Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Sítúrák Trentino Alto-Adige-ben

Szinte mindig a nyári vakációkra koncentrálunk, a tél valahogy kikerült a fókuszunkból. Ez az északi régió viszont visszateszi a térképre a leghidegebb évszakot.

Trentino Alto-Adige az Alpok közelsége okán tele van jobbnál jobb sípályákkal, amelyek Európa-szerte népszerűek, így nemcsak a belföldi, de a külföldi turisták szemében is kifejezetten közkedveltnek számít. Úgy tudjuk, hogy magyar honfitársaink közül is sokan tudtak/tudnak munkát találni a környékbeli szállodákban (amelyek egyébként nyáron is – kedvezőbb áron ráadásul – remek pihenési lehetőséget jelentenek).

slider_968_1413906574

Pillantsunk rá egy picit, hogy a Dolomitoknak nevezett részeken, területeken hová érdemes menni, mit lehet csinálni a kellemes kikapcsolódás érdekében.

Alto-Adige – Obereggen

Itt van mindjárt Obereggen (szép német nevével). A hely Bolzanotól mintegy 20 percnyire található. A Dolomitok szívében lévő kis helység számos gyönyörű (és nem túl olcsó) hotelt rejt, klassz konyhával, amelyek tökéletes pihenést biztosítanak egy-egy lesiklás után. A pályák egész évben egyenletesen havasak – nem sajnálták a rávalót innováció tekintetében sem az olaszok, erről megbizonyosodhatunk. Természetesen nem csak a síelők, de a snowboard-osok számára is igazi paradicsom ez a környék. Persze, nem csak szállodákban érdemes gondolkodni. Alto-Adige sípályái mellett sok a bérelhető apró házikó, amelyek szintén a legjobb helyeken vannak ahhoz, hogy a síelési élményt maximálisan támogassák. S aki várost nézne, annak Bolzano közelsége még erre is lehetőséget ad.

Snowboard - Val Gardena

Snowboard – Val Gardena

S ha nem is tudjuk végignézni egy pontos és teljes lista szerint, hogy hová induljunk, nézzünk egy-két helyet, települést, amire biztosan nem árt kicsit több időt szánni az út tervezgetése során. Ugyanis számos top 10-es lista létezik (mindenről a világon – ezt jól tudjuk), mi is kiragadunk egyet, a marcopolo.tv válogatása ez, és az olasz sípályák kapcsán állították össze. Jellemző, hogy egész Olaszországban a top 10-es listán 4 Trentino Alto-Adige-i célpont van, ezek pedig a következők:

Val Gardena

Val Gardena

  • La Villa – Alta Vadia, amely a Dolomitok egyik legszebb völgye, ahol szinte egész évben 0 °C alatti a hőmérséklet. Mintegy 130 km-nyi sípálya érhető el itt, a pályák minden nehézségi fokozatban megtalálhatók.
  • Santa Cristina Val Gardena – 1428 m magasan fekszik, és az egyik legkisebb falu a környéken. Télen és nyáron egyaránt ajánlják a pihenést (főként az aktív verziót, hiszen nyáron óriási túrákat lehet itt tenni.)
  • Passo del Tonale – Lombardiával határos részen fekszik, 1884-3100 m-es magasságban. Számos pályája összeköttetésben áll más, környező településekéivel, kb. 100 km hosszan. Nyári időszakban is csodálatos hely, a hűvös éghajlat a kánikula elől menekülve fantasztikusan üdítő lehet.
  • Fiemme e Fassa – A Val di Fassa települései szintén több 10 km hosszan biztosítanak jól síelhető pályákat, sokak szerint az észak-európai pályákra hajaznak. Kiváló minőségük miatt a versenyekre való felkészülésre kiemelten alkalmasak. És itt említjük még meg az egyik emblematikus téli eseményt, a háromnapos sí-maratont, amelyet minden évben a környéken rendeznek meg, a gyakorlottak számára is szép kihívást jelent – így, aki esélyesnek érzi magát, annak a szellemi munka levezetéseként igazi aktív pihenést nyújthat egy ilyen esemény.

Búcsúzóul vessenek egy pillantást a néhány évvel ezelőtti maratonról készült videóra, ami picit elénk tárja a verseny hangulatát.

Reméljük, hogy a téli sportok szerelmesei, akik már elkezdtek azon gondolkodni, hogy mi legyen a téli pihenés helyszíne, komolyan számolnak ezzel az olasz régióval is. Kellemes időtöltést kívánunk!

Baite - Val Gardena

Baite – Val Gardena