Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana ízvilága – a stracotto

Kicsit tétován álltam neki ennek a cikknek, de aztán nem volt kérdés, mi kerül ide.

Nemrégiben a Médiaklikk oldalán visszanéztem az összes részt a „Jamie lefőzi Olaszországot” sorozatból. És akkor kedvem támadt saját kézzel tésztát gyúrni – amit azóta is lelkesen folytatok. Kedvem támadt gnocchit készíteni – amiben már egész jól alakul a technikám, sőt ötleteim is vannak.

De egy marhahúsos étel nagyon bemászott az agyam hátsó részébe és ott megragadt. Egészen addig nem hagyott nyugodni, míg el nem készítettem – házitésztával, ahogy azt kell.

Többek között ezért határoztam úgy, hogy – bár a legtöbb olvasóhoz hasonlóan munka és időigényes hobbi mellett nekem is sokszor fejtörést jelent a főzés – lesz, ami lesz, ezt kipróbálom.

Minden hozzávalót sikerült beszerezni házhozszállítós bevásárlással, amit már jó ideje űzök, így a tűzhely melege mellől ki sem kellett mozdulni, hogy ezt az ínycsiklandó főételt elkészítsem.

Leírom a receptet, amit követtem. Ezután persze – igaz, hogy angolul, s nem olaszul elérhető – jöhet majd a videó is, hogy még könnyebb dolguk legyen, ha hozzám hasonlóan úgy döntenek, egyik hétvégén „Stracotto alla fiorentina” lesz az ebéd.

Strcotto alla fiorentina – Forrás: cucinarefacile.it

Szóval, a recept:

Stracotto alla fiorentina

Hozzávalók: egy nagyobb darab marha nyak (legjobb a videón látható hatalmas szeletben venni – én nem így kaptam, de garantálom, hogy az élményt nem csorbítja, ha több, picivel kisebb darab húst használunk). Kell még hozzá sok-sok zöldség: kis kockákra vágott lilahagyma, sárgarépa, zellerszár és édeskömény gumó (én utóbbi kettő helyett egy közepes zellergumót aprítottam fel). Kell még hozzá rozmaring és zsálya – egy-egy kis csokor. Finom száraz vörösbor, némi paradicsompüré, marha alaplé – ezek egyike sem egy bonyolult, vagy nehezen hozzáférhető összetevő. Kis petrezselyemzöldet ne feledjenek, és kell majd a végén némi reszelt parmezán.

Az elkészítés is egyszerű: le kell pirítani a húst mindkét oldalán, hogy szép kérge legyen. Kivesszük az edényből, és a képződött húsos bevonaton 10-15 perc alatt megkaramellizáljuk a kockákra vágott zöldségeket. Adunk hozzá a végén ízlés szerint vörösbort, 1-2 ek. paradicsompürét és nyakon öntjük marha alaplével (ebből kb. 1,5 l kell). Mellétesszük a zöldfűszer csokrokat, visszatesszük ebbe a zöldséges lébe a húst, és fedő alatt jó 3 órán át közepes lángon főzzük. Érdemes párszor persze ránézni közben, de párhuzamosan bármit tudunk mellette csinálni, nem igényel folyamatos felügyeletet.

Amikor késznek ítéljük, a hús puha és omlós, akkor kifőzzük a száraztésztánkat (vagy a frissen nyújtottat, ha nagyon vagánykodni szeretnénk).

A húst kiemeljük a léből, és mellette egy másik tálra halmozzuk az intenzív ízű, zöldséges szószba beleforgatott főtt tésztát, amit megszórhatunk petrezselyemmel és reszelhetünk rá parmezánt, szintén ízlés szerint.

Higyjék el, hogy bár sokáig készül, a tulajdonképpeni munka vele nem túl sok, cserébe viszont az ízek! Hát, ezt ki kell, hogy próbálják – tényleg szívből ajánlom!