Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Könyvajánló – Brunelleschi kupolája

Nemrég említettem nektek Ross King köteteit, amelyek az elmúlt időszakban teljesen beszippantottak. Ma folytassuk az utazást a szerző köteteinek lapjain.

A következő könyv, amit azt hiszem, én elsőként olvastam tőle, nem más, mint Brunelleschi kupolája. Ez a kötet jónéhány évtizeddel a Leonardo Utolsó vacsorája előtti időszakról szól, ami Firenze életének egyik legfontosabb periódusába repít minket.

Képzeljük el, hogy az 1400-as évek elején már vagy száz éve állt a város fantasztikus dómja, a Santa Maria del Fiore, ám a befejezése még váratott magára – ugyanis nem volt kupolája! Szinte hihetetlen, hogy ebbe a gyönyörű épületbe még az eső is beesett, mégsem mert senki vállalkozni arra, hogy legalább próbát tegyen egy kupola létrehozására. A mesterek hezitálását könnyen megértjük, ha belegondolunk, hogy addig a pontig senki sem tervezett és/vagy kivitelezett akkora kupolát, amekkorára ezt építeni kellett. Egészen addig toporgott mindenki, amíg meg nem érkezett Filippo Brunelleschi, aki – bár ötvös és órakészítő volt, nem építész – ki nem fundálta, hogy hogyan lehet épített állványzat nélkül (!) ezt a kupolát megalkotni.

Az építés folyamata szó szerint Brunelleschi fél életén át tartott, ugyanis a feladatot negyvenes éveiben járva kapta meg, s a kupola 28 évvel az építés megkezdését követően készült el. A szédítő feladat számos kihívást tartogatott, néha váratlanul felbukkanó nehézségekkel kellett megküzdeni, máskor a rivális építők vagy pálya széléről okoskodók gáncsoskodásai akadályozták a munkát, ám a heves természetű mestert nem lehetett megállítani – ha kellett, hát egy-két verekedésből is bármikor kivette a részét.

A munkához sokszor a kiegészítő gépek, emelőszerkezetek megtervezése is rá hárult – ám ezeket a feladatokat is rendre jól teljesítette, kitűnő meglátásainak köszönhetően.

Hogy milyen rögös út vezetett a legszebb reneszánsz városban lévő lélegzetelállító dóm kupolájának megépítéséig, azt Ross King, történész-író izgalmas, fordulatos és történelmileg hű tolmácsolásában olvashatjátok el. Higyjétek el, nagyon megéri!

A 15. századi Firenze polgárai a lehetetlenre vállalkoztak: megalkotni minden idők legnagyobb, az építés során állványzattal alá nem támasztott kupoláját. A terv Filippo Brunelleschi ötvösmester agyából pattant ki: a vérbeli reneszánsz figura magának való mechanikai zseni volt, összeférhetetlen alak, híres verekedő. A kupola építését, melyet ő irányított, viták, torzsalkodások, emberi tragédiák és fényes sikerek kísérték. (libri.hu)