Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Ünnepi hagyományok Olaszországban 1/2.

December lévén kezdjünk el afelé az ünnep felé kacsingatni, amit mindannyian egész évben vártunk.

Számtalan oka van annak, amiért a karácsonyt várni szoktuk: a szeretteink meglátogatása, a karácsonyfa alatti ünneplés, az év végi hosszasabb pihenés, egy kis önreflexió így vagy úgy. Idén még talán az is hozzátesz, hogy ebben a vacakul különleges évben már tényleg mindenki csak arra számít, hogy jövőre majd jobb lesz.

Ezért arra gondoltunk, mi itt együtt a honlapon kezdjünk el már december első napjától a karácsonyra koncentrálni, és tereljük el a gondolatainkat egy picit a mindennapokról. Szóljon ez a hónap valóban a készülődésről: így nekivághatunk virtuálisan az észak-olasz adventi vásároknak, néhány recepttel már előkészülhetünk az ünnepekre, és azt is megtudhatjuk, hogy milyen jellemző kellékei vannak az olasz karácsonynak, milyen szokások gazdagítják az év utolsó napjait, és hogy azok hasonlítanak-e a magyar ünnephez akár vallási, akár más szempontból.

Bár a korábbi években már azért próbáltuk érinteni a témát többféle szempontból is, idén alaposabbak leszünk – talán mindenkinek egy picit több ideje jut az otthoni előkészületekre, és ki tudja: ha rászánunk egy kis energiát, talán ez az ünnep a megszokotthoz képest picit szebbé, odafigyeléssel telibbé tehető, hisz ez sosem anyagi kérdés.

Kezdjük is azzal, hogy miféle adventi vásárokkal indulna el egy átlagos évben a felvezető szezon – hisz az elmúlt években ez szinte egész Európát lázban tartotta már ilyentájt. Itthon is majdnem minden nagyobb városnak volt sajátja, a fővárosi még turisták garmadáját is vonzotta. A magyar utazó is igyekezett egyszer legalább elmerészkedni a bécsi utcákra is ilyenkor, de Olaszország sem maradt le a versenyben, ami a szervezést illeti. Idén ez sajnos nem így lesz, mert Itália adventi vásárai elmaradnak, de reméljük, jövőre visszaáll a régi rend.

Számtalan olyan kisváros van, amelyek kimondottan ebben az időszakban vendégelik meg nagy számban az érkező kíváncsiskodókat és vásárlókat, így mi is megemlítünk itt párat.

 

Mercatini di Natale a Trento 2018
in piazza Fiera
©2018 ph Romano Magrone

Az adventi vásárok jellemzően Olaszország északi részén népszerűek, így a Magyarországhoz viszonylag közelebb eső és könnyebben megközelíthető helyekben érdemes gondolkodnunk. Bolzano, Trento és Bressanone talán a leghíresebbek. De ott van még Merano és Limatola is, ahol az esti fények a hideg időben felejthetetlenné teszik a látogatást.

Abban a reményben, hogy ha bár idén nem is, de jövőre talán lesz lehetőségünk ebben az időszakban utazgatni, javasoljuk mindenképpen a három kisváros valamelyikét, amelyek nem csak a karácsonyi vásár miatt izgalmasak, mindegyik megér egy misét más időszakban is. Azonban ekkortájt, amikor már mindenki valóban az ünnep hangulatára kezd koncentrálni, egy ilyen település adventi vására egész biztosan sokat segít. A számtalan szuvenír, a finom illatok, enni- és innivalók végeláthatatlan kínálata, karácsonyi dallamokkal és csupa színes fényfüzérrel megbolondítva egyből éreztetni engedi, hogy küszöbön az ünnep.

Ha valaki kíváncsi a világ legnagyobb karácsonyfájára, akkor ebben az időszakban Gubbiót is látnia kell. Gubbio Umbria tartományban van, amit Olaszország zöld szívének is hívnak sok legelője, kiváló termőföldjei miatt. A karácsonyfát (ami valójában nem fa) a Monte Ingino lankáin hozzák létre több ezer négyzetméteres felületen a középkori várfaltól indulva, ahol fényfüzérekkel alakítják ki a fa formáját, „csúcsdíszként” a sarkcsillagot is megformálják a tetejére. Elképesztő munka a „fa” fényekkel való kialakítása a hegyoldal felületén, ahol sok focipályányi területen, mintegy 1300 munkaóra alatt születik meg a várost híressé tevő karácsonyi jelenség. Nem csoda, hisz 7500 méter elektromos vezetéket kell elrendezni, mire minden a helyére kerül. Ellenőrzik és beállítják a fények helyét, a kábelek összeköttetéseit, hogy a nagyközönség a maga teljes valójában csodálhassa az ünnepek idején. (A szétszerelés és az alkatrészek betárolása a következő évre is vagy 900 munkaórát emészt fel.) Mivel a fények a szivárvány minden színében pompáznak, kimondottan egyedi és különleges hatást nyújt a gubbiói karácsonyfa.

Albero di Natale in Gubbio – Forrás: magazine.dooid.it

De mondunk mást is: családi program, Télapó-imádó gyerekeknek! Egészen északon, Piemonte tartomány fenti csücskében találják Ornavasso kisvárosát. A település arról híres, hogy itt van a Télapó (olaszul: Babbo Natale) barlangja. Aki ellátogat Ornavassóba, készüljön fel arra, hogy egy márvány barlangba kell belépnie, ahol mintegy 200 méteres séta után érkezik a látogató egy hatalmas terembe, amit az alkalomnak illően ilyenkor, karácsony táján fel is díszítenek. A barlangban pedig nem más, mint a Babbo Natale várja a gyerekeket, akik aztán megkaphatják tőle a jól megérdemelt ajándékukat. Felejthetetlen élmény lehet!

Grotta di Babbo Natale – Forrás: mammainviaggio.it

A következő alkalommal arról lesz szó, milyen szokások kapcsolódnak az olasz karácsonyhoz – ünnepi készülődésünk ezekkel a témákkal tovább folytatódik.