Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Capri – sziget a Nápolyi-öbölben

Nem tudom, ki mindenki járt már Capri szigetén, nekem sajnos még nem adatott meg a szerencse. Ma utazzunk oda együtt!

Mivel ezt a hónapot Campania-nak szenteljük, így az utolsó napon – kihasználva az alkalmat – kerítsünk szót Capri szigetéről, ahol fantasztikus természeti környezet és sajnos elég borsos árak várják az odalátogatókat.

(Nemrégiben azt hallottuk, hogy a hollywoodi sztárok Ischia szigetét fedezték fel maguknak, így aki celebspottingolni szeretne, azoknak szólunk, hogy nem Capri lesz az álomállomás.)

A pici sziget a Nápolyi-öbölben található, bár Sorrentóhoz közelebb fekszik, és a szárazföldről – melynek korábban maga is része volt – csónakkal, komppal közelíthető meg legegyszerűbben. Mivel Nápolyba rendszeresen indulnak közvetlen járatok már Budapestről is, egy ilyen út megszervezése igazán nem nagy ügy.

capri-mappa

A szigetnek két kikötője van, dél felől a ‘Marina Piccola’ és észak, azaz a kontinens felől pedig a nagyobb – mint ahogy azt a neve is mutatja – ‘Marina Grande’. Ez utóbbihoz érkeznek a turistákkal tömött kompok és csónakok.

A sziget állítólag már a római kort megelőzően is lakott terület volt, nevének eredetére több magyarázat is létezik, ezek közül kettő tartja magát leginkább. Az egyik a görög eredetű ‘kapros’ (vaddisznó) szóból indulhat ki, ugyanis a szigeten számtalan nyomát lehet(ett) találni a vaddisznóknak. Más vélemények szerint már a rómaiak a kecskék szigetének hívták Capri-t, tehát sanszos, hogy a név a latin capreae (kecskék) szóból ered. A római kor azonban nem csak a sziget neve miatt lényeges, hiszen számtalan egykor épült római villa nyomai őrzik a dicső időszak emlékét. A villaépítés és -vásárlás a mai napig nem szűnő divat, számos híresség élt itt hosszabb-rövidebb ideig (például Maxim Gorkij, aki állítólag még Lenint is vendégül látta itt egy alkalommal). De hogy mai neveket is említsünk, úgy hírlik, Mariah Carey is gyakran lógatja itt a lábát – természetesen a saját villájában.

Capri egyik legfontosabb jelképe a Kék Barlang (Grotta Azzurra), amely a sziget észak-nyugati csücskében rejtőzik, és a 19. században fedezte fel egy lelkes külföldi turista. Sokan kérdezhetik joggal, mitől olyan fura ez a Kék Barlang. Hát attól, hogy olyan speciális szögekben és helyeken esik a fény ide, hogy a víz vagy elképesztően kéknek, vagy gyönyörű smaragdszínűnek látszik.

Grotta Azzurra

Grotta Azzurra

Érdemes elcsónakázni errefelé, ha már ilyen messzire utazunk – gondolom, ezzel mindenki egyetért. A sziget eleve nem túl nagy, megéri körbejárni. Az itt található két kis falu a Capri és Anacapri nevet viseli, eltévedni biztosan nem fogunk.

A sziget egyébként a XX. század elején (is) kedvelt helye volt a művészeknek, számos festő, költő fordult meg és alkotott itt. Sokak szerint a sziget a homoszexuális beállítottságú embereknek is menedéket nyújtott a kevésbé toleráns időkben, így azok a párok, akik nem vállalhatták másságukat, itt nyugodtabb körülményeket találhattak a mindennapjaikhoz.

Capri elképesztően gyönyörű tájaival erős csábítás az Olaszországot kedvelők körében, így akinek van alkalma, mindenképpen arra biztatjuk, hogy használja ki, éljen vele. Egy Nápoly-Pompei túrával egybekötve egészen biztosan felejthetetlen élményt fog nyújtani minden odalátogatónak.

Capri - egy kis panoráma a tengerre

Capri – egy kis panoráma a tengerre

Jövő héttől pedig várjuk Önöket Emilia-Romagna tartománnyal és annak csodáival – úgymint történelmi háttér, kis kultúra, kis gasztronómia, némi dialektus – szóval a már Önök által is jól ismert struktúrával. Tartsanak velünk akkor is!