Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Könyvélmény a közelmúltból

Nemrégiben a kezembe vehettem egy igazi antikvár darabot, amelyet még megérinteni is óvatosan érint az ember.

Előrebocsátom, hogy a német nyelvtudásom ha nem is a nullával egyenlő, de erősen afelé konvergál. Ennek ellenére ez a könyv több szempontból is nagy örömöt jelentett, amit most szeretnék megosztani az olvasóval.

Egy olyan kiadványról van szó, amely a múlt század első felében, 1933-ban került nyomdába, mégpedig Olaszországban – dacára annak, hogy német nyelvű, így értelemszerűen a németországi területeken élőket célozta meg. A könyv a teljesség igénye nélkül halad végig Olaszországon régióról régióra, mintegy tizenkettőt feldolgozva a húsz közül. Teszi ezt úgy, hogy nagyon nagyfelbontású lencse alá veszi a művészeteket, legyen szó akár festészetről, akár más képzőművészeti ágról, akár építészetről. Ezeknek a területeknek a remekeivel ugyanis Olaszország olyan szinten van túlzsúfolva, amennyire azt más európai ország biztosan nem mondhatja el magáról – és ezt elfogultság nélkül állíthatjuk.

A zömmel fekete-fehér képekkel teletűzdelt album olyan gyűjteménye az itáliai művészettörténetnek, amelyhez foghatót ritkán kap kezébe az ember. Egyrészt olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket csak egy hatalmas körutazás vagy hosszú évek nyaralásai alatt nézhetünk végig. Másrészt az egyes területeknek, akár városoknak olyan bőséges rajzát tekinthetjük át, amelyek lehet, hogy jobb is, ha könyv formában jutnak el hozzánk, hiszen a helyszínen befogadva elképzelhető, hogy túlcsordulnánk a sok szépségtől és a sok információtól.

Értelemszerűen a nagyobb városok kiemeltebb fókuszt kapnak ebben a könyvben is, ahogy azt már minden, Olaszországgal foglalkozó kiadványnál megszokhattuk, de olyan vizekre is elevez velünk, ahová magunktól nem biztos, hogy mennénk. Képzeljék csak el, ha lehetőség lenne 5-10 bármilyen olasz várost meglátogatni, ki jutna el vajon a csizma sarkáig? Gondolnánk-e első körben Szardíniára? Elba szigetére? Ugye, hogy ez nem biztos? Pedig az is ugyanúgy Itália, ugyanolyan gyönyörű helyekkel és varázslatos épületekkel, értékes művészeti alkotásokkal.

Ez a könyv egy kicsit így tágítja a horizontunkat, nem mellesleg nagyon szép összefoglalója az országnak.

Berzeviczy Albert: Itália

Aki magyarul futna neki egy szintén régi könyvnek, annak pedig jó szívvel ajánljuk Berzeviczy Albert: Itália című útileírását, amely szintén városról városra haladva mutatja be ezt a fantasztikus országot, ugyancsak a művészeti értékeket, különösen a reneszánsz időszakot tartva szem előtt. Persze nem bírjuk ki, hogy ne írjuk le – nem mintha verseny lenne -, hogy a magyar politikus, utazó, szerző könyve jóval korábbról datálódik. Az első kiadás még a XIX. század végéről származik, a következő kiadások sem sokat várattak magukra, ugyanis a könyv hatalmas népszerűségre tett szert. A második, bővített kiadás dátuma 1905. Antikvár oldalakon általában hozzáférhető, de aki szereti a könyvtárakat, ott is találhat belőle egy-egy példányt. Érdemes átforgatni.

Az alábbi albummal kívánunk kellemes szórakozást azoknak, akik szívesen betekintenének a fentebb taglalt könyv lapjaiba, amelyért rendszeres olvasónknak, aki a szép családi relikviát rendelkezésünkre bocsátotta, ezúton is köszönetet mondunk!