Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Lombardia

Lombardia

 

 

 

Terület:                                 23 860,62 km2

Lakosság száma:              9 967 485 (2011.)

Népsűrűség:                       417,74 fő/km2

Megyék:                               Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Loci, Mantova, Milano, Monza e Brianza, Pavia,

      Sondrio, Varese

Székhely:                              Milano

 

Földrajz

Lombardia Olaszország népességszámban legnagyobb régiója, mely gazdaságilag  is a leginkább előretartónak számít. Az ország észak-nyugati részében helyezkedik el, északon Svájccal határos. Mind a régió, mind a népcsoport neve (lombardok) a longobárdoktól származik, hiszen ez a germán eredetű népcsoport még az 500-as években, 568 környékén megszállta a területet, és lényegében az itt élők tőlük származtatják magukat. Ennek megfelelően látható, hogy a régió területe igen régóta lakott, és történelme meglehetősen régre nyúlik vissza.

A régió területén kb. egyenlő arányban található meg a hegyvidék és a síkságok, kb. 10-12%-ban pedig dombok uralják a felszínt. A három domborzati forma mellett negyedikként szóljunk a Pó-folyó vidékéről is. Lombardiában egyébként rendkívül sok folyó fut, és számos gyönyörű tavat is találhatunk itt, gondoljuk csak a Como-i tóra, a Garda-tóra és a Lago Maggiore-ra. Általában a régió határait a domborzat vagy vízrajz szerint jelölték ki (hegyek, tavak, folyók mentén).

Az Alpok egyes vonulatai az itt élő, vagy a történelem során (főleg a Római Birodalom idején) itt menedéket találó népcsoportokról kapták a nevüket.

  • Alpi Lepontine – a népcsoport (i Leponzi) Augusztusz által leigázott ligúrokból állt
  • Alpi Retiche – a népcsoport (i Reti) egy etruszk származású csoport, mely a kelta invázió elől menekült az Alpok középső részébe
  • Alpi Orobie – nem tisztázott: vagy ligúr, vagy kelta eredetű népcsoport lakta (gli Orobi)

 Lombardia éghajlata alapvetően kontinentális, a nyarak melegek, bár a magas hőmérsékletet sokszor szakítja meg vihar vagy jégeső. A telek hűvösek és csapadékosak. A tavak környékén magasabb a páratartalom, így ott a klímát inkább kicsit mediterránnak érezhetjük, ez is a magyarázata, hogy olajbogyó- és citrusültetvényekre is rábukkanhatunk.

Történelem

Lombardia történelme igen változatos és viharos képet mutat, ez szintén egy olyan terület, mely hosszasabb fejtegetést igényel, röviden viszont annyit mondhatunk el róla, hogy már a neolitikumból és a bronzkorból származó leleteket is találtak területén, ezt követte egy etruszk, majd egy gót és egy római megszállás. A Nyugat-Római Birodalom utolsó századaiban Milano (Mediolanum) kiemelkedő politikai és vallási szerepet töltött be. A birodalom bukása után jöttek a barbárok, a bizánciak, a longobárdok. Később érkeztek a franciák, elhozva a feudalizmus korát, majd pestis is tizedelte, ahogy Európa nagy részét. Az 1700-as években a régió egy részét a milánói hercegek vezették, a keleti oldala pedig velencei kormányzóság alatt állt. A területet később az 1800-as évek küzdelmei és a két világháború is megtépázta. Az ez után következő gazdasági fellendülés viszont Lombardiának is kifejezetten jót tett, Észak-Olaszország gazdasági háromszögének egyik pillérévé vált, és a mai napig az ország legfejlettebb része.

lombardia

Nyelvjárások

Nyelvjárásait tekintve a gall-olasz dialektus-csoportba tartozó tájszólásokat különböztethetjük meg, beszélik a megfelelő területi elosztásban a keleti, nyugati és déli lombard nyelvjárást, valamint az emilia-it (dialetto emiliano), ezek használata Piemonte régióba és Svájcba is átnyúlik.

Demográfia

Demográfiáját tekintve Olaszország legnépesebb része, de Európában is  a harmadik helyen áll. Ennek ellenére a már-már szokásosnak mondható népességcsökkenés, amely a 2000-es évek elején Európát jellemzi, itt is észrevehető, még a sok külföldi bevándorló ellenére is.

