Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Szerelem Firenzében

A toszkán cikk-trióban nem úticélokat ajánlunk – azt tettük már sokszor korábban. Ma a szerelem a téma!

Aki Firenzében jár, tudja jól, hogy főként a belváros tele van réges-régi, hatalmas palotákkal, az ún. palazzókkal, amelyek egymást érik a hangulatos tereken. Ablakaik tágas piazzákra nyílnak, ahonnan jól belátható a városi jövés-menés. Némelyik palazzóról sokmindent tudunk, néhányról szinte egyáltalán semmit – lehetetlen is végigbogarászni a számtalan épület amúgy nagyon érdekes történetét.

Van azonban egy olyan épület, amelyet egy nagyon megható szerelmi történet tart a városlakók fókuszában – bár igaz, hogy nem csak egy, hanem több legenda is kapcsolódik hozzá, ezt szeretnénk ma egy kicsit körüljárni.

Utunk a gyönyörű Piazza Sant’Annunziata épületei közé visz, ahol az egyik legimpozánsabb épület a Palazzo Budini Gatti, ami régen a Palazzo Grifoni nevet viselte a reneszánsz idején (1500-as években) itt élő család miatt. A palazzo még ma is őrzi a korra jellemző piros téglás homlokzatot, ami a 16. században oly divatos építkezési forma volt. Ha az épülettel szemben állunk, akkor az első emeleten, a jobb szélen (a falon látható fehér címer mellett) van egy ablak, melynek zsalugátere folyamatosan nyitva van.

Az egykori Palazzo Grifoni – Forrás: picturesfromitaly.com

A legenda szerint a Grifoni család egyik fia olyan szerencsés volt, hogy – bár a korban előre szervezett házasságok zajlottak csak a nemesség körében – épp élete szerelmét vehette nőül. A korszak nagy love story-ja volt az övék, a fiatalok be is költöztek a Grifoni palotába, ám a boldogságuk nem tartott sokáig. A szerelmespárt egy háború szakította szét – a fiatal férj harcba indult, a feleség pedig hűségéről biztosította, s megígérte neki, hogy addig várja türelmesen, míg vissza nem tér hozzá.

A korabeli leírások szerint a lány ennél a bizonyos ablaknál ülve naphosszat várta haza a férjét – hímzések készítésével múlatta a lassan csordogáló időt, s még talán az étkezéseit is az ablak előtt bonyolította, hogy azonnal értesülhessen arról, amikor szerelmes férje visszatér a harcokból.

Idővel a család azt a hírt kapta, hogy az ifjú nemesnek nyoma veszett a háborúban, de a felesége ezt a szomorú tényt nem volt hajlandó elfogadni, és továbbra is rendületlenül hitte, hogy a férfi visszatér.

A várakozás hetei hónapokba, azok hosszú évekbe fordultak át, s a nő az örökké nyitott zsalugáteren át egyre csak a teret kémlelte. Szó szerint az ablak előtt öregedett meg, s halála pillanatáig remélte, hogy újra látja majd a háborúban odaveszett urát.

A tragikus vég aztán őt is elérte – az egész elvesztegetett, hiábavaló várakozással töltött élete véget ért. A család az idős hölgy halála után a szobát átrendezte volna, ehhez az ablak bezárása is hozzátartozott. A szolgák halálra rémültek, amikor az ablak bezárását követően egyre-másra történtek furcsa és megmagyarázhatatlan jelenségek a szobában: képek estek le a falról, mozogtak a bútorok, kialudtak a gyertyák. A nagy riadalomban az egyik szolgálólány valamilyen indíttatásból visszanyitotta az ablakot, ahogy az az azt megelőző években folyamatosan állt – s lám, az ijesztő jelenségek megszűntek.

A hiedelmek szerint az asszony bár meghalt, továbbra is ott várja a férjét a nyitott ablak mellett – hátha visszatér hozzá egyszer. Szívszorító ez a beteljesületlen várakozás és vágyakozás.

Úgy tudjuk, a palota ablaka azóta is nyitva van, századok óta mementója egy örök szerelemnek.

Az egykori Palazzo Grifoni – Forrás: picturesfromitaly.com

Szinte borzongató ilyesmit hallani és olvasni – ugyanakkor szívet melengető érzés ilyen történeteket hallgatni.

A téren egyébként nem csak ez az épület fontos elem: ott áll még I. Medici Ferdinánd, toszkán nagyherceg lovasszobra is, melyet úgy állítottak fel, hogy tekintete éppen ezt az ablakot figyeli.  A másik legenda szerint ugyanis ebben a palotában élt a nagyherceg szerelme, s az ő kapcsolatukra emlékezve került ilyen pozícióba a szobor, s van leskelődésre nyitva mindig az a bizonyos ablak.

Melyik legenda igaz? Kicsit mindkettő? Talán egyik sem? Ki tudja? Az azonban biztos, hogy mind Firenze, mind a nagyobb olasz városok tele vannak ilyen rejtett történetekkel, amelyek sokkal színesebbé és emberközelibbé teszik történelmüket. A következő utazáskor sétáljanak el errefelé, hogy a Grifoni házaspár szerelmét ott a helyszínen idézhessék fel!