Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Campania

 

 

 

Terület:                                 13 590 km2

Lakosság száma:               5 835 561 (2011.)

Népsűrűség:                       429,4 fő/km2

Megyék:                                Avellino, Benevento, Caserta, Napoli, Salerno

Székhely:                              Napoli (Nápoly)

 

 Földrajz

Campania Olaszország déli részén fekszik, népességét tekintve 2., népsűrűségét tekintve pedig az első helyen áll az országban. Területén az UNESCO által elismert világörökségi javak szép számban megtalálhatók.

Campania-t nyugatról és dél-nyugatról a Tirrén-tenger határolja. Székhelye Nápoly, mely az egyik legrégebbre visszanyúló történelemmel büszkélkedő dél-olasz város. Hatással volt rá a római birodalom, de a keleti civilizáció, a bizánci és a spanyol kultúra egyaránt.

Sajnos mára romló gazdasági helyzete miatt inkább csak az olaszok számára megoldandó „déli probléma” egyik eleme a régió.

A régió mintegy ötöde síkság, de területén található a Vezúv is, amely 2007-ben indult a világ 7 új csodája megmérettetésen is. (Habár a Vezúv az egyik legismertebb vulkán, a régió még öt másik vulkanikus területet is magába foglal, ezek közül van, amelyik a Nápolyi-öbölben, a tengerszint alatt található. A régió szeizmikus aktivitás szempontjából a közepesen erős – erős kockázati kategóriába tartozik az olasz polgári védelem besorolásában.) Kb. 50%-ban dombság borítja, a fennmaradó részen hegyeket találunk. Az Appenninek észak-nyugat – dél-keleti irányban szelik át. Két „félszigete” a nápolyi és a sorrento-i, melyek az azonos nevű öblöket határolják. Utóbbi partján található Amalfi, amely közkedvelt turistacélpont, egyúttal az egyik olyan része az országnak, amely már-már jelképként kezelhető, emiatt 1997-ben UNESCO-védelem alá került. A régióhoz három pici sziget tartozik, melyek méltán híresek szépségükről, természeti csodáikról, és amelyek szintén fenn vannak a bel- és külföldi turisták listájának elején. Ezek a szigetek: Capri, Ischia és Procida. Még ezekhez a pici szigetekhez képest is aprónak számító további két sziget is található a Tirrén-tengeren, az előzőek közelében, ezek: Nisida és Vivara.

Területének határai története során többször, néha igen jelentős mértékben változtak. Egyes részei korábban Basilicata régió részét képezték, más területeit pedig – Mussolini szándékainak megfelelően – Lazio-hoz csatolták.

A régió kb. 25%-a természetvédelmi terület, ez főként a hegy- és dombvidéket érinti, és két nagyobb nemzeti parkot jelent: Parco Nazionale del Vesuvio e Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano. Napoli tartományban tengeri természetvédelmi területeket is kijelöltek.

Campania klímáját két jelentős földrajzi tényező határozza meg: egyik a tenger közelsége, mely enyhébb, nedvesebb tulajdonságokat hordoz; a másik a hegyvidék, ahol nem ritka telente a köd, a fagy, az időjárás így itt sokkal ridegebb.

Nyelvjárások, kisebbség

Campania legszámosabb etnikai csoportja az albánoké, akik igyekeznek őrizni saját hagyományaikat és egész közösségük aktívan használja az albán nyelvet. Az olasz nyelvjárások tekintetében fontos megemlíteni a nápolyi olaszt, amelyet főleg Nápolyban, illetve Napoli tartományban használnak, de közösségről-közösségre vannak ennek is enyhén eltérő változatai. További három dialektust is meg kell említenünk, melyeket Campania régióhoz köthetünk: dialetto cilentano, beneventano e irpino.

Campania-ban – mint Olaszország oly sok részén – a sportot a foci jelenti, a Napoli csapata az olasz Serie A-ban játszik, és ne felejtsük el megemlíteni, hogy itt játszott 1984 és 1991 között Diego Maradona.

campania

Turizmus, gazdaság

A turizmus a régióban virágzik, Olaszország és Európa leglátogatottabb pontjai között van számos Campania-i tájegység és város, mint például maga Nápoly, az Amalfi-i part, Salerno, a Salerno-i öböl, a Vezúv, Pompei és még napestig sorolhatnánk. A nápolyi, el nem  takarított szeméthalmok idején érezhető volt – érthető módon – a visszaesés, de azóta ismét nő az érdeklődés a gyönyörű tájak és a kényelmes kikapcsolódás iránt.

