Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Ferde torony Bolognában?

Olaszország kapcsán a ferde torony hallatán mindenki Pisára gondol. Pedig máshol is van ilyesmi!

Egy-két éve szó került arról San Gimignano vonatkozásában, hogy mennyi tornya volt a középkorban a kisvárosnak, és szinte egy mai Manhattan képét idézte – csak kicsiben.

Nos, a helyzet más városokban sem volt ismeretlen Itália területén, ugyanis van egy másik város, ahol ilyen, mai felhőkarcolókra emlékeztető, sűrűn tornyokkal tűzdelt látkép tárulhatott elénk a középkorban, úgy a 12-13. század magasságában. Ez a város pedig Bologna.

Felülnézet – milyen szédítő! – Forrás: unsplash – Bogdan Dada

A méltatlanul ritkán emlegetett olasz régió-székhely egykori képét igen magas korabeli felhőkarcolók alakították a középkorban – egyes tudósok szerint a 13. században mintegy 180, más becslések szerint maximum 100 tornyot tudott a magáénak az Emilia-Romagna-i székhely. Bármelyik szám igaz is, mindkettő elég meghökkentő – különös tekintettel arra, hogy a középkorban egy több tíz méteres tornyot felhúzni bonyolultabb feladat volt, mint manapság.

Hogy pontosan mi volt a funkciójuk, azt sajnos némi homály fedi. Lehettek San Gimignano-hoz hasonlóan státuszszimbólumok, a gazdagság fitogtatásának eszközei, illetve szolgálhattak védelmi célokat is. Különlegesen szép látvány lehetett ebben az időben távolról közelíteni a város felé és látni a számtalan, égbe törő építményt.

Aztán, ahogy az lenni szokott, a századok múlásával a kisebb építmények lakásként is funkcionáltak, lettek bennük boltok, de még börtönök is. Jó pár közülük leomlott, másokat lebontottak, így napjainkra mindössze 22 szép tornya maradt Bolognának, amelyből kettőt szoktak a város jelképeként kiemelni: a Torre Asinellit (amely az építtető család nevét viseli), és a Torre Garisendát – úgy tartják, mindkettő ferde torony, ha nem is annyira, mint a pisai.

Torre degli Asinelli és Torre Garisenda – Forrás Pinterest

Előbbi az egyetlen olyan tornya a városnak, ami rendszeresen látogatható. Közel 100 m-es magasságával igen impozáns darab, mintegy 500 lépcső megmászása után pedig lélegzetelállító kilátás nyílik a csodás Bolognára.

A legenda szerint a Torre Asinelli (szamarak tornya) azért kapta ezt a nevet, mert az építtető család fiatal örököse szamarakkal szállított homokot és kavicsot, ezzel kereskedett. A fiú szerelmes lett egy gyönyörű lányba, akinek apja a házasság feltételéül a város legmagasabb tornyának megépítését szabta. Ha egy férfi szerelmes, akkor semmi sem állíthatja meg, így az ifjú kilenc év kemény munkájával megépítette a Torre Asinellit, s a házasság feltételét teljesítve oltár elé vezethette kiszemeltjét.

A család az 1500-as években végül örökös nélkül kihalt, a torony azonban ma is áll, jelképévé vált a városnak és ha arra járunk, kívül-belül alaposan megismerhetjük.

Bologna a tornyokkal – Forrás unsplash – Petr Slovacek

Bolognában egyébként számos más látnivaló is akad, amelyek közül önkényesen csak egyet-kettőt említünk meg. Az egyik a város egyeteme, amely Európa legrégebbi egyeteme is egyben, 1088. az alapítás éve!

A másik a város főtere (Piazza Maggiore) a katedrálissal, amely esti fényekben utánozhatatlanul megkapó. A népszerű, talán mondhatjuk így, hogy öreg rocker, Vasco Rossi egyik legutóbbi klipjét is épp ezen a téren forgatták, ahol az előadón kívül egy teremtett lélek sem volt, így tömeg nélkül, teljes pompájában nézhetjük meg, egyelőre csak virtuálisan, a város impozáns főterét.