Gazdaság, közlekedés

Gazdasága nagyban szól a mezőgazdaságról, mely komoly fejlődésen esett át a gépesítés és automatizálás után. Gabonanövényeket is termesztenek, de zöldség-gyümölcs tekintetében is jelentős a régió gazdasága. Állattenyésztése, és a hozzá kapcsolódó könnyűipari ágazatok is említésre méltóak.

Ipara kapcsán mind a könnyű-, mind a nehézipar jelen van, és a kis családi gazdaságoktól a nagy, ipari vállalatokig a szegmens minden résztvevőjével találkozhatunk.

A szolgáltatóipar külön szót érdemel, Milánóban székel az olasz tőzsde, de nemcsak pénzügyi vonalon komoly az itt folyó munka, a bankszektoron és pénzügyi tanácsadó cégeken túl a kereskedelem, a vásárok, és nem utolsósorban az évről-évre szépen fejlődő turizmus is pezsgésben tartja a nagyobb városokat, ennek mentén pedig egész Lombardiát.

Lombardia beletartozik az első 5 olasz régióba, amelyek a legtöbb turistát vonzzák az országba; mind természeti, mind kulturális szépségei sok látnivalót nyújtanak.

A régió szinte bármilyen módon rendkívül könnyen megközelíthető. Autópályán, autóutakon, melyek a vasútvonalakhoz hasonlóan kapillárisok módjára szelik át; repülőgépen, 4 különböző reptere fogadja az érkező gépeket (egy a nemzetközi járatokat, egy a fapadosokat, egy a chartereket és egy a kereskedelmi járatokat), illetve vasúton, amelynek segítségével nem csak sok olasz, hanem több európai nagyváros is egyszerűen elérhető. Jónéhány folyója hajózható a régiónak, igaz ezeket ‘csak’ kereskedelmi-áruszállítási funkciók kapcsán használják.

Linkek, felhasznált források:

http://it.wikipedia.org/wiki/Lombardia

Régió

A régió hivatalos oldala értelemszerűen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen:

http://www.regione.lombardia.it

Azért még egy-két plusz infot is idecsempésznék:

http://www.orimregionelombardia.it/

És van, ahol még megpróbálják komolyan összefogni a fiatalokat:

http://www.lombardia.agesci.it/

Gazdasági info

Ha mindenképpen ebben a tartományban szeretnél hivatásszerűen/cégszerűen tevékenykedni, az alábbi, gyakran frissülő honlap milliónyi segítséget nyújthat. Pályázatokról, régiós bontásban:

http://www.concorsi.it/regione/lombardia

Érdemes még forgatni a Gazzetta Ufficiali Concorsi oldalait is!

http://www.lombardiapoint.it/index.phtml?Id_VMenu=1

Hírek – helyi vegyes

A lokális események követésére egyik legalkalmasabb módszer az alábbi oldalt átlapozni, ahol politikai, gazdasági, utazási, kulturális és sporthíreket is találhatunk, akár régiókra bontva:

http://www.agi.it/milano

http://www.giornaleditreviglio.it/

http://tg24.sky.it/tag/tg24/regione_lombardia_1.html

Környezet

Info azoknak, akiknek szívügye a környezet és annak védelme. Alább találhatók a nemzeti parkok és természetvédelmi területek, melyek a régióban fellelhetők:

http://www.parks.it/regione.lombardia/index.php

Lazán kapcsolódva a mezőgazdaságról:

http://www.ersaf.lombardia.it/servizi/notizie/notizie_homepage.aspx

Tömegközlekedés régiós szinten

Ilyen leírást más régiónál még nem találtam, azonban ne felejtsük el, hogy jelenleg Olaszország gazdasági értelemben véve legfejlettebb régiójáról beszélünk:

http://62.101.84.174/trl_index.htm

Önkéntesség

Egy ekkora régióban már kicsit többféle témában találhatunk érdekes és releváns oldalakat, ha a neten vadászunk:

http://www.avislombardia.it/usr_view.php/ID=90

http://www.piazzadelvolontariato.org/

Turizmus

Hogy legyen hová menni, és legyen mit megnézni

http://www.buonalombardia.it/browse.asp?goto=1&livello=0

http://www.piste-ciclabili.com/regione-lombardia

http://www.valtellina.it/

Kultúra, programok dióhéjban

http://www.lombardiaspettacolo.com/

http://www.lombardiabeniculturali.it/

http://www.aislombardia.it/