Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Magnifici tre – gyönyörű imakönyvek a Mediciek korából

Lorenzo ‘il Magnifico’ Medici neve senki figyelmét sem kerülte el, ebben biztosak vagyunk. Azonban ma olyan titkokról beszélgetünk, amelyek nem annyira triviálisak, mint ennek az úrnak a neve.

Lorenzo de Medici korának és a reneszánsznak egyik – ha nem a legfontosabb – alakja volt a korabeli Itáliában, és talán Európában is. A művészet támogatását, felkarolását annak minden területén fontosnak tartotta, élen járt azok csodálatában és óriási vagyonokat szánt arra, hogy körül is vegye magát ezekkel a műalkotásokkal – legyenek azok festmények, szobrok, zeneművek, versek vagy akár a tudomány egy-egy szelete. Nyilvánvalóan fényűző életmódja nem emelte őt széles körben a legnépszerűbbek közé – a köznép, a rivális dinasztiák és olykor az egyház vagy annak képviselői (gondoljunk csak Girolamo Savonarola-ra) is hangot adtak nemtetszésüknek a Medici család mindennapjai kapcsán. A város felvirágoztatása, az akkoriban épült fantasztikus műemlékek azért valahol mégiscsak őt és a dinasztiát igazolják – ott az Uffizzi, a Pitti palota, közvetve még a Biblioteca Laurenziana is.

Lorenzo de Medici sok gyermeke közül most a lányokról ejtünk szót, akik ritkán kerülnek előtérbe a történelmi tanulmányok és olvasmányok keretein belül. Lucrezia, Luisa és Maddalena egyaránt egy-egy csodálatosan cizellált, aranyból, ezüstből, színes kövekből készült miniatűr imakönyvet kaptak nászajándékba apjuktól. A könyvek sajnos a világ három különböző pontján találhatók most, más-más gyűjteményt gazdagítanak, de 2012-ben a Biblioteca Laurenziana egy öthetes időszakra egy helyre gyűjtötte a három könyvet, amelyből egy csodálatos kiállítás született.

Lucrezia-t, a legidősebb lányt Jacopo Salviati vette nőül, övé lett az első könyv. Ez most Münchenben van, a Bayerische Staadtsbibliothek őrzi. Sajnos – mivel több mint fél évezredes könyvről van szó – nem igazán volt szállítható állapotban a kiállításra, így ebből az egy könyvből egy teljesen hű másolatot állítottak ki, annak érdekében, hogy eredeti semmiképp se sérüljön, és még sokáig megtekinthető legyen a bajor város könyvtárában.

Luisa kezét Lorenzo de Medici Giovanni di Pierfrancesco Medicinek ígérte, azonban a fiatal lány az esküvőt nem érte meg. Az ő könyve eredetileg is Firenzében van, épp a Biblioteca Laurenziana őrzi, így ez a kötet szintén megúszta a kiállítás miatt az utazást.

Maddalena Franceschetto Cybo, VIII. Ince pápa fiának felesége lett. (Az köztudott dolog, hogy a Medici család elég szoros kapcsolatot ápolt az egyházzal, konkrétan több Medici is pápa lett ebben az igen meghatározó két-három évszázadban, amit a Mediciek nevéhez és Firenzéhez kötünk.)

Maddalena könyve jelenleg Angliában van, a Medici-Rothschild kódexnek is nevezett könyv-ékszer Waddesdon Manor-ban lakik, mint a Rothschild kollekció része.

A videók gyújtanak egy kis fényt annak kapcsán is, hogy az egyes könyvek hogyan is kerültek az épp aktuális helyükre. Olaszul tanulóknak egy picit gyors, de igen jól érthető gyakorlatot jelent mindez.

Aki a nagyvilágban kirándulgat rengeteg és jól megérdemelt szabadidejében, annak tehát már nem csak Firenze, de München vagy Waddesdon Manor is kínálhat olasz látnivalókat, hiszen a három könyv mindösszesen csak 5 hétig volt együtt az olasz kultúra egyik fellegvárában, onnan pedig hazaszállították őket a már fentebb említett gyűjteményekbe.

Reméljük, a videókkal is teletűzdelt anyagunk az alább látható galériával együtt Önöket is legalább annyira elvarázsolta, amennyire minket.

Kellemes lapozgatást a most következő csodálatos képekhez!