Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Lazio

Lazio

 

 

 

Terület:                                 17 236 km2

Lakosság száma:              5 759 839 (2011.)

Népsűrűség:                      334,17 fő/km2

Megyék:                                Frosinone, Latina, Rieti, Roma, Viterbo

Székhely:                              Róma

 

Földrajz

Közép-Olaszországban található ez a viszonylag nagynak számító régió, melynek központja Róma, az olasz főváros. Fontos említeni, hogy a város egy kis önálló államot, a Vatikánt is magába foglalja, amelynek majd egy külön fejezetet szeretnék szentelni.

Nyugatról a Tirrén-tenger, minden más oldalról pedig a környező régiók határolják. Területének kb. 20%-a síkság, mintegy 26%-a hegység, így több mint 50%-ban a dombság dominál. Lazio keleti részén húzódnak a legmagasabb hegyek (a Monti della Laga 2 845 m magas). Legfontosabb és legnagyobb folyója a Tevere, amely Rómát is átszeli.

Lazio klímája kontinentális, jellemzői a tengerparttól távolodva egyre erősödnek. A telek nem kifejezetten hidegek, a legszárazabb évszak a nyár. A régióban Rómában a legmagasabb a napsütéses órák száma, és itt a leggyakrabban tiszta, felhőtlen az ég éves szintre vetítve.

A régió történelme szorosan összefügg Róma történelmével – történetével. Habár sok népcsoport megfordult errefelé az elmúlt néhány ezer évben, az egyik legerőteljesebb hatást az etruszkok gyakorolták a térségre. Jellemző, hogy Róma központi helyzete miatt – amelyet mind az Itáliai Királyság, mind a fasizmus, mind pedig a modern Olaszország életében betöltött/betölt – a régiónak, tehát a város körüli viszonylag nagy területnek is mindig komolyabb szerep jutott az olasz történelemben.

Lazionak három komolyabb nemzeti parkja van, ebből egyen – a Parco Nazionale d’Abruzzo-n, mint azt annak neve is mutatja – Abruzzo régióval osztozik. Számos további természetvédelmi terület is található ebben a régióban, és úgy tűnik, az utóbbi években civil oldalról is egyre több megmozdulás szolgálja a természet védelmét.

lazio

Kultúra

A régió kulturális életét nagyban meghatározza, hogy Lazio területén, azon belül is főként Rómában sok egyetem található meg, a legkülönfélébb szakokkal, s ezek között vannak nem csak állami, de magánegyetemek is. A leghíresebb nyilván a La Sapienza, amely sok külföldi diákot is fogad. A nagyobb egyetemek Rómán kívül, a  régió más területein működtetnek karokat. Számos egyetemet alapította a múlt században is – a ’70-es, ’80-as években.

Ha már a kulturális életnél tartunk, mindenképpen megemlíteném még a nyári időszakban Lazio-ban rendezett Jazz Fesztivált is, ahová a világ minden tájáról – de legfőképpen az Egyesült Államokból – érkeznek jónevű jazz-zenészek, hogy műsoraikkal felejthetetlen élményt nyújtsanak az idelátogatóknak, a műfajt kedvelőknek.

2006-ban pedig útjára indították a Római Nemzetközi Filmfesztivált, amelyet azóta minden ősszel megtartanak.

Nyelvjárások

A régióban használt nyelvjárások egy külön, igen-igen hosszas fejtegetést is megérnének, hiszen a térség középső és központi helyzete miatt mind az északi, mind a déli dialektusok hatást gyakoroltak az itt meglévő sajátosságokra, így a dialektusok egy végtelenül érdekes, és külső szemlélő számára lényegében teljesen követhetetlen, sok elemből álló halmazt hoztak létre. A lényeg: a régióban 5, egymástól elkülöníthető nyelvjárás(csoport)ra lehet bukkanni, melyek dióhéjban a következők:

  • Tuscia területén: az ún. közbenső dialektusok uralkodnak, melyek főként Rómától északra vannak jelen, és egyértelműen érezhető rajtuk a toszkán hatás
  • Rieti tartományban a közbenső dialektusok közül az ún. „szabin” verziót beszélik
  • Frosinone és Latino teljes, valamint Róma tartomány egy kisebb részében a „ciociaro” nyelvjárás dívik, erre viszont már a déli területek dialektusai is rányomták a bélyegüket
  • Róma és a tengerpart környékén a római dialektus az úr
  • A régió legdélebbi részeire mind a nápolyi, mind a campania-i tájszólás hatást gyakorolt, így itt kifejezetten déli keverék dialektusok beszéltek, abból is többféle.

Gazdaság, közlekedés

A régió mezőgazdasága a háború utánig volt igazán jelentős, amikor is a régi, klasszikus nagybirtokok még működtek. Azóta mezőgazdasága a szőlészetekben, olajbogyó- és mogyorótermesztésben emelkedik ki, de gabonanövényeket is termesztenek. Latina tartományban sok kiwi és gesztenye terem.

Állattartása a szarvasmarhára és sertésre koncentrál.

Ipara egészen fejlett, fontos kiemelnünk a kokszműveket, az olajfinomítókat, a vegyi- és gyógyszeripari cégeket.

Szolgáltató ágazatai közül a teljes paletta negyedét foglalja el a pénzügyhöz és ingatlanokhoz kapcsolódó szolgáltatások csoportja, valamint egy újabb 25-26%-ot a turizmus és kereskedelem.

Róma, központi helyzete és gazdasági jelentősége miatt is rendkívül jó úthálózattal rendelkezik, akár észak, akár dél felé könnyedén eljuthatunk autópályán vagy főúton. Néhány komoly vasútvonala sok nagyobb olasz város megközelítését teszi lehetővé.

Legfontosabb kikötője a régiónak a Civitavecchia, mely a környező szigetekre és országokba biztosít átkelési lehetőséget, pl. Szardínia, Málta, Franciaország, Tunézia és Spanyolország felé.

3 repülőtere közül a nemzetközi járatok a Fiumicino-n (Aeroporto di Leonardo Da Vinci) szállnak le, a fapadosok rendszerint az Aeroporto Pastine-re érkeznek, amelyet Ciampino-ként jobban ismerhetünk.

Linkek, felhasznált források:

http://it.wikipedia.org/wiki/Lazio

Régió

A régió hivatalos oldala értelemszerűen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen:

http://www.regione.lazio.it/rl_main/

Gazdasági info

Ha mindenképpen ebben a tartományban szeretnél hivatásszerűen/cégszerűen tevékenykedni, az alábbi, gyakran frissülő honlap milliónyi segítséget nyújthat. Pályázatokról, régiós bontásban:

http://www.concorsi.it/regione/lazio

Érdemes még forgatni a Gazzetta Ufficiali Concorsi oldalait is, valamint itt található pár szó a régió gazdasági fejlesztésének lehetőségeiről is:

http://www.sviluppo.lazio.it/

Hírek – helyi vegyes

A lokális események követésére egyik legalkalmasabb módszer az alábbi oldalt átlapozni, ahol politikai, gazdasági, utazási, kulturális és sporthíreket is találhatunk, akár tartományokra bontva:

http://www.altolazionotizie.it/

http://www.lazionotizie.com/

Környezet

Info azoknak, akiknek szívügye a környezet és annak védelme. Alább található egy kifejezetten a régió környezetvédelmével foglalkozó oldal:

http://www.arpalazio.net/main/

http://www.lazio.agesci.it/

Turizmus

A sok látnivalóhoz némi segítség az eligazodásban:

http://www.turislazio.it/

http://www.lazioturismo.it/