Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Basilicata (Lucania)

 

 

 

Terület:                                  9 992 km2

Lakosság száma:              586 690 (2011.)

Népsűrűség:                       58,72 fő/km2

Megyék:                                Matera, Potenza

Székhely:                              Potenza

 

Földrajz

A régió földrajzilag Dél-Olaszországhoz tartozik.

 Földrajzi értelemben változatos képet mutat: javarészt hegyek, dombok jellemzik, és egy nagyobb alföldet is találhatunk, azonban a sík területek a régiónak csak mintegy 8%-át alkotják. Van azonban tengerpartja, és egy – már inaktív – vulkánja is, ez a Monte Vulture. Területét több folyó is átszeli, illetve találhatunk vulkanikus eredetű és mesterséges tavakat is, ez utóbbiak közül néhánynak a vizét ihatóvá tették.

Geológiai szempontból – a növényzet, az állatvilág és részben a klimatikus viszonyok szem előtt tartásával – öt különböző egységre osztható a régió (Vulture-Melfese, Potentino/Dolomiti Lucane, Collina Materana, Metapontino és végül Lagonegrese – Pollino  Val d’Agri, ez utóbbi területén 2000 m-nél is magasabb hegyekben gyönyörködhetünk).

Klímáját tekintve a tengerpart tipikusan mediterrán jellemzőket hordoz, a többi területen pedig a kontinentális éghajlat tulajdonságaival találkozhatunk. Az Adriai-tenger hatásai főként a régió keleti oldalán érvényesülnek, ahol már nem érezhető az Appenninek láncának védelme.

A régió említése kapcsán egyes források már az 5. századig is visszanyúlnak, akkor még Lucania-ként találkozhatunk vele. A név eredete kapcsán számos elmélet látott napvilágot, leginkább görög, egyes kutatók latin forrást sejtenek a háttérben, bár mindegyik a „fény, fénylő” szavakhoz kapcsolja. A Basilicata elnevezésre a 10. században bukkantak először, ennek a névnek is sokféle eredetet tulajdonítanak, leginkább a bizánci időkhöz kötik. A fasizmus idején a régió visszavette a Lucania nevet, de a köztársaság kikiáltása óta ismét Basilicata-nak hívják.

Basilicata kb. 30%-a természetvédelmi terület: két nemzeti parkja és két regionális parkja van, ezeken kívül pedig még 7 természetvédelmi övezettel rendelkezik.

Potenza tartományban – bár a román kisebbség a legjelentősebb – viszonylag magas számú az albán etnikumú és albán nyelvet beszélő kisebbség, akik a mai napig őrzik és óvják hagyományaikat az őket körülvevő külső hatásoktól. Ez a kisebbség több apró faluban lelhető fel, és a teljes közösség beszéli az albán nyelvet. Ezen a területen minden jelzőtábla, hivatalos felirat kétnyelvű.

basilicata

Gazdaság

Mezőgazdaságát tekintve több tipikus területe van a régiónak. Az ún. belső területeken főként gabonanövényeket termesztenek (kukoricát, búzát, árpát és zabot). A dombvidékeken szőlőültetvényeket, az alföldeken pedig gyümölcsösöket találunk, utóbbiból gyakori a szilva, körte, barack, valamint a kiwi és nem utolsósorban vannak még itt gyönyörű citrusligetek is. Az állattenyésztésnek és halászatnak kisebb a jelentősége ezeken a területeken, a halászok tevékenysége leginkább a Jón partokra korlátozódik.

A gazdaság fejlődésére az olajlelőhelyek megléte ad lehetőséget, de a térség gazdag szénhidrogénekben is (metán, kőolaj) olyannyira, hogy itt találhatjuk Európa legnagyobb olajlelőhelyét.

Gazdasága – annak ellenére, hogy még a Fiat-nak is van egy komolyabb létesíténye Melfi-ben – elsősorban a kis- és közepes méretű vállalkozásokra alapul. Főként az élelmiszeriparban tevékenykednek eze a cégek (olaj, bor, tészta), de a textilipar és márványfeldolgozás képviselőivel is találkozhatunk.

Turizmus, közlekedés

Turizmusát tekintve három fő csoportból kerülnek ki a látogatóik: a történelem és kultúra iránt érdeklődők, a fürdőzők és a kirándulók, túrázók is megtalálják itt a számításaikat. Adatokat tekintve igazi fontossággal a belföldi turizmus bír.

Három nagyobb vasútvonal, és jónéhány másodlagos pálya szeli át a régiót, és három turisztikai értelemben fontos kikötője van. Közúton gyorsan az A3-as autópályán közelíthető meg.

Linkek, felhasznált források:

http://it.wikipedia.org/wiki/Basilicata

Régió

A régió hivatalos oldala értelemszerűen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen:

http://www.basilicatanet.it/basilicatanet/site/Basilicatanet/home.jsp

Ajánlanánk még egy-két kifejezetten informatív, és a régiót több szempontból bemutató weblapot is:

http://www.regione.basilicata.it/giunta/site/giunta/home.jsp

http://www.aptbasilicata.it/

Gazdasági info

Ha mindenképpen ebben a tartományban szeretnél hivatásszerűen/cégszerűen tevékenykedni, az alábbi, gyakran frissülő honlap milliónyi segítséget nyújthat. Pályázatokról, régiós bontásban:

http://www.concorsi.it/regione/basilicata

Érdemes még forgatni a Gazzetta Ufficiali Concorsi oldalait is, valamint itt található pár szó a régiónak, mint az ország egyik legelmaradottabb részének (legfőképpen informatikai) felzárkóztatásával foglalkozó szervezet munkájáról:

http://www.rete.basilicata.it/

Hírek – helyi vegyes

A lokális események követésére egyik legalkalmasabb módszer az alábbi oldalt átlapozni, ahol politikai, gazdasági, utazási, kulturális és sporthíreket is találhatunk, akár tartományokra bontva:

http://notizie.comuni-italiani.it/geo/17

Környezet

Info azoknak, akiknek szívügye a környezet és annak védelme. Alább található egy kifejezetten a régió környezetvédelmével foglalkozó oldal:

http://www.arpab.it/