Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Molise és egy virtuális gasztrokaland

Volt már szó történelemről, utazásról, így hát jöjjön az egyik kedvenc témánk, az étkezés.

És hogy mi minden van Molise-ben? A legtriviálisabb dolgokat persze megint szánt szándékkal kihagyjuk, koncentráljunk csak a kuriózumokra, hiszen az érdekességekért és a kevésbé ismert információkért járunk ide mindannyian, nem igaz?

Kezdjünk mindjárt egy igazi atomcsapással a gyomorra: ez a torcinello. Molise és Puglia tartományban nagyon népszerű. Tudjuk jól, hogy ezek a régiók gazdasági szempontból eléggé hátrányos helyzetben voltak (vannak), így nem csoda, hogy a mindennapokban is megpróbálnak az emberek a takarékosságra törekedni. Ennek jegyében, amikor egy birka úgymond terítékre kerül, hát bizony, semmit sem dobnak ki belőle, a legbizarrabb részeket is felhasználják. (Persze, ez sok esetben egy igazi, magyar disznóvágás esetében is elmondható.)

Torcinelli - előkészítve

Torcinelli – előkészítve

 

Torcinelli - a kész verzió

Torcinelli – a kész verzió

A torcinello ennek egyik ékes példája, ugyanis a belsőségeket és a „pacalnak valót” itt a jellegzetes étel töltelékeként kell elképzelnünk. Kerül mellé persze némi hús is, és területről-területre változik a fűszerezése (néhol reszelt sajt(!), néhol babérlevél, máshol pedig paradicsomszósz az ízesítés módja). A tölteléket jellemzően hashártyába töltik és bélbe csavarják, aztán vagy sütik/grillezik, vagy egy főzést követően, kicsit szaftosabban tálalják. A fenti képek előkészített és kész változatban is megmutatják nekünk, hogyan is kell egy igazi molise-i torcinello-t elképzelni. Hát, nem ez jut először eszünkbe a mediterrán konyha kapcsán, de hát Olaszországban sem minden diétás…

Aki kedvet kapott az elkészítéshez, annak az alábbi videó segíthet:

S hogy ha már megterheljük a gyomrunkat, hát ne adjuk alább egy tipikus molise-i édességnél, amit (a magyar fülnek viccesen) cippilati-nak hívnak.

Ez a sütőporos tészta egy könnyű édesség alapja. A tésztát kinyújtva körökre szaggatjuk, megtöltjük meggyszósszal vagy meggylekvárral (ami épp kéznél van), és félhold alakúra hajtva sütjük ki. A receptet az italyrevisited oldalán angol nyelven lehet megtalálni.

Cippillati

Cippillati

Ezt a finom sütit azért nem feltétlenül ajánljuk a torcinello utánra, de ha önállóan, egy finom olasz eszpresszó mellé szervírozzuk, nos, azzal azért nem nagyon lehet mellélőni. Javasoljuk, hogy próbálják ki, a meggy savanykás íze jól passzol az édes tésztához. A sütit persze Olaszországban is megszórják egy kis porcukorral – mutatósabb és még inkább az édesszájúak kedvére tehetünk ezzel.

Aki még olvasgatna pár sort olaszul a Molise-i ízekről, az a latuaitalia oldalán talál egy rövid összefoglalót. Az italia.it szintén beavat egy-két dologba, de a rutinos olvasóink tudják, hogy a mezőgazdaság ezeken a területeken kedvez a tejtermékek és borok előállításának, így nagy meglepetésben nem lesz részünk.

Nos, reméljük, a mai napon a hasukat szerető és az édesszájú olvasóink is megtalálták, amit kerestek – a többit érdemes személyesen, Molise városkáiban kipróbálni. Kellemes utazást – jó étvágyat kívánunk!

ceppelliate_kiemelt