Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Nagyboldogasszony és karácsonyfa

A karácsonyi szokásoknál maradva ma a karácsonyfa és az ünnep vallási vonatkozásai is előkerülnek.

Olaszországban, eltérően a mi szokásainkhoz, a karácsonyfát már december 8-án, Nagyboldogasszony ünnepén feldíszítik. Ez az ünnep Szűz Máriához kapcsolódik, az ő fogantatását ünnepeljük ezen a napon – tehát sok tévhittel ellentétben nem Jézus fogantatásáról van szó! Azért jelentős ez a nap, mert a katolikus vallás régóta tartja, hogy Szűz Mária a fogantatásától számítva mentes az eredendő bűntől – „kegyelemmel teljes”, ahogy az ima fogalmaz. Érdekes módon az egyház csak 1854-ben, IX. Piusz pápa idején emelte ezt a kijelentést tanból dogmává.

Az ünnepet munkaszüneti nappá is nyilvánították Olaszországban, és szó szerint a karácsonyi visszaszámlálás kezdetének tartják. Ekkor kezd mindenki rákészülni a pihenésre, egyre inkább a karácsony felé fordulni fejben, lélekben is.

És ahogy említettük, ilyenkor kerül be az olasz nappalikba a díszítésre váró fenyő, és kerülnek ki szerte a lakásban a dekorációk. Csakúgy, mint nálunk, ki-ki saját ízlése szerint ünneplőbe öltözteti a házat.

A karácsonyfa egy északi szokás, amely szerte Európában, így Olaszországban is elterjedt. A szokás a 16. századi Németországig követhető vissza, de Angliában is ismert volt már az 1800-as évek közepétől. Olaszország déli részén azonban a fenyőfélék és örökzöldek hiánya miatt inkább a jászol, azaz a „presepe vagy presepio” helyettesíti a karácsonyfát.

Róma, Piazza Venezia – Forrás: viagginews.com

Néhány helyen az országban el is térnek a december 8-i dátumtól. Milánóban Szent Ambrus tiszteletére december 7-én állítanak karácsonyfát, Bariban pedig Szent Miklós tiszteletére már december 6-án felkerülnek a díszek.

Láthatjuk tehát, hogy még Olaszországon belül is vannak kisebb-nagyobb eltérések az előkészületekben, de alapvetően az olasz év végi periódus nagyon is sok ponton hasonlít a magyarhoz. Nem csoda, hisz Európa és a katolikus vallás összeköti a két országot, túl a régről meglévő kölcsönös szimpátián.

Reméljük, hogy ebben az időszakban kicsit több fókuszt tud fordítani mindenki arra, hogy az idei karácsony jól sikerüljön – ez után az év után megérdemeljük. A következő néhány bejegyzésünkkel az édesszájúak kedvére teszünk, mert néhány édességrecepttel szeretnénk tippeket adni az előkészületekhez.