Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Sandokan – most akkor olasz kalóz, vagy maláj?

Hát, persze, hogy maláj, nem is kérdés – de hogy keverednek ide talján barátaink? A válasz egyszerű.

A XIX. századi olasz író, Emilio Salgari fejéből pattant ki a karakter. Salgari 1862-ben született Veronában. Fiatalon tengerésztisztnek állt, néhány hónapig még szolgálatot is teljesített az Adrián, viszont nem állta meg igazán a helyét, így egy huszárvágással íróvá avanzsált.
Emilio Salgari

Emilio Salgari

Sandokan története egy 1883-ban kiadott könyvben jelent meg (La tigre della Malesia). A sztori röviden annyi, hogy a maláj herceg, Sandokan családját az angolok a sziget elfoglalásakor kifosztják, s a herceg a fehérek, különösen James Brook ellen ádáz bosszút esküszik. A herceg, akiből híres maláj kalóz lesz, számtalan kalandon át küzd az angol elnyomókkal, ugyanis az író 11 kötetből álló sorozatot szentelt a témának.

Plakát 1977-ből

Plakát 1977-ből

Az olaszok a ’40-as években Luigi Pavese főszereplésével mozifilmet készítettek Sandokan sztorijából, a ’60-as években sorozat is lett belőle, később pedig, a ’70-es években készült el a nálunk is oly jól ismert televíziós minisorozat Kabir Bedi főszereplésével.

A sorozat megírását követően Emilio Salgari, a szerző megnősült, 1892-ben Ida Perrozzi-t vette feleségül, akivel négy gyermeket neveltek. Felesége sajnos egy elmegyógyintézetben vesztette életét – a tragédia után Salgari gyermekeivel együtt Torino-ba költözött.

A Salgari család

A Salgari család

Itt is lett öngyilkos 1911-ben – sajnos családjában ez nem volt ritka esemény. Édesapja 1889-ben, egyik fia 1933-ban, másik pedig 1963-ban dobta el magától önként az életet.

Emilio Salgari neve így rövid élete ellenére is köztudatban marad(t), hiszen a könyv megjelenését követően majd’ egy évszázaddal lett nemzetközileg is sikeres az általa megírt történet.

Az csak nekem tűnik úgy, hogy ez egy hosszú tévéfilmsorozat volt – csak engem ért meglepetésként a böngészésekor, hogy egy csupán 6 részes minisorozatról beszélünk?