Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Torino – a székhely

Amikor leültünk, hogy megnézzük, mit is lehet érdemes ajánlani Önöknek Torinó kapcsán, nehéz volt eldönteni, hol is kezdjük.

Sosem egyszerű bemutatni egy olyan várost, amely kedvelt turistacélpont, sokan sokfélét tudnak már róla. Semmiképpen sem szerettünk volna olyan cikkel kínálni a kedves olvasót, amilyennel bárhol másutt is találkozhat, ezért amellett, hogy a legfontosabb látnivalókat linkekkel együtt megemlítjük, a számunkra picit érdekesebb, talán kevésbé ismert részekre szeretnénk koncentrálni.

Számos cikk érhető el az interneten a szokásos „10 dolog, amit feltétlenül nézz/ne nézz meg …-ban” témában, ezeket most mellőznénk – sokkal jobban szeretjük az egyes intézmények hivatalos honlapját ajánlani, ahol tényleg naprakész információk várják az érdeklődőket. Nos, ma sem lesz ez másként, úgyhogy vágjunk is bele hamar, hogy mindenki eldönthesse még a tavaszi időszakban, hogy a nyaralási célpontjai közé fel tudjuk-e tenni ezt a várost.

Épp csak felsorolás szintjén említsük meg a legnevezetesebb látnivalókat, hiszen egy többnapos kirándulás tervezésekor ezeket minden jóérzésű ember beilleszti a programjába. Itt van mindjárt a turismotorino oldala, ahol megtudhatjuk, hogy melyek azok a múzeumok, ahová – a témával kapcsolatos érdeklődésünktől függően – szívesen betérnénk.

Aztán ott vannak a gyönyörű paloták, melyek java része a Savoyai család nevéhez kapcsolódik, ezekben a palotákban is számtalan kiállítás és történelmi érdekesség várja a látogatókat. A Palazzo Carignano – amely önmagában is egy csodálnivaló épület a városban – kínálja látnivalói között a Museo Nazionale del Risorgimento Italiano termeit. Ez a múzeum az olasz egység kialakulása körüli időszak (amelyet Risorgimento-nak, újraszerveződésnek nevezünk) érdekességeit, könyvtárral, audio- és videoguide-okkal, számos XIX. századi szöveggel, amelyek a korszak politikai történéseit támasztják alá.

S ha már a Palazzo Carignano-t megemlítettük, nézzük meg, hogy a residenzereali oldalán milyen kastélyok, paloták, és nem utolsósorban lélegzetelállító parkok közül lehet választani.

Palazzo Reale

Palazzo Reale

A nagyobb európai városokban (Bécs, Berlin, London – hogy csak a legnagyobbakat említsük) dívik, így Torinó sem maradt ki a sorból, hogy egy ókori egyiptomi gyűjteménynek dedikált múzemot hozzon létre. Ez a Museo Egizio, ahová szintén érdekes lehet betérni, dacára annak, hogy ez nem az olasz kultúra szerves része.

Museo Egizio

Museo Egizio

Na, és ha már sorolgatást ígértünk, nézzük is: itt van például a GAM, ami a modern és kortárs művészetek múzeuma. Fociimádóknak a Juventus Museum-ot ajánljuk jó szívvel, a keleti kultúra szerelemesei pedig a MAO falain belül fogják jól érezni magukat. Akiket az autók – vagy akár versenyautók – hoznak lázba, azok ne szalasszák el a Museo dell’Automobile di Torino meglátogatását sem. A furcsaságok és vidám dolgok a Marionett Múzeumban (Museo della Marionetta) várnak ránk. Én a magam részéről – személyes érdeklődés okán – biztosan bemennék az emberi anatómia múzeumába is (Museo di Anatomia Umana).

Museo del Cinema

Museo del Cinema

És akkor vegyük egy pillanatra górcső alá az egyik legérdekesebbnek tűnő múzeumot, a Museo del Cinema-t, azaz a mozimúzeumot.

A múzeum a Mole Antonelliana falain belül található, ami már önmagában is egy érdekes építménye, egyúttal szimbóluma is Torinónak, kilátójából fantasztikus panoráma tárul elénk a városról. A múzeum pedig a világon szinte egyedülálló módon és egyedülálló gazdagsággal mutatja be a mozi történetét, hangi és képi elemekkel gazdagítva az utunkat, amelynek során néha látogatónak, néha színésznek érezhetjük magunkat. A múzeum kurátorai szerint felejthetetlen élménnyel lesz gazdagabb az, aki ide ellátogat. Mi miért hagynánk ki, nem igaz? (Nem mellesleg úgy tudjuk, hogy még régi mozigépeket is bemutatnak az egyik kapcsolódó kiállításon, ami szintén egy nem mindennapi téma.)

Duomo di Torino

Duomo di Torino

A másik hely, ami mellett nem mehetünk el említés nélkül, az a Keresztelő Szent Jánosnak ajánlott csodálatos dóm, ahol egyébként az ún. Torinói leplet is őrzik. A lepel egyébként a Savoyai-dinasztia hatására került ide, annak érdekében hozatták Torinóba, hogy minél jobb állapotban óvhassák meg azt az utókor számára. A dóm 1997-es felújításakor kitörő tűzvész elől szerencsére a tűzoltóknak sikerült megmenteniük, s úgy tudjuk, látogatható is. A lepel – amelybe úgy tartják, Krisztus testét tekerték bele a keresztrefeszítés után – másolatok formájában Magyarországon is fellelhetők, talán épp Győr és Székesfehérvár templomai őrzik azokat.

A torinói lepel

A torinói lepel

És aki babonás, és előszeretettel tapogatja szobrok különböző, fényesre simogatott, szerencsehozó részeit (amiből szinte minden városban van egy-kettő), annak Torinóban Columbus kisujját kell keresnie, a városban 1923-ban avatták fel Dino Somá domborművét, amelynek szerencsehozó erőt tulajdonítanak. Abból meg, ugye, mindenkinek kell.

Dito di Colombo

Dito di Colombo

Pénteken eszünk-iszunk Piemontéban, akkor is várjuk Önöket sok szeretettel.