Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Úticél – Alberobello

Olaszország számos utazási célpontot tartogat a kíváncsi turisták számára, sokan azonban elsősorban a nagyobb városokat (Róma, Milánó, Firenze, Nápoly, Pisa, illetve a tengerpart) részesítik előnyben.

Nem érdemes viszont megfeledkezni azokról a tipikusan déli területekről – nem, most nem Szicíliáról lesz szó – amelyek talán kevesebb európai szemében számítanak ismert állomásnak, s ezért ebben a bejegyzésben az egyik ilyen helyről, Alberobello-ról mesélünk.

trullo3

 

A kisváros a csizma sarkának egyik kedves része, Puglia tartományában találjuk, Bari városától nem messze (50-60 km).

Ahogyan azt a maison.blog.hu egyik bejegyzésében képekkel támogatva olvashatjuk, a kisváros számos látogatót vonz, rendkívüli hangulatát a trullo-knak nevezett építményei adják, melyek már évszázadok óta díszítik ezt a helyet.

trullo2

A trullo egy ún. száraz építészeti eljárással készült kunyhó, melynek süveg vagy kúp alakú teteje van, s régen egy-egy család lakhelyéül szolgált. Jellegzetessége, hogy az épület kialakításához semmiféle kötőanyag és tartószerkezet nem szükséges. A kis házikók vastag falaiknak köszönhetően kiváló hőszigetelők, így jellemzően nyáron hűvösek, télen melegek. Ezt a hatást segíti az is, hogy a rendkívül vastag, kétrétegű falakba csak apró ajtókat-ablakokat vágtak, így a hő szökésére még kevesebb lehetőség adódik.

A kisváros és a trullo-k történetéhez több legenda is fűződik. A legnépszerűbb, miszerint Giangirolamo di Aqcuaviva conservano-i gróf olyan házakat építtetett a városka lakóival, amely pillanatok alatt elbontható (legalább részben) és visszaépíthető, s így, mikor az adószedők a városba jönnek, a grófságra kivetett adót nem tudják az építmények után beszedni, hisz csak romokat találnak. (Az ebben az időszakban (ami a XVI. század vége – XVII. század eleje) fizetendő adónem a mi füstadónknak megfelelő decima dei fuochi (tűztized) volt.) Persze, a jó szomszédság Olaszországban sem ismeretlen fogalom, s nem volt az a XVII. században sem, így természetesen a gróf ravasz húzása a nápolyi király előtt nem maradt sokáig titokban. 1654-ben a grófot elfogták, s egészen Spanyolországig vitték, hogy börtönbe vessék adócsalás miatt. Onnan 1665-ben szabadult, de Alberobello-ba már nem tért vissza, Spanyolországban (Barcelonában) halt meg.

trullo4

A környék éghajlata mediterrán, így aki nem bírja/nem szereti a hőséget, annak tavasszal és ősszel is kellemes hőmérsékletű kirándulásban lehet része (s talán még a tömeget is elkerüli).

A városka honlapja segít abban is, hogy ha már eldőlt, hogy odautazunk, milyen trullo-kat bérelhetünk ki, milyen kunyhóban tölthetjük el a nyaralásunkat.

Akik rászánnának 12 percet arra, hogy egy virtuális túrát tegyenek a városban, azoknak az alábbi videót ajánljuk – néhány helyi illetőségű embert meg is szólaltatnak, de ettől eltekintve kevés szöveggel bír az anyag, tehát a nyelvet nem beszélőknek is csodás élményt adhat:

Alberobello hangulata sok látogatót csábított már errefelé, s még az UNESCO Világörökségek Listájára is felkerült, 1996 óta jegyzik itt a különös építményeket rejtő helyet. A városban két negyed van, amely trullo-kkal tarkított, ebből az egyik városrészben (Rione Monti) kb. 1000 apró kupolás kunyhó van, számos ezek közül már üzlet a turisták kiszolgálására. Nem is csoda, hiszen a munkanélküliség Dél-Olaszországban nagyon magas (kb. 15%), s az emberek java része az általuk készített kézművestermékek értékesítéséből él, melyre a nyári turistaszezon a legalkalmasabb időszak. A másik negyedben (Rione Aia Piccola) kb. 400 trullo áll, ez a kevésbé látogatott, csendesebb része a városnak, tehát ha valaki trullo-t venne, azt mindenképpen ebben a negyedben tegye meg.

Az alábbi, olasz nyelvű videó röviden vázolja a város jellegzetességeit. Akinek a dallamos nyelv (egyelőre) nem sokat mond, a kisfilmet képei miatt akkor is érdemes végignéznie. Nyelvtudóknak könnyű préda a hang, nyelvtanulóknak szöveghallgatáshoz ideális, és nem túl hosszú:

Ha valaki szívesen olvasgatna még további tudnivalókat Alberobello-ról, mielőtt felkerekedik, a magyar nyelvű wikipédián meglepően sok információt talál. Akit pedig a trullo-k felépítése érdekel részletesebben, annak a wikipédia angol nyelvű változata hordozhat plusz infokat.

A böngészéshez jó szórakozást kívánunk, s reméljük, hogy minél előbb minél többünknek lesz alkalma élőben is megcsodálni ezt a ritka építészeti módszert, s tényleg átélni a kis kunyhók, a köztük lévő apró utcácskák felejthetetlen hangulatát.