Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Vietri sul Mare – a kerámiaparadicsom

Gyönyörű kerámiák a tenger és a citrom jellemző színeivel megbolondítva.

Vietri sul Mare kapcsán már írtam egy hosszabb lélegzetű cikket, ezt alább kattintva egyet bármikor elérhetitek:

Vietri sul Mare

A fenti cikkben található megannyi információt már csak azzal egészíteném ki, hogy állítólag egykor német bevándorlók hozták a technológiát erre a területre, akiket itt marasztalt a tökéletes klíma. Ők kiváló értői voltak a kémiának, így különféle színezékek létrehozásával sokat hozzá tudtak tenni a kerámia-biznisz fellendüléséhez. Úgy tudom, leszármazottaik még ma is élnek Vietri sul Maréban.

Vietri sul Mare
Szerkesztőségi fotó

A kerámiagyártás errefelé már a reneszánsz idején sem volt ismeretlen – a mai napig számtalanszor köszön vissza a három legjellemzőbb szín a termékekről: a tenger kékje, a citrom gyümölcsének és levelének mintájára pedig a sárga és a zöld is.

Vietri sul Mare
Szerkesztőségi fotó

Egykor kis csacsikkal történt a városban mindenféle szállítás – ezeknek emlékét pedig a mai napig őrzik. Egy-egy utcában a házszámok is csacsival vannak megjelenítve, a főtéren egy óriási vicces kerámia-szamár áll, és a kis boltokban szerencsehozó mini-szamarakat kínálnak a látogatóknak (igen, hoztam…).

Vietri sul Mare
Még a házszám is csacsi
Szerkesztőségi fotó

A szamár olaszul asino, a csacsit inkább a kedveskedő asinello névvel illetik. Itt azonban egy másik neve is van: ciucciariello. Állítólag ma már kevés kézműves tudja, hogyan kell igazi ciucciariellót készíteni.

Vietri sul Mare – il ciucciariello
Szerkesztőségi fotó

Szó szerint nagyon színes folt lehet egy campaniai kirándulás során Vietri sul Mare, ahol sok helyütt még a házak falai is színes kerámiával vannak díszítve – igazi vidám hely, ahol tényleg mindenféle (zömmel később haszontalannak ítélt) kerámiatárgyat megvásárolhatunk, hosszú órákat lehet eltölteni a kis kanyargós utcák boltjaiba be-bekukkantva.

Szerintem nyugodtan feltehetitek egy rövidebb lélegzetű programként a dél-olasz kirándulás állomásai közé ezt a kisvárost is.

Vietri sul Mare
Szerkesztőségi fotó