Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Liguria

Liguria

 

 

 

Terület:                                  5 420 km2

Lakosság száma:              1 616 788 (2011.)

Népsűrűség:                       298,3 fő/km2

Megyék:                                Genova, Imperia, La Spezia, Savona

Székhely:                              Genova

 

Földrajz

Liguria Olaszország észak-nyugati részén található, érdekes, elnyújtott alakjával egy nem éppen tipikus földrajzi egység. Délen a Ligur-tenger, északon pedig az Alpok és Appenninek határolják, így egyesek szerint a régió e két földrajzi egység közé beszorulva helyezkedik el. Nyugati határa Franciaország.

A régió jelenlegi határait 1923-ban határozták meg, nagyjából egybeesik az egykori Genova-i Köztársaság határaival. Nevét a területén igen régen élő ligúr népességről kapta, bár abban az időben Liguria határai a maihoz képest sokkal kiterjedtebbek voltak.

Történelmére jelentős hatást gyakorolt a kelta migráció, valamint a görög, föníciai és karthago-i kolonizáció is. Virágkorát a kora középkorban élte, majd a napóleoni hadjáratok idején a Genova-i köztársaságból Ligur Köztársaság lett, amelyet Franciaországhoz csatoltak.

Valle d’Aosta és Molise után a harmadik legkisebb olasz régió Liguria, azonban az egyik legsűrűbben lakott is, népsűrűsége jóval az olasz átlag felett van. Ez nem is csoda, mivel felszínének kb. 70%-át erdők borítják. Tengerpartja a a Riviera di Levante területén sziklás, a Riviera di Ponente-hez tartozó szakaszon helyenként már homokos. A Genova-i öbölnél több, a tengerbe ömlő folyó torkolatát is megtalálhatjuk.

Klímáját tekintve a tengerparton egyértelműen mediterrán jellegzetességekbe botlunk, a nyarak inkább fülledtek, mint forróak. A tenger közelsége a hőmérsékletet nem tartja extrém magasan, azonban a páratartalom miatt ezt sokkal többnek érezhetjük. A hegyvidékeken már más a helyzet, itt telente kifejezetten hideg időjárást tapasztalhatunk.

Természeti csodáit – melyek a szárazföldi és tengeri élővilág szépségeit is magába foglalja – egy nemzeti park, kilenc regionális park és három szárazföldi és két tengeri természetvédelmi terület óvja.

liguria

Demográfia

Demográfiai adatait tekintve elég szomorú a helyzet. A jelenség – nevezetesen a népesség fogyása – a második világháború után mutatott egy hullámot, amikor sokan a tengerentúlra költöztek, főleg az Egyesült Államokba, de egész közösségek vannak Argentína és Chile területén. (Genova kikötője az észak-olaszok által használt kiindulás pont volt az országból ebben az időszakban.) Az utóbbi években (2009-2010.) a népesség 5-6 ezrelékes folyamatos fogyást jelez, ugyanakkor a területen élők kb. 7-8%-a külföldi.

Nyelvjárás

Nyelvét tekintve az olasznak egy liguriai verzióját használják, elég széles körben elterjed, még a környező régiókban is beszélik, s nem ritka, hogy a dialektus irodalmi művekben is felbukkan.

Gazdaság, közlekedés

Liguria területén a mezőgazdaság komoly jelentőséget kap, minőségi értelemben, hogy az állattenyésztést, és a tenger közelségéből adódó halászatot már ne is említsük. A terület éghajlata az oliva termesztésének és a gyümölcsösök, szőlőültetvények művelésének kedvez, sokszor találkozunk teraszos földműveléssel is. Rengeteg virágot is láthatunk a régióban, ezek az illatszeripart szolgálják ki. A virágok nevelése lefedi az országos mennyiség felét.  Ipara javarészt arra épül, hogy kihasználja a kicsit több mint 300 km hosszú tengerpartot, így a kikötők egyben logisztikai központok, támaszkodva a tengeri kereskedelemre és a turizmus működtetésére.  Vegyipara és fémfeldolgozó ipara is említésre méltó, a hajóépítés pedig La Spezia városának jellemzője.

Gazdasági szempontból azonban a legjelentősebb bevételi forrás a turizmus, ami a mediterrán klíma csábítását használja ki, erre vevők mind a belföldi, mind a külföldi turisták. Igaz, a partok lebetonozása a rengeteg ideérkező fürdőzni vágyó miatt nem tett túl jót a környezetnek, de hát ugye, valamit valamiért?

Mivel jelentős kereskedelmi csomópont a régió, és nem csak a tengeren, az alábbi autópályákon lehet megközelíteni: A6, A7, A10, A12, A15, A26.  Számos főút, vasútvonal szeli át, számtalan kikötője – külön a turizmust, külön a kereskedelmet szolgálók – sok szempontból meghatározó a régió életében. Természetesen a négy nagyvárosnak (Genova, Savona, Imperia, La Spezia) saját, óriási kikötője van.

A repülőterek közül a Genova központjától 9 km-re található Aeroporto Internazionale ‘Cristoforo Colombo’ a legnagyobb, és nemzetközi járatokat is fogadó légikikötő.

Egyetem

Oktatási szempontból a Genova-i Egyetemet 11 szakával mindenképp említenünk kell, néhány kisebb oktatási intézmény is található a régióban, ám ezek javarészt egyszakos (zenei, művészeti, nyelvi, esztétikai, természettudományos szakokat jelentő) kisebb intézmények.

Linkek, felhasznált források:

http://it.wikipedia.org/wiki/Liguria

Régió

A régió hivatalos oldala értelemszerűen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen:

http://www.regione.liguria.it/

Gazdasági info

Ha mindenképpen ebben a tartományban szeretnél hivatásszerűen/cégszerűen tevékenykedni, az alábbi, gyakran frissülő honlap milliónyi segítséget nyújthat. Pályázatokról, régiós bontásban:

http://www.concorsi.it/regione/liguria

Érdemes még forgatni a Gazzetta Ufficiali Concorsi oldalait is!

Hírek – helyi vegyes

A lokális események követésére egyik legalkalmasabb módszer az alábbi oldalt átlapozni, ahol politikai, gazdasági, utazási, kulturális és sporthíreket is találhatunk, akár régiókra bontva:

http://www.ligurianotizie.it/

http://www.ilsecoloxix.it/genova/

http://www.primocanale.it/

Környezet

Info azoknak, akiknek szívügye a környezet és annak védelme. Alább találhatók a nemzeti parkok és természetvédelmi területek, melyek a régióban fellelhetők:

http://www.parks.it/regione.liguria/

Turizmus

Igencsak gazdagon bővíthető lista alább:

http://szallashelyek-utazas.info/genova-latnivalok/

http://www.genova-turismo.it/spip.php?lang=it

http://www.museidigenova.it/spip.php