Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Monreale mozaikja

Monreale egy kisváros Szicíliában, Palermo közelében. Amiről igazán híres, az a katedrálisa, mely csodálatos arany mozaikot rejt.

A Szicíliába kirándulók a számos látnivaló (pl. a már korábban említett múmiák) és a tengerpart mellett szakítsanak egy kis időt a monreali katedrális megtekintésére is – biztosan fantasztikus élményben lesz részük.

Monreale városa kemény 10 km-re fekszik Palermo-tól, így nem nagy ügy átruccanni, ha már amúgy is a szigetet céloztuk. A kisváros katedrálisát II. Guglielmo király építtette – állítólag egy bizánci templom romjain. A munkák 1174-ben kezdődtek és nagyon gyorsan be is fejeződtek – hála a benedek-rendi szerzetesek hathatós segítségének.

A katedrális azonban nem csak úgy önmagában álldogál Monreale városában, ugyanis az építkezések során itt egy komplexum épült. A katedrális mellett egy érseki palota és egy bencés kolostor is helyet kapott (úgy tudjuk, ez utóbbi jelenleg üresen áll).

Monreale-bjs-1

 

Az épület létrejöttét az alábbi legenda övezi:

A király (II. Guglielmo) előtt vadászatot követő pihenés közben az erdőben megjelent Szűz Mária, aki azt mondta: ‘Ezen a helyen van elrejtve az Úr óriási kincse. Keresd meg és emelj itt templomot a tiszteletemre.’ A király természetesen kapott az alkalmon, a kincset megtalálta, és hálából katedrálist emelt a Szent Szűz tiszteletére.

monreale1A katedrális nem csak esztétikai, de építészeti szempontból is nagyon érdekes – az egyik legszebb és legnagyobb jelentőségű ilyen vallási épületnek tartják szerte a világon. Az állítólag arab-normann stílusban épült templom belsejébe minden év december 21-én, a téli nap-éj egyenlőség idején esik a legtöbb fény. Az év többi napján pedig a falakon elhelyezett liturgikus eseményekre irányul a nap beeső sugara – minden nap másikra. Ez beláthatjuk, hogy óriási építészeti tehetséget és tudást követelt – ismét mondjuk, hogy 1174-ben járunk!

Az épületek külső és belső vonalai is nagyon szigorú szabályok szerint kerültek kialakításra, figyelembe vették az építészet, az asztronómia, geometria elveit és magát a szentírást is. Ennek megfelelően minden ablak és oszlop helyét „centiméterre” kiszámolva határozták meg, ez nem kis teljesítmény.

A képeket végignézve talán helyenként feltűnhet egy-egy ismerős díszítés. Ez azért van, mert a katedrálison belül a díszített falfelület mérete kb. 6500 m2 (!), amely még a velencei Szent Márk Székesegyházét is felülmúlja. A falakon gyönyörűen végigkövethetjük Ádám és Éva, Káin és Ábel, Szodoma és Gomorra történetét, találkozhatunk a mozaikokon Noéval a bárkában, Bábel tornyával, láthatjuk Krisztus születését, csodáit, kereszthalálát és feltámadását. Csupa ismerős sztori, ugye? A mozaikok, melyekből ki tudja, mennyit használtak fel, kb. 1180-1190 között készültek, tehát ezt a hatalmas falfelületet kb. egy évtized alatt hozták létre. Mi egyik ámulatból a másikba esünk ennek a csodának a hallatán. A blogsicilia oldalán mindez olaszul is elolvasható, így fordítási-szövegértési feladatot vadászóknak érdemes kattintani. IPhone-osok alkalmazást is találnak a témában kirándulás esetére. 

 

monreale_kolostor_kerengő

 

A mozaikokról is szeretnénk több információval szolgálni. Oddo Giuseppe művészettörténetet tanít egy palermói középiskolában. Ő vette komolyabban górcső alá a monreali mozaikok felépítését és angol nyelvű honlapján tanulmányozhatjuk is ezeket. Aki angolul annyira nem boldogul, a gyönyörű rajzok és képek miatt akkor is javasoljuk a kattintást.

És akkor az ígért filmanyag erről a csodás helyről:

Az alábbi videóval egy sorozatot bocsátunk az érdeklődők rendelkezésére – pontosabban az első évadot. Ezek a kb. fél órás videók a monreali katedrálist hozzák közelebb hozzánk. Olaszul tanulóknak a szép kiejtés okán szöveghallgatási gyakorlatként is ajánljuk. Mégiscsak élvezetesebb nyelvet tanulni úgy, hogy közben az ember egy kicsit a szórakozásnak is hódol.