Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Ulassai – úticél Szardíniára

A tengert kedvelő utazók gyakran vesznek célba szigeteket nyaraláshoz.

Nincs is ezen semmi meglepő – így kerül képbe sokszor az Olaszba’ készülőknél Szardínia, ahol ráadásul együtt van a fehér szikla – zöld erdő – kék ég és tenger színhármasa, ami szinte Paradicsom-szerűvé teszi a helyet.

 

Sardegna
Forrás: unsplash – Matteo Pilleri

Ma a sziget keleti oldalának középső részét ajánljuk azoknak, akik Olaszországba tervezik a kikapcsolódást. Azon belül is Ulassai települést, ami ugyan nem teljesen a tengerparton van, de igen közel hozzá, tehát bármikor le lehet ugrani egy mártózásra – ugyanakkor már hegyvidéki a terület maga, amelyen Ulassai fekszik. A város környékén találjuk meg a Tacchi Ogliastrinit, ami egy rendkívül érdekes természeti képződmény: mészkődolomitok, amelyek cipősarok alakját vették fel és a közeli hegy tetején büszkén törnek az ég felé.

Tacchi Ogliastrini
Forrás: sardegnasentieri.it

Mindamellett, hogy néhány éve a turisták fogadásával Ulassai bekapcsolódott Szardínia idegenforgalmi vérkeringésébe, mégis úgy érezhetjük, hogy itt picit megállt az idő. A nagy csendben és nyugalomban, amit az utazás során itt megtapasztalhatunk, van néhány igazán szép látnivaló is. Egyike ezeknek a régi vasútállomás épülete, amelyben fura módon egy Szardínia történetét bemutató kis múzeum is van. A másik pedig Maria Lai, helyi kortárs művész szabadtéri kiállítása.

A vallási célpontokat kedvelők meglátogathatják a település picike, Szent Barbaráról elnevezett templomát is. Az épület kőből és gránitból készült, egyszerű, letisztult formáin nyoma sincs luxusnak, fényűzésnek.

Chiesa di Santa Barbara
Forrás: italia-italy.com

A környék csodálatos erdeiben és a közelben lévő fehér sziklák között a túrázók, trekkerek, sziklamászók találnak földi paradicsomra. Elvégre ki mondhatja el magáról, hogy megmászott egy cipősarkot, nem igaz? (én, minden reggel – nem Szardínián…)

Cascata di Lequarci
Forrás: vistanet.it

Akik a barlangokat kedvelik, vagy megnéznének egy kb. 100 m mélyre zubogó vízesést, azok sem fognak csalódni – a Girisai oázisát kell keressék. A Cascata di Lequarci mintegy 7 km-re vannak a várostól nyugat-délnyugati irányban. Északra indulva pedig a városközponttól csak 2 km távolságban van a Grotta su Marmuri – a márványbarlang. Ez hatalmas termeivel, melyek nem csak hosszúak, de igen magasak is, biztosan mindenkit lenyűgöz.  Egy kirándulást ez is nagyon megér!

Grotta su Marmuri
Forrás: grottasumarmuri.it

A város közvetlen szomszédságában pedig egy néhány tíz km hosszúságú kanyon is húzódik, amelyet a természeti kincsei és a varázslatos környezet tesz felejthetetlenné.

A kirándulni vágyók, illetve autót bérlők a Szardínián oly híres nuraghékat, azokat a bizonyos kőépítményeket is megnézhetik – Szardíniáról és a nuraghékról szóló korábbi cikkeimet is jó szívvel ajánlom, böngésszétek, hátha kedvet kaptok.

Kellemes utazást!

Sardegna – és egy nuraghe
Forrás: unsplash – Jürgen Scheeff