Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Anna Perenna és a római átoktáblák

Mai, vészjósló című írásunk érdekes történelmi tényeket rejt, és egyúttal egy célpontot is ajánl.

Rómában, egy a Piazza Euclide-re szánt mélygarázs építése során 1999-ben ritka ókori leletre bukkantak az ásatást végzők. Nagy mélységben, kb. 6-10 méterrel az utcaszint alatt találták meg Anna Perenna ókori római istennő (vagy nimfa)* kútját, egy szögletes alakú építményt. A kút mögötti tárolóból pedig egy sor furcsa tárgy került elő, melyek egyértelmű bizonyítékát adták annak, hogy ebben az időszakban (amelyet a tudósok kb. az i.e. 1. század – i. sz. 6. század közé tesznek) micsoda fura szertartások történhettek a római nép életében.

Állítólag a szertartások, melyeket főként a polgári, később társadalmi helyzettől függetlenül szinte bármelyik másik réteg is igénybe vett, elsősorban átkok vagy kötések voltak – ezért is hívják a talált táblákat, lamellákat átoktábláknak (defixionum tabellae). Ezek a táblák általában ólomból készültek, s nem ritkán a korabeli, ólomból készült vízvezetékeket szemfülesek ellopták, hogy olcsóbb legyen az átok előállítása. Kb. így vált elérhetővé az ‘iparág’ a legszegényebb rétegek számára is. A táblákat (mivel nagyon vékonyak voltak) henger alakúra csavarták fel, úgy rejtették el a megfelelő helyre, és hagyták, hogy hatását kifejtse.

A táblák szövege elég speciális nyelvet rejt, amit Rosu Mária írása alapján akár korabeli szlengnek is hívhatunk – tele szaftos káromkodásokkal, melyek utalhattak arra, hogy aki átkozni akart, felfokozott lelkiállapotban tette ezt.

Anna Perenna átoktáblája

A táblák alapján volt, aki egyenesen Antoniusra vagy Sura bíróra kért átkot, konkrétan annak mindkét szemére, míg mások szerelmi kötésekkel voltak elfoglalva, vagy családi, netalán üzleti életükben vágytak hőn a bosszúra. Az Anna Perenna kútjánál talált tárgyak konkrét mágikus rituálékra utalnak, melyek a korban igen népszerűnek számíthattak, gyorsan terjedtek – egyes források szerint hivatalos átokírók dolgozták ki a táblák szövegezését, hogy azok minél hatékonyabbak legyenek. Ahhoz, hogy ezek még biztosabban érjék el céljaikat, woo-doo bábukhoz hasonló kis figurákat is használtak.

A nyugat-római birodalomban ez a tevékenység egyáltalán nem ment ritkaságszámba, hiszen Athénban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában és még Gyulafehérváron is találtak hasonló, átkot hozó mágikus táblákat a régészek. Ki tudja, mennyi rejtőzködik még a kontinensen…

A tortenelem.network.hu-n is érdekes írásra bukkantunk a témával kapcsolatban, tőlük származik az alábbi egy-két példa a fellelt átkok kapcsán:

Matei Basarab (1580-1654) vajda egyik levelében olvashatjuk: ” Tie Vacho te, kurva fia, leveleim nem tartod számon, hogy akasszanak fel…”. 

Constantin Brâncoveanu (1654 – 1714), a híres mecénás sem fukarkodik az átokkal. „ ..ha nem részesítik tisztességben és nem újjítják meg …az háromszor legyen átkozott és kiátkozott a Nicheia-i 318 szent atya révén, Júdás és Arias részes társa legyen Kristus előtt… Istenszülő anyánk (Szűz Anyánk) fedje fel Ghiezie keléseit örökkön örökké, ámen” (A Hurezu kolostor számára adott adománylevél) 

Az ókori Dierna ( Orsova) mellett egy aranylemezből készült átoktáblát találtak Iulia Surilla sírjában. Szövegében Aelis Firmusra kérnek átkot: ”Az ocsmányság démona zaklasson téged, Aeli Firme! ”

 1459. szeptember 20-án bocsátotta ki Vlad Ţepeş.„…(…) azt a személyt az Úristen semmisítse meg, ölje meg testét, lelke pedig örökre Júdás és Arias részes társa legyen, azokkal együtt akik kimondták: Az ő vére rajtunk és a mi magzatainkon, ami örökkön örökké így legyen (…)”

 

 Anna Perenna átoktáblái Rómában

Aki szívesen meglátogatná Rómában, a város északi részén, a Parioli negyedben találja meg Anna Perenna kútját. Minden hónap 1. és 3. vasárnapján látogatható, 11-től egyénileg is be lehet jutni.

Az árak kb. 5,5 € körül alakulnak.

*Anna Perenna-t ókori római istennőként tartják számon, gyakran összekeverik Didone nővérével, azonban a két személyiség biztosan nem azonos. Anna Perenna kapcsán számos legenda él, ezek közül az egyik, hogy a szent Hegyre kivonult tiltakozó plebejusokat napokig ellátta élelemmel – a legenda szerint saját készítésű foccaccia várta a sztrájkolókat.

Ünnepét március idusán tartották, és mivel a bőséges étkezés és szabad szexualitás is nevéhez kapcsolódik, ennek megfelelően ünnepelt a tömeg Anna Perenna napján.

Azt is tartják, hogy az istennő ünnepén ahány pohár bort iszik az ember, annyi évig fog élni. Ez azért elég duhaj ünneplésekre adott okot – el tudjuk képzelni…