Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Két recept egy csapásra – nyúl és cukkini

Ma két dologgal szeretnénk megismertetni Önöket – egyik sem túl bonyolult, viszont különleges.

Egy fantasztikus könyv kerül terítékre ma nálunk, amely szintén nagyon kedves a szívünknek – Eleonora Galasso gyűjteménye „A mai Róma konyhája” címmel.
Ebben a kiadványban reggelihez, ebédhez, romantikus vacsorához, desszerthez és éjféli rágcsákhoz tartozó receptek egyaránt vannak, így nincs olyan napszak, amikor ne nyújthatna segítő kezet ez a fotókkal gazdagon illusztrált könyv. Néha az az érzése az embernek, hogy fotók miatt már önmagában is megéri forgatni ezt az összeállítást.

Először mára egy nyulas étket hozunk, ami az olaszoknál elég népszerű, nálunk annyira nem elterjedt – bár nagyobb bevásárlóközpontokban gyakran lehet nyulat találni, így a hozzávalók begyűjtése nem lesz nagy feladat.

Nyúlpörkölt szőlővel és olajbogyóval
(Coniglio brodettato della vendemmia con uva e olive)

Hozzávalók: 1,5 kg nyúl darabolva, 4 ek. extra szűz olívaolaj, 1 nagy fehér hagyma, 1 fokhagymagerezd, 2 babérlevél, egy marék zsályalevél, 1,2 dl vörösbor, 15 dkg magozott fekete olajbogyó, 2,5 dl zöldség alaplé, 10 dkg piros szőlő, 6 dkg rukkolalevél (+ a tálaláshoz), só, bors

Vastag fenekű serpenyőben süssük a nyulat olajon 10 percig, félidőben megfordítva, halvány aranyló színig. Adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, babérlevelet, zsályát, sót, borsot. Kavargatva süssük újabb 10 percig, míg a hagyma megpuhul, majd következik a bor és az olajbogyó. Így főzzük 30-35 percit lefedetlenül, néha zöldség alaplevet adagolunk, nehogy odakapjon. A 30 perc után mehet bele a szőlő és a rukkola, így adjunk neki újabb 10 percet a tűzhelyen, amíg a pörkölt szaftja sűrű és fényes lesz, a nyúl húsa pedig megpuhul.

Zöldsaláta illik hozzá, illetve ajánlunk fehér kenyeret, a sok szósz ugyanis tunkolásért kiált! Íme, a várható végeredmény:

Aztán, ha már úgyis a konyhában álldogálunk, gyorsan előkészíthetünk egy apróságot, ami akár egy könnyű ebédnél, vagy talán vacsoránál ellenállhatatlanná varázsol egy tésztaételt, s így megint mi leszünk a konyha igazi királynői.

Cukkinipesto római módra
(Pesto romano di zucchine)

Hozzávalók (kb. 2×2,5 dl üveghez): 2 cukkini, csipet só, 2 kk. morzsolt majoranna, 1 gerezd fokhagyma egészben, 15 bazsalikomlevél, 2 ek. fenyőmag, 2 ek. extra szűz olívaolaj, 4 dkg pecorino romano sajt, 4 dkg parmezán

A cukkiniket gyufaszálnyi darabokra vágjuk, szűrőbe tesszük, lesózzuk egy picit, és 30 perc alatt lecsepegtetjük. Minden hozzávalót aprítógépbe teszünk, és sima, krémes masszát keverünk belőle. Ugye, milyen egyszerű?

Hűtőben egy hétig, fagyasztóban akár 2 hónapig eltartható. Ideális pasta-hoz vacsorára, vagy könnyű ebéd gyanánt, de akár egy szelet rozsos pirítósra hidegen rákenve is tökéletes.

Nos, ma megint tettünk valamit a hasunkért, ugyanakkor pedig különlegessé varázsoltunk egy-két újabb étkezést, olasz módra. Jó étvágyat hozzá!