A mezőgazdaság a sok napsütéses óra és a kedvező klíma előnyeit kihasználva rengeteg finom, tipikusan mediterrán zöldségféle termesztésére csábít, a paradicsom mellett sok padlizsán, zöldbab terem itt.

http://www.lafabbricadellapastadigragnano.it/

A gabonanövények kapcsán a kiváló tésztákat is meg kell említeni, mint a fenti, Gragnano-i verziót. A honlap kifejezetten ízléses, amolyan igazi olasz.

Citrusültetvényekből sincs hiány, és olivaolajból is van bőven, így minden, ami a mediterrán konyhához kell, itt garantáltan megtalálható.

A borokra sem kell panaszkodnia a régió lakóinak.

Állattenyésztése kapcsán a bivalyokat említhetjük meg, és jelentős a tartásukra épült tejipar, annak minden termékével (különösen a mozzarella emlegethető a témában).

A halászat az igen hosszú tengerpart miatt szintén fontos, azonban nem használják ki igazán a benne rejlő lehetőségeket, kevéssé modern eszközökkel, kevéssé modern feldolgozóiparral rendelkeznek, de az utóbbi években már igyekeznek megfelelni ezen a téren is az EU előírásainak.

Iparát tekintve: az 1800-as években kifejezetten gazdag területnek számított, az 1861-es egyesülést követően és az 1900-as évek első felében Olaszország egyik leggazdagabb részeként tartották számon, a század második felében viszont, amikor a déli régiók gazdasági értelemben hanyatlásnak indultak, a campania-i gazdaság sem volt kivétel.

Közlekedés

Autópályán az A16, az A3 és az A1 vonalán közelíthető meg, az A1 (L’autostrada del Sole) Nápolyból indul (észak felé), és számos főút szeli át, mind-mind a jó megközelíthetőséget szolgálva.

Vasúthálózata jól kiépített, a nagyobb városokat összekötő hálózat, a nápolyi metró pedig 7 vonalával – melyek közül 3 szolgálja a csak városon belüli közlekedést, a többi a városon kívül is jár – keresztül-kasul szeli a környéket.

A két legnagyobb kikötő Nápolyhoz és Salernohoz köthető, de néhány egyéb kisebb, elsősorban turisztikai célokat szolgáló kikötője is van.

Napoli Capodichino repülőtere Olaszország hatodik legforgalmasabbja, egy terminállal a nemzetközi és nemzeti járatok, egy másikkal pedig a charterek számára. (A magánkézben lévő cég Olaszországban az első olyan repülőtér volt, melyet privatizáltak.)

Linkek, felhasznált források:

http://it.wikipedia.org/wiki/Campania

http://it.wikipedia.org/wiki/Storia_di_Amalfi

Régió

A régió hivatalos oldala értelemszerűen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen:

http://www.regione.campania.it/

Mellé még jónéhány információ, amelyek szintén közelebb visznek Campania-hoz, hivatalos értelemben:

http://www.sito.regione.campania.it/

http://burc.regione.campania.it/eBurcWeb/publicContent/home/index.iface

Gazdasági info

Ha mindenképpen ebben a tartományban szeretnél hivatásszerűen/cégszerűen tevékenykedni, az alábbi, gyakran frissülő honlap milliónyi segítséget nyújthat. Pályázatokról, régiós bontásban:

http://www.concorsi.it/regione/campania

Érdemes még forgatni a Gazzetta Ufficiali Concorsi oldalait is!

Kultúra

Érdekességként áttekinthető a vonatkozó minisztérium oldala, hírekkel, programajánlóval, az UNESCO védelme alá eső területekkel. Kellemes összefoglaló a régió iránt érdeklődőknek:

http://www.incampania.com/

Hírek – helyi vegyes

Néhány hír, mindennapi tájékozódáshoz:

http://www.agi.it/napoli

http://www.iltitolo.it/giornale/notizie-campania/blog.html

Környezet

Info azoknak, akiknek szívügye a környezet és annak védelme. Alább találhatók a nemzeti parkok és természetvédelmi területek, melyek a régióban fellelhetők:

http://www.parks.it/regione.campania/index.php

A térség mezőgazdasága iránt érdeklődőknek még egy link:

http://www.agricoltura.regione.campania.it/

Oktatás

A régió oktatása kapcsán összegyűjtött szakmai jellegű útmutatásokat pedig ezen az oldalon találhatjuk:

http://www.campania.istruzione.it/home/home.shtml