Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Molise

Molise

 

 

 

Terület:                                 4 438 km2

Lakosság száma:              319 434 (2011.)

Népsűrűség:                       71,98 fő/km2

Megyék:                                Campobasso, Isernia

Székhely:                              Campbasso

 

Földrajz

Molise Valle d’Aosta után a második legkisebb olasz régió az ország déli részén. Ez az egyetlen olyan régió, melyet úgy hoztak létre, hogy egy másikat lényegében megkurtítottak. Abruzzo e Molise régióból 1963-ban először Campobasso, majd 1970-ben Isernia tartományt elcsatolva született meg ez a pici régió. Valójában történelme során egyszer már volt önálló, nem teljesen ugyanezekkel a határokkal, Napóleon ideje alatt. Azonban mind az időben jóval korábbi, Római Birodalom általi, gót, normann és egyéb megszállások komoly hatást gyakoroltak rá, változtatták a terület adott korban meglévő jelentőségét, mind az ezt követő Nápolyi Királyság és Itáliai Királyság kora befolyásolta a terület életét.

Molise majdnem fele-fele arányban tudhat magáénak hegyvidéki és dombsági részeket; egybefüggő, nagyobb síkságot itt szinte nem is találhatunk. A környező régióktól az Appenninek láncai választják el, és területén húzódik a Bocca di Forlí nevet viselő hegyszoros is, mely mind az Appeninek, mind Olaszország szempontjából észak-déli választóvonalnak tekinthető.

Éghajlata kontinentális, annak minden jellemzőjével, a tengerparton a nyarakat kellemes szellők teszik elviselhetővé.

Keleti partját az Adriai-tenger mossa. Maga a part nem hosszú, kb. 40 km, és itt található a régió egyetlen kikötője, Porto di Termoli, ahonnan gyakran indulnak hajók a környező szigetekre és Horvátországba is.

Területén végigfut az adriai vasútvonal, és az A14 autópálya teszi viszonylag könnyen megközelíthetővé.

molise

Gazdaság

Gazdasága, tekintve az alacsony népességet, meglehetősen fejletlen, legalábbis az ország többi részéhez képest. Ipara néhány központibb városra, és a kikötőre koncentrálódik. Mivel Molise-t kevesen látogatják, így a természet még elég megkímélt állapotban van, paradox módon ez a régió vonzereje. Azonban minőségileg nincsenek még megfelelően felkészülve a vendéglátóipar szereplői a vendégek fogadására, illetve azok igényeinek kielégítésére.

Élelmiszeripara kapcsán nem hagyhatjuk figyelmen kívül az olivaolaj előállítását, de van itt jónéhány, hagyományosan tésztát előállító cég, híresek kenyereik, pereceik, és úgy egyáltalán, a Molise-i konyha.

Számottevő kisebbséget a horvátok és az albánok alkotnak, akik nyelvükben is őrzik hagyományaikat.

Linkek, felhasznált források:

http://it.wikipedia.org/wiki/Molise

Régió

A régió hivatalos oldala értelemszerűen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen:

http://www3.regione.molise.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/1

Gazdasági info

Ha mindenképpen ebben a tartományban szeretnél hivatásszerűen/cégszerűen tevékenykedni, az alábbi, gyakran frissülő honlap milliónyi segítséget nyújthat. Pályázatokról, régiós bontásban:

http://www.concorsi.it/regione/molise

Érdemes még forgatni a Gazzetta Ufficiali Concorsi oldalait is!

Hírek – helyi vegyes

A lokális események követésére egyik legalkalmasabb módszer az alábbi oldalt átlapozni, ahol politikai, gazdasági, utazási, kulturális és sporthíreket is találhatunk, akár tartományokra bontva:

http://www.altromolise.it/

http://www.telemolise.com/

http://www.infiltrato.it/notizie/molise/

http://www.futuromolise.net/

Érdekesség

http://www.dialettando.com/regioni/pages/proverbi_dialetto.lasso?regione=Molise