (magánszemélyek!) azt tűzték ki maguk elé, hogy közösen fejlesztik saját közösségüket és környezetüket annak érdekében, hogy az turisztikai szempontból egyre vonzóbbá váljék.

http://www.unplicalabria.it/

Polgári védelem

Ha valaki a régió polgári védelmének tevékenységét, illetve híreit szeretné megismerni, akkor itt keresgéljen:

http://www.protezionecivilecalabria.it/