Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Modi di dire – pecora nera

Fekete bárány (pecora nera) – ki ne ismerné jól ezt a kifejezést és jelentését is.

Ahogy ígértük, láthatják, hogy egyre-másra előkerülnek gyűjteményünkben olyan szólások, közmondások, illetve kifejezések, amelyek a magyar nyelvben is fellelhetők – vagy azonos, vagy nagyon hasonló formában.

Mindannyian jól tudjuk, hogy szinte minden nagyobb közösségben van egy „fekete bárány”, sőt ha továbbmegyünk, szinte minden családban is akad egy, igaz? De hogyan született a kifejezés maga?

Gyökerei a pásztori életformához vezetnek minket vissza. Tudjuk jól, hogy a birkák bundája, gyapja világos színű – igen ritkán előfordul azonban közöttük egy-egy fekete példány. Színével feltűnően kilóg a sorból, nem csoda hát, hogy átvitt értelmet nyert idővel.

S ha megspékeljük azzal, hogy a köztudatban a fekete szín, mivel sötét, sokszor utal valami gonosz dologra, nem is tartott sokáig, hogy elkezdjék ezt olyan emberekre is használni, akik a csoportból feltűnő és (negatív irányban) eltérő viselkedésükkel, mint a bárány a fekete bundával, kiemelkedjenek, s ahogy a szín negatív felhangja is utal rá: negatív megkülönböztetésben részesüljenek.

Nehezen illeszthető be egy ember egy csapatba, csoportba abban az esetben, ha szögegyenesen másként gondolkodik és mindent meg is tesz azért esetleg, hogy a csoport egységét megbontsa.

Hogy melyik nemzet mikortól használja a „fekete bárány” szókapcsolatot, azt ugyan nem tudjuk pontosan, de az biztos, hogy ma is él az olasz és a magyar nyelvben – ahogy megtaláljuk a franciában (le mouton noir) és az angolban (the black sheep) is.

Forrás: angolopsicologia.com

Az angolopsicologia oldalán pedig találtunk kiegészítésként egy nagyon érdekes cikket arról, mi az a „fekete bárány hatás”, illetve egy fejtegetést, hogy valójában azért a fekete bárány maga nem biztos, hogy negatív tulajdonságokkal rendelkezik a csoport többi tagjához képest, egész egyszerűen csak teljesen más.

A hatásról magáról pedig annyit írnak, hogy 3 fő eleme vagy funkciója van. Egyrészt biztosítja a csoport (csapat, család) identitását, és az azon belül kialakított szabályok tiszteletben tartását. Másrészt megmutatja a tagoknak, mi történik akkor, ha valaki nem tiszteli ezeket a szabályokat (és fekete bárányként létezik). Harmadrészt pedig ezzel egyidőben a figyelmet is elszívja a deviáns viselkedés elől, hisz az mélyen befolyásolhatja az adott csoport integritását. A cikk elolvasását további érdekességekért javasoljuk mindenkinek – s mivel olasz nyelvű, ezért épp olaszul tanulók figyelmébe is ajánljuk egy kis ujjgyakorlatként (szövegértési és fordítási feladatnak is kiváló).

Ugye, mindenki önkéntelenül is végiggondolta már, milyen „pecora nera” típusú embereket talál a környezetében? Vicces, hogy milyen automatikusan lefut az agyunkban ez a keresés!