Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A nagy olasz sütishow

Mint annyi más országban, Olaszországban is megmérettetésen vehetnek részt a konyhában magukat jártasnak érző, vállalkozó kedvű jelöltek.

2013 végén – 2014 elején első alkalommal rendezték meg a Bake Off Italia címet viselő műsort (angol mintára) – hiszen mit ér a sütőtudomány, ha nincs körülötte egy igazi show-műsor, aminek persze az olaszok is lelkes művelői.
A cukrászatot igencsak kedvelő, abban jártas jelentkezők több adáson át mérkőztek egymással, az eredményeiket egy háromtagú zsűri értékelte. A záró adást kb. 1,5 millió néző követte, ami még Olaszországban sem rossz szám.
madalina_cassata

A 9 induló közül Madalina, a szőke olasz/román lány került ki győztesen, akinek az volt a nagy álma, hogy saját cukrászdát nyisson. Nyilván ennek nem lesz komoly akadálya mostantól, hiszen egy ország ismerte meg a nevét, lett kíváncsi a tudományára. Úgy tudjuk, az első szponzorációs ajánlatokat már meg is kapta.

Mint azt a vele készült egyik interjúból (olasz nyelvű) megtudhatjuk, 27 éves, egy 5 éves kislány édesanyja, aki régóta Umbriában él ugyan, de román származású. A műsor előtt néhány évvel egyáltalán nem sütött-főzött, nem forgott a konyhában, aztán egyszer csak fordult a kocka, s most szinte minden idejét ott tölti. Ebben persze a lányának is szerepe van, hiszen neki készült az első torta Madalina konyhájában. A versenyben – s az az előtti otthoni felkészülés során is – számtalan édességet készített el társaival együtt, s végül a zsűri neki ítélte a győztes pozíciót.  Madalina Pometescu a verseny vége óta először egy könyvvel rukkolt elő – a cukrászda egy következő lépés lesz. A könyv kiadásának lehetősége természetesen a verseny egyik fődíja volt. A kiadvány címe: „Dolci di cuore” – Édességek szívből, mely több fejezeten át kalauzol a nyalánkságok világába minket, nem elfeledkezve a különféle ételallergiákban szenvedőkről, hiszen ők is találnak foguk alá valót.

madalina-bake-off

Az adásokat a realtime.tv oldalán lehetett végigkövetni (hivatalos rádiójuk pedig a radioitalia), ahol mi is számos receptre akadhatunk rá, és megpróbálhatjuk leutánozni a remekeket – több-kevesebb sikerrel, ki-ki saját képességei szerint. Hamarosan – karácsony előtt írásunkban – ezekből szemezgetve előveszünk néhány klassz kekszreceptet, amiket előre elkészítve csökkenthetjük a család nőtagjaira nehezedő nyomást, amelyet a készülődés, sütés-főzés okoz. Mivel ezek nagyon egyszerű receptek, így egy lelkes amatőr férjnek sem jelenthetnek problémát, nyugodtan lehet kicsit besegíteni!

S végül, hogy a szöveghallgatásra ácsingózó olvasóinkat se hagyjuk magunkra: íme, egy videóinterjú a győztessel!