Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Molise – a februári történelemóránk

Újabb hónapot köszöntünk, vele együtt pedig egy új régióval ismerkedünk, ami nem más most, mint Molise

Megint egy olyan kis régiót elemezgetünk, amelyről keveset hallani egyébként, szóval nagy reményeink vannak arra vonatkozóan, hogy egy jó adag új információt hozunk a kíváncsiskodóknak. Követve a menetrendünket, ma ismét történelemmel foglalkozunk, s bár sokan már kívülről fújják a longobárdok és bizánciak jobbra-balra vonulását a térségben, azért lesz itt még más is. Sőt, a longobárdok kapcsán kimondottan olvasmányos ajánlatot is prezentálunk – persze ezt leginkább azok fogják élvezni, akik már elég jól boldogulnak az olasz nyelvvel. Akik nem, azokat egy dióhéjbeli magyarázattal segítjük ki hamarosan.

Elöljáróban még csak annyit, hogy a történelem során Molise sok esetben Abruzzo-val együtt alkotott egy közigazgatási egységet, s még az olasz egység kialakulása után is időszakosan nem volt önálló. Molise-ként Olaszországban 1963 óta hivatkozzák.

A nyugat-római birodalom bukása után a VI. század még gótokat is talált errefelé, ám hamarosan megérkeztek a longobárdok, és a területet a korábban már említett Benevento-i hercegséghez csatolták. A longobárdok kisebb kerületekre osztották a territóriumot, mind nyelvükben, mind pedig hagyományaikban erősen keveredtek az őslakos néppel, amelyre így kulturális értelemben nagy hatást gyakoroltak.

Castelli di Molise

Castelli di Molise

Ahogy az illogobardo.it szépen összegyűjtötte, láthatjuk, hogy a longobárd uralom jó két évszázadig tartott errefelé, nem véletlen, hogy Molise történelmében kiemelt szerepet játszik ez a korszak. Szépen levezethető, hogy például Campobasso, mint fontos molise-i város neve hogyan alakult ki  (Campus de Prata – Campus Bassus – Campobasso). Ehhez az időszakhoz kötik a benedek-rendi kolostorok elterjedését. Állítólag a longobárdok kitüntetett figyelemmel bántak a benedek-rendiekkel, így nem csoda, hogy a molise-i kultúrának szerves része lett ez a rend.

A longobárdok igencsak kedvelték ezt a területet – egyesek szerint talán saját, rég elhagyott hazájukra emlékeztette őket. Korabeli sírok feltárásának segítségével sokat megtudhattak a kutatók a női és férfi öltözködési kultúráról, magáról a temetkezésről és a harci felszerelésekről, öltözékről.

Contado del Molise

Contado del Molise

Molise történelmében ugyancsak fontos időszaknak számít a normann hódítás kora. Többek között azért is van ez így, mert a Bojano-i grófságot 1045-ben hódította meg Rodolfo di Moulins (vagy de’ Moulins/De Molisio/di Molise), aki Molise első grófja lett, és a régió nevének felvételével tiszteleg a hódító előtt. A gróf érdemei közé tartozik a terület gazdasági felvirágoztatása, ezért is emlékeznek rá szívesen. A család kb. 150 évig élt Molise területén, szinte megszakítás nélkül apáról fiúra szállt a család öröksége.

A XIII. században a már korábban is hivatkozott II. Frigyes érkezett Itália ezen részére. A feudalizmust követően a XVI. század spanyol uralmat hozott, Milánóhoz hasonlóan egy kapitány került a városok élére.

A XIX. század elején, Napóleon évtizedében Molise önálló közigazgatási egységgé vált, a XX. század közepén Abruzzo-val egyesítették, s csak egészen 1963-ban lett újra, többedszerre önálló régió, ekkortól ismerjük a mai formájában.

Molise történelme sok alkotót megfogott, legyen szó akár könyvekről, akár televíziós sorozatokról. Utóbbi kapcsán a RAI Storia készített egy epizódot 2015-ben, amely a régiónak nem csak a történelmével, de kultúrájával is foglalkozik. Az amazonon számos kiadványt találhatunk, melyek közül néhány egészen az ókorig visszamenően leköveti a régió sztoriját, mások a középkor és a reneszánsz idejére fókuszálnak, így minden korszakról találunk információkat. Aki az ebay-en szokott tekeregni, úgyszintén rábukkanhat kis segítséggel hasonló témájú könyvekre. Ha valaki vallási oldalról közelítene, akkor pedig az ilmiolibro oldalát ajánljuk egy szintén jó ki kiadványért. Sőt, néhány éve még terveztek egy képregényekből álló könyvet is, melyet a régió középkori történelmének szentelnének – a kiadványt végül tavaly adták át.

invito pieghevole

Nos, aki szívesen olvasgatna még tovább Molise kapcsán, a fenti linkeken igazán pazar kínálatot talál, mi pedig a további cikkekben Molise-t más oldalról is megközelítjük majd. Várjuk Önöket!