Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Emilia-Romagna

 

 

 

Terület:                                  22 451 km2

Lakosság száma:               4 442 501 (2011.)

Népsűrűség:                       197,87  fő/km2

Megyék:                                 Piacenza, Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna, Ferrara, Ravenna, Forlì-Cesena, Rimini

Székhely:                               Bologna

 

Földrajz

A hivatalosan 1970-ben létrehozott régió Olaszország észak-keleti részén helyezkedik el, 9 tartományból áll, s bizonyíthatóan lakott volt már 800 000 éve, a paleolitikumban is.

Nemrégiben Forlì közelében egy börtön építése során találtak rá egy kb. 4000 éves nekropoliszra, ez is bizonyítja a régió ősi mivoltát.

Az ország népességet tekintve legnagyobb régiója.

A régió területének képét két alapvető földrajzi jellegzetesség határozza meg, egyik ezek közül az Appenninek vonulata, a másik pedig a Pó folyó és a Pó-síkság. Emilia-Romagna területének majdnem felét sík terület alkotja, keleten az Adriai-tengerrel határos, délen pedig San Marino-t érinti.

Klímája szubkontinentális, elhúzódó hideg telekkel (gyakori a nap folyamán végig megmaradó köd!) és forró, fülledt nyarakkal. A tenger az éghajlatot meglepően kis mértékben (azaz nem meghatározóan) befolyásolja.

A legesősebb évszakok a tavasz és az ősz, de télen is sok csapadék hullik, hó formájában; a nyár a „legszárazabb”.

Emilia-Romagna területén két meghatározó nemzeti parkot tartanak számon, mindkettőn Toscana régióval osztozik: Parco nazionale delle Foreste Casentinesi, Monte Falterona e Campigna; e il Parco nazionale dell’Appennino Tosco-Emiliano. A régióban további 14 regionális park és számos természetvédelmi terület található. Ezek flórája és faunája az emberi beavatkozás miatt lényeges változáson esett át, ám a terület még mindig sokféle állatfaj és rengeteg csodálatos növény otthona.

emiliaromagna

Gazdaság

A régió gazdaságára jellemző, hogy Olaszország leggazdagabb régiói között tartják számon, Bologna és Modena a 3. és 4. leggazdagabb olasz város (Milano és Biella mögött), és ebben a régióban a legmagasabb az életszínvonal. A foglalkoztatottság 70% feletti, ami európai viszonylatban is jónak számít.

Mivel a Pó és más kisebb, az Appenninekből érkező folyók bőségesen ellátják a sík területeket, így a mezőgazdaság, azon belül is a növénytermesztés sok lehetőséget rejt. A néhány gabonanövényen kívül (főként búza és kukorica) rengeteg zöldségféle és sok gyümölcs termesztésére alkalmas mind a talaj, mind a klíma. Állattenyésztés szempontjából említenünk kell a marhát és a sertést.

Élelmiszeripara rendkívül fejlett, hiszen bátran támaszkodhat a helyi mezőgazdaságra. Itt van a Barilla és a Parmalat központja.

A textilipara és vegyipara is említhető, de természetesen sokkal nagyobb jelentőséget kap  a gyártóipar alábbi néhány, igen impozáns képviselője: Ducati, Ferrari, Italjet, Malaguti, Maserati és a Lamborghini, a teljesség igénye nélkül.

Közlekedés, turizmus

A logisztikai központ Piacenza, az Adriai-tenger legjelentősebb kikötője pedig Ravenna.

A régió kereskedelmi szempontból számít Olaszország egyik legfontosabb csomópontjának, vasúti értelemben pedig Bologna az ország egyik legforgalmasabbja.

Az autópályákat tekintve is egyértelműen látható a régió fontossága, itt halad át ugyanis az A1, A13, A14, A15, A21, A22.

Turizmusát az Adriai-tenger közelsége nagyban meghatározza, a tengerparton sok olasz, de rengeteg külföldi turista is megfordul a nyári időszakban. Télen az Appenninek vonzzák a síelni vágyókat, de kulturális értelemben is sok látnivalót tartogat a régió, különösen Bologna városa, így bárki megtalálhatja itt a számításait, ami a kikapcsolódást illeti.

Egyetemek

Egyetemei közül fontos megemlíteni a nyugati világ első egyetemét, a Bologna-it, mely a mai napig mind presztízsben, mind minőségben nemzeti szinten az elsőnek, nemzetközi szinten pedig igen elismertnek számít. Közel 100 000 hallgató látogatja.

Ezen kívül ki kell emelnünk Modena, Parma és Ferrara egyetemeit is, ahol szintén egyenként több tízezer diák tanul, oktatását tekintve tehát a régió Olaszország igen fontos része. (A régióban a Milánói Katolikus Egyetem és Műszaki Egyetem kihelyezett tagozatait is megtalálhatjuk, Piacenza városában.)

Linkek, felhasznált források:

http://it.wikipedia.org/wiki/Emilia-Romagna

Régió

A régió hivatalos oldala értelemszerűen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen:

http://www.regione.emilia-romagna.it/

És még néhány info:

http://www.tuttoemilia.it

http://www.provincia.re.it/

Gazdasági info

Ha mindenképpen ebben a tartományban szeretnél hivatásszerűen/cégszerűen tevékenykedni, az alábbi, gyakran frissülő honlap milliónyi segítséget nyújthat. Pályázatokról, régiós bontásban:

http://www.concorsi.it/regione/emilia%20romagna

Érdemes még forgatni a Gazzetta Ufficiali Concorsi oldalait is!

http://www.confind.emr.it

Kereskedelmi kamara honlapja

http://www.ucer.camcom.it/

Hírek – helyi vegyes

A lokális események követésére egyik legalkalmasabb módszer az alábbi oldalt átlapozni, ahol politikai, gazdasági, utazási, kulturális és sporthíreket is találhatunk, akár tartományokra bontva:

http://www.romagnaoggi.it/

http://www.ilrestodelcarlino.it/

http://www.telesanterno.com/

http://www.linformazione.com/

http://www.agi.it/bologna

Környezet, mezőgazdaság

Info azoknak, akiknek szívügye a környezet és annak védelme. Alább találhatók a nemzeti parkok és természetvédelmi területek, melyek a régióban fellelhetők, valamint egy csokor információ azoknak, akik olvasnának pár szót Emilia-Romagna mezőgazdaságáról:

http://www.parks.it/regione.emilia-romagna/index.php

http://www.ermesagricoltura.it/

http://www.landini.it/

Nemrégiben a mezőgazdasági miniszter a régióval együttműködve kijelölt 184 olyan, kifejezetten Emilia-Romagna-beli terméket, melyek ?tradícionális? besorolást kaptak. Akit érdekel, melyek is ezek, alább olvashatja:

http://it.wikipedia.org/wiki/Prodotti_agroalimentari_tradizionali_emiliano-romagnoli

Turizmus

http://www.aptservizi.com/it/

http://www.emiliaromagnaturismo.it/

http://www.emiliaromagnagolf.it/

http://www.emiliaromagnaterme.it/

Általános infok

http://www.comuni-italiani.it/08/

Oktatás

http://www.emiliaromagnasapere.it/

Kultúra

http://www.cartellone.emr.it/

http://www.emiliaromagnateatro.com/

http://www.cittadarte.emilia-romagna.it/

Polgári védelem

http://www.protezionecivile.emilia-romagna.it/