Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Piemonte

Piemonte

 

 

 

Terület:                                 25 402 km2

Lakosság száma:              4 462 432 (2011.)

Népsűrűség:                      175,67 fő/km2

Megyék:                              Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Torino, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli

Székhely:                             Torino

 

Földrajz

Az észak-nyugat olasz régió Olaszország második legnagyobb kiterjedésű régiója (Szicília után), határos néhány másik régió mellett Franciaországgal és Svájccal is.

Piemonte területét durva becsléssel majd 1/3 ? 1/3 arányban alkotják a hegységek, dombságok és síkságok, mondhatni koncentrikus elrendeződésben. A legkülső körben találjuk az Alpok és az Appenninek láncait, melye lényegében védik a régiót, illetve annak természetes határait alkotják. A síkságok a Pó-folyó partján húzódnak, melynek rengeteg mellékfolyója át- meg átszeli az országnak ezen részét.

Klímája kontinentális, a hegyekben a telek kimondottan hidegek, a nyarak a síkságokon forróak, fülledtek. A legtöbb csapadék tavasszal és ősszel esik, a hegyekben gyakran havazik.

Különleges mikroklímája a Lago Maggiore-nak van, partján a telek enyhébbek, a nyarak pedig frissebbek, mint Piemonte más területein.

Piemonte bizonyítottan lakott terület volt már a neolitikumban. Területén ligúrok és kelták is éltek, majd része lett a Nyugat-Római Birodalomnak, melynek bukását követően is több, különböző népcsoport – köztük a gótok, a bizánciak, a longobárdok – vonultak át rajta. Jelenlegi  határaival 1946 óta hivatalosan is Olaszország egyik régiója. Neve a Pedemontis kifejezésből származik, melynek jelentése: a hegyek lábánál; ami természetesen a régió földrajzi elhelyezkedésére utal.

Piemonte területén két nagyobb nemzeti parkot találhatunk, a Gran Paradiso-t és a Val Grande-t, de összesen mintegy 193 000 km2 esik védelem alá.

Nyelvjárások

A régióban beszélt dialektusokat az olasz nyelven kívül öt csoportra lehet osztani. A piemonti tájszólást a régió 85%-a beszéli, több mint 2 millióan. Ezen kívül a svájci határ mentén a walser nyelvjárás, a francia határszélen a francoprovanzale (francia-provanszi) az ismertebb, itt viszont magát a francia nyelvet is lehet hallani. Viszonylag nagyobb területen beszélik az okcitán dialektust. Mind az öt nyelvjárást a törvény védi ma már, köszönhetően annak, hogy az azokat beszélők az olasz nyelv ?erőltetése? ellenére hagyományaikban, mindennapjaikban folyamatosan dolgoznak a tájszólások védelmén, életben tartásán.

piemonte

Gazdaság

A régió mezőgazdaságát a gabonanövények, illetve a burgonya, cukorrépa termesztése jellemzi, de a dombságokról nem hiányozhatnak a szőlészetek, borászatok sem. Állattartása kapcsán a szarvasmarha és a sertés tenyésztését említhetjük.

Gazdasága fentiek kapcsán épül az élelmiszeriparra (csokoládéimádók figyelmébe ajánlom a Gianduiotti-t, a tipikusan piemonte-i, lágy, mogyorós csokoládét (http://www.piemonte-online.com/cucina/servizi/gianduiotti.htm)), de jelentős a textilipara is. Azonban nem szabad kihagyni az autóipar és az ehhez kapcsolódó kiegészítő iparágak (pl. műanyag előállítása és feldolgozása, szerszámok stb.) jelenlétét sem, hiszen az 1950-es évektől gyors fejlődésnek induló FIAT központja Torino-ban van.  Elektronikai téren is lényeges a régió, ha mást nem is, az Olivetti céget azért sokan ismerik.

A régió exportja országos szinten az átlaghoz képest lényegesen magasabb mutatókat hoz.

Kultúra és turizmus

Kultúra és turizmus tekintetében nagyon jó hatással volt Piemonte-ra a XX. Téli Olimpiai Játékok megrendezése, mely a világ figyelmét kicsit erre a régióra irányította. Ma már sok külföldi turista látogat ide, de országos viszonylatban jelentős az itt foglalkoztatott külföldiek, és az itteni egyetemeken tanuló, más országokból érkezett diákok száma is.

A turizmus fellendítését nem csak az olimpiai játékok segítették – bár tény, hogy a téli sportok kedvelői számára Piemonte ideális úticélnak számít – , hanem az agroturizmus is. Érdekességként említeném, hogy ebben a régióban található az ICIF, egy külföldiek számára létrehozott oktató intézmény az olasz konyha minden fortélyáról, illetve ugyancsak itt van a Gasztronómiai Tudományok Egyeteme is, ahol rengeteg – akár külföldi – diák tanul, hogy elismert chef lehessen, és Piemonte-ban munkálkodva tovább segítse a turizmus és a gasztronómia magas színvonalának megtartását.

Linkek, felhasznált források:

http://it.wikipedia.org/wiki/Piemonte

Régió

A régió hivatalos oldala értelemszerűen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen:

http://www.regione.piemonte.it/

És alább néhány, kifejezetten a régióhoz kapcsolódó, csupa hasznos holmi:

http://www.piemonteitalia.eu/

http://www.anpas.piemonte.it/ű

http://www.kila.it/

Gazdasági info

Ha mindenképpen ebben a tartományban szeretnél hivatásszerűen/cégszerűen tevékenykedni, az alábbi, gyakran frissülő honlap milliónyi segítséget nyújthat. Pályázatokról, régiós bontásban:

http://www.concorsi.it/regione/piemonte

Érdemes még forgatni a Gazzetta Ufficiali Concorsi oldalait is!

http://www.concorsipubblici.com/regione-piemonte.htm

Hírek – helyi vegyes

A lokális események követésére egyik legalkalmasabb módszer az alábbi oldalt átlapozni, ahol politikai, gazdasági, utazási, kulturális és sporthíreket is találhatunk, akár régiókra bontva:

http://www.vercellicentro.it/

http://www.piemontenotizie.com/

http://www.piemontenotizie.it/

http://www.regione.piemonte.it/notizie/

http://www.finpiemonte.it/home.aspx

Környezet

Info azoknak, akiknek szívügye a környezet és annak védelme. Alább találhatók a nemzeti parkok és természetvédelmi területek, melyek a régióban fellelhetők:

http://www.parks.it/regione.piemonte/index.php

http://www.parcodelticino.pmn.it/parcodelticino.html

Turizmus

Sportolási lehetőségek, nyaralás-telelés

http://www.caipiemonte.it/

http://www.giraitalia.it/piemonte/

http://www.turismotorino.org/

Sőt, az utazáshoz még ez is jól jöhet:

http://www.trenitalia.com/cms/v/index.jsp?vgnextoid=0c56f19d7485a110VgnVCM10000080a3e90aRCRD

Kultúra

Aki szellemi táplálékra vágyik a nyaralás alatt, annak itt egy kis ízelítő:

http://www.ecomusei.net/index.php