Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Calendimaggio – Assisi ünnepe

Umbria is otthont ad sok fesztiválnak, különös tekintettel a tavaszi-nyári időszakra. Hogy mi is ez a Calendimaggio? Ma körbejárjuk a témát.

A Calendimaggio egy tavaszköszöntő ünnep, amelyet Olaszország több részén, Umbriában pedig Assisi városában rendeznek meg minden évben. Az ünnepnek sok évszázadra visszanyúló hagyománya van, a történelem során néhány kényszerű kihagyástól eltekintve elég stabilan és régóta megtartják ezt a fesztivált.

A Calendimaggio ünnepe a május 1-jét követő hosszú hétvégét jelenti, amikor is már csütörtöktől elkezdve sűrű programok várják a városlakókat és az ideérkező érdeklődőket. A jellemzően 3-4 napos ünnep gyökerei legalább az ókorig nyúlnak vissza, amikor is a pogány népek a tavasz kezdetét, az élet körforgásának megújulását ünnepelték. Ahogy azt tudjuk, szinte minden nagyobb pogány ünnep később átkerült a keresztény vallásba némi módosítást követően, így ez az ünnep is Assisi – mint az egyik legfontosabb szent hely Olaszországban – ünnepe lett.

Calendimaggio

Calendimaggio

Mindezt pedig oly módon valósítják meg, hogy ezekben a napokban nem csak ‘Az ünnep királyát’ és a ‘Tavasz Madonnáját’ választják meg, hanem visszaemlékeznek a középkor XIII-XV. század körüli időszakára, amelyet kosztümös felvonulással idéznek meg. Történelmi dokumentumokban és régi krónikákban még korábban megjelent, hiszen a Szent Ferenccel foglalkozó korabeli anyagokban is találhatunk rá utalást.

A középkor kapcsán még fontos megemlíteni azt is, hogy a játékok két városrész, két család és két, politikailag egymással szembenálló csoport jellemzőit is magában hordozzák. A város egyik részében (amelyet Parte de Sopra, vagy Nobilissima Parte de Sopra névvel illettek), a Nepis család regnált, a másikban pedig a Fiumi-k (Parte de Sotto, vagy Magnifica Parte de Sotto). Ők nem csak a két városrész szembenállását, de a guelfek és a ghibellinek ellentétét is megtestesítették.

Calendimaggio

Calendimaggio

A Calendimaggio ünnepét a XX. században a II. világháború idejére függesztették fel, 1947-től azonban már újra megtartják, és azóta is minden évben jelentős programja az év első felének.

Assisi és Szent Ferenc története még előkerül ebben a hónapban. Az nyilván mindenkinek egyértelmű, hogy a csodálatos kolostor és a szent érdekes élete mellett nem megyünk el szó nélkül. Erre a hó végén fog sor kerülni, addig pedig még sok érdekes írás várja Umbria kapcsán az olvasókat.