Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toszkán mesék mindenkinek

Toscana – a többi régióhoz hasonlóan – rengeteg mesét rejt.

Itt is vannak olyanok, amelyeket ismerhetünk más forrásokból, és vannak kimondottan Toscana jellemzőit, a hitvilágot és legendákat őrző történetek.

Ma csak részben foglalkozunk a gyerekekkel – más részben a nagyobbacskáknak, vagy felnőtteknek szóló sztorikat is megemlítünk – hisz nekünk is szükségünk van néha arra, hogy a fantázia segítségével kicsit kiszakadjunk a zárt, néha frusztráló mindennapokból.

Carlo Lapucci – Fiabe Toscane

Ezért  – ha először a kicsiket vesszük sorra, hisz mindig ők a türelmetlenebbek: ajánlunk egy kétkötetes könyvet Önöknek. Carlo Lapucci tollából születtek meg a „Fiabe toscane” címet viselő könyvek. Ezeket olasz könyvesboltokból vagy internetről a legkönnyebb beszerezni, s ha majd lesz rá lehetőség, talán egy utazással összekötött barangolás során lesz érdemes felkutatni.

Carlo Lapucci – Fiabe Toscane II

Carlo Lapucci egyébként nyelvész, a 80 éves professzor Firenzében él és tanít. Ugyan a kétkötetes kiadványa kívánkozik soraink közé leginkább, azért ki kell emelni, hogy írásai között más meséskönyvek és egészen más témában íródott alkotások is vannak, amelyeket az ibs.it kiadó oldalán végig is böngészhetnek.

Carlo Lapucci – Fiabe Toscane II

Aki még maradna a kedves kis mesék birodalmában, azoknak a comune.pisa.it kínál egy kis gyűjteményt – itt témánként szétválogatva lehet olvasgatni pár, a régióra vagy Pisa szűkebb környezetére jellemző meséket.

A felnőtteknek, vagy a nagyobbacska gyerekeknek már inkább ajálnjuk a legendák egy csoportját, amelyek Toscana területén ismertek. Ebből az egyik szívszaggató történet Elba szigetéhez kapcsolható, ahol a két szerelmes, Maria és Lorenzo titokban találkozgat a parton, mert a lány alacsony származása miatt a fiú szülei nem engedélyezik a kapcsolatot. Egy nap, míg a lányra vár, Lorenzót elragadják a partraszálló kalózok, és magukkal viszik hajójukon, ám meghal. Az éppen partra érkező Maria csak azt látja, hogy az élettelen testet a hajóról a tengerbe dobják. Beúszva megpróbálja megmenteni Lorenzo testét a tenger hullámai közül, ám a víz őt is elragadja, s csak egy sál marad utánuk emlékül.

Elba tengerpartja – a szerelmesek öble – Forrás: tuscanypeople.com

Ilyen és ehhez hasonló legendákkal vár mindenkit a tuscanypeople.com, böngésszenek a változatos történetek között erről a mindenki által annyira kedvelt olasz régióról.