Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Velence környéke és a csipke

A szemüvegekhez kapcsolódó bejegyzésünkben már megemlítettük Velencét és környékét, leginkább a híres muránói üveg okán. Azonban természetesen van ezen a tájékon más is, ami felkeltheti az utazók érdeklődését.

Mivel Velence azért tőlünk olyan nagyon nincs messze, ha ellátogatunk a városba, minden bizonnyal jó ötlet átcsónakázni Buránó szigetére is, ahol a címben említett csipkével ismerkedhetünk egy kicsit közelebbről.

A csipkekészítés hagyománya ezen az területen a XVI. századra nyúlik vissza és egy tradícionálisan női elfoglaltságot takar, amelyre az idők múlásával egész iparág létesülhetett. A térségben itt alapítottak iskolát is azért, hogy a csipkekészítés tudományát minél többen elsajátíthassák. Mindez még 1872-ben történt, amikor is Andriana Marcello bárónő (akivel a képgalériában még találkozunk) komolyan felkarolta ezt a szép hagyományt. A kérdéses időszakból számtalan emlék maradt fenn, köztük mintakönyvek, amelyek százával tartalmaznak csodálatosabbnál csodálatosabb képeket a virágmintáktól kezdve a sport motívumokon át egészen a groteszkig.

Museo-del-Merletto-Burano4

A hely pedig, ahová mennünk kell: a Museo del Merletto, Buránóban.

Buránó egyébként nagyon közel van Velencéhez, tehát ha ott nyaralunk, kötelező a múzeumlátogatás. Ezt hétfő kivételével minden nap 10:00 – 18:00 között tehetjük meg (a hideg évszakban csak 17:00-ig van nyitva), a díja kb. 5€.

S aki nem zsákbamacskát szeretne, az alábbi videó segítségével készülhet fel a látogatásra:

Kellemes utazást, jó szórakozást kívánunk, s a videó mellé még egy képgalériával is segíteni igyekszünk a döntés az úticél kiválasztásához: