Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Trieszt templomai sorozat – 3.

Egy izgalmas téma jön – a trieszti szerb-ortodox templom.

Aki emlékszik még a múltkori, Canal Grande végén álló oszlopos katolikus templomra (Chiesa Sant’Antonio Taumaturgo) a múltkori cikkből, annak jó hír, hogy ha előtte áll, csak jobbra és hátra kell fordulnia egy kicsikét, hogy a mai cikk főszereplőjét, a San Spiridionét meglássa.

Chiesa di San Spiridione
Szerkesztőségi fotó

A szent, akinek nevét a templom viseli, egy fontos alakja az ortodox vallásnak. Eredetileg Korfu védőszentje – ott úgy tartják, hogy Spiridione mentette meg a szigetet a pestistől, az éhínségtől és a török hódítástól is. Az ő nevét viseli a trieszti szerb-ortodox templom is.

Chiesa di San Spiridione – a bejárat feletti mozaik
Szerkesztőségi fotó

Az 1700-as években ugyanezen szent nevét viselő templom állt itt, azonban az 1800-as években ezt is megújították, és akkor nyerte el mai formáját milánói építészek és szobrászok jóvoltából. Az építészeti megoldások nagyon szépen követik a bizánci kánon előírásait, így nem csak gazdag, arannyal és ezüsttel futtatott mozaikok találhatók itt, hanem az 1800-as évek legelején, Oroszországban készült ikonosztázok is, melyek még különlegesebbé teszik ezt a gyönyörű épületet.

Belső terei így nagyon sűrűn díszítettek, a kupola, amely magasabbra nyúlik, mint a harangtornyok, belül csodás festést kapott.

Chiesa di San Spiridione – a kupola belülről
Szerkesztőségi fotó

A templom napközben látogatható, bejárata nem a térről, hanem a mellette nyíló kis utcából közelíthető meg.

A téren sétálva érdemes betérni egy rövid időre, és megcsodálni a templom bizánci építészetet és dekorációt visszaidéző, csodás tereit.

Chiesa di San Spiridione
Szerkesztőségi fotó