Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Segédanyagok nyelvtanuláshoz

Az alábbiakban szeretnénk egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik akár magántanárral, akár kezdetben autodidakta módon ismerkednének az olasz nyelvvel.

Az autodidakta módszer nagyra becsülendő, mert az ember saját maga, önállóan sokkal nehezebben szánja rá magát a tanulásra, ha nincs valami (akár maga által kialakított) külső kényszerítő körülmény, tehát extra önfegyelmet kíván meg, amire csak nagyon kevesen képesek. Ugyanakkor veszélyes is lehet, hiszen pl. a beszéd gyakorlásához nincs azonnali feedback – ami rögzíthet észre nem vett hibákat, rossz kifejezéseket és helytelen nyelvtant. Írásban pedig amíg tanul az ember, egyszerűen nem fogja észrevenni, ha valamit rosszul csinált meg/írt le, így olyan téves berögződések alakulhatnak ki, amelyeket később egy tanár segítségével sokkal nehezebb „kiirtani”, mint nulláról kezdve felépíteni valamit a megfelelő vezetés mellett. Az alábbi könyvek  kifejezetten hasznos segítséget tudnak nyújtani az alapok megismeréséhez:

 

Kis olasz nyelvtan

Kis olasz nyelvtan

 

Reggenze dei verbi italiani - Olasz igei vonzatok

Reggenze dei verbi italiani – Olasz igei vonzatok

Közepes szótár

Közepes szótár

1000 kérdés - 1000 válasz

1000 kérdés – 1000 válasz

Komplett középfokú feladatsorok

Komplett középfokú feladatsorok

In italiano - sorozat

In italiano – sorozat

Progetto Italiano (több kötetes darab, az első lépésektől felsőfokig)

Progetto Italiano (több kötetes darab, az első lépésektől felsőfokig)

A szövegértési feladatok miatt leginkább az utolsó kötetek hasznosak. Nyelvtani szempontból azonban sokkal inkább élhet az ember a tanulás folyamata során azokból a nyelvtani jegyzetekből, amelyeket maga készít a tanár magyarázata alapján. Ez azonban már nyilván egyéni preferencia kérdése, hiszen mindenkinek más módszerek válnak be, bizonyulnak hatékonynak egy idegen nyelv elsajátítása során. (Nyilván itt az is meghatározó, hogy valaki egy nyelvvizsga-bizonyítványt szeretne gyorsan-frissen begyűjteni, vagy komolyan a nyelv megismerése vezérli.)

Egyéb olvasnivalók:

Az alábbi nyalánkságok a középfokú nyelvvizsga előtti szinten használhatók jól, kedves és rövid történetek, amelyek olvasása szinte biztosan sikerélményt fog okozni, ezt bátran állíthatjuk. A könyvek a nagyobb könyvesboltokban és a neten is beszerezhetők, viszont az a tapasztalat, hogy ma Magyarországon elég nehezen lehet kimondottan olasz nyelvű könyvekhez, pláne valós olasz irodalomhoz eredeti nyelven hozzájutni. Ami viszont elérhető:

Sette racconti

Sette racconti

Andreuccio da Perugia

Andreuccio da Perugia

Va? dove ti porta il cuore

Va? dove ti porta il cuore

 

A következő könyv a szleng rejtelmeibe vezet be, azon belül is szépen megmutatja, mire kell odafigyelnünk natív környezetben, ha esetleg nem a helyzetnek megfelelően viselkedünk, és elmondják szép, pörgős módon, merre van az a melegebb éghajlat, ami felé vehetnénk az irányt. Magyarul, ha nem is tanulunk meg tisztességesen káromkodni, és a nyelv vulgárisabb oldalát alaposan kiismerni, legalább essen le, ha épp valaki csúnyákat mond nekünk:

Vigyázz, olasz!

Vigyázz, olasz!

(És amit senki nem tanul meg rendesen a nyelvtanulás rettentő komoly folyamata során: a káromkodások. Itt azért akad néhány, élőbeszédben nem árt felismerni, ha elküldenek valahová?)