Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Azok az ólomévek

A múlt héten ígértük, hogy szót ejtünk erről az érdekes időszakról, így hát vágjunk is bele a témába!

Az ólomévek alapvetően a XX. század második felének egy nem túl hosszú, de annál fajsúlyosabb periódusát öleli fel. A ’60-as évek végétől a ’80-as évek elejéig Európa egy részén komoly társadalmi nyomásként nehezedett az emberekre a diktatórikus rendszerek súlya, és nem könnyítette meg az életet az USA és a Szovjetunió közötti hidegháború sem.

Az események Olaszország szempontjából igen változatosan és erőszakosan alakultak – számos város tapasztalta meg az egyre növekvő agresszivitást, ami az utcára vitte az embereket. Eleinte jórészt diáktüntetések jellemezték a közhangulatot, majd jöttek a munkástüntetések is. Időben ahogy haladtunk előre, az OPEC az olajárak emelésével egyre nehezebbé tette a megélhetést, így Olaszországban is jöttek a megszorítások, és 1974-’75 környékén már a munkásosztály is az utcára vonult.

1977 - Milano Paolo Pedrizzetti fotója

1977 – Milano
Paolo Pedrizzetti fotója

Mint minden ilyen jellegű változás a közhangulatban, ez a mostani is lehetővé tette a szélsőséges csoportok megerősödését és térnyerését – sőt, Olaszországban a maffia is „profitált” ebből a kialakult zűrzavarból.

A mindennapi emberek jó része pedig annyit érzékelt, hogy az elégedetlenség nyomán egyre rosszabb lett a közbiztonság, és bizony ezekben az években hol bomba-, hol egyéb merényletek történtek, amelyek ártatlan emberek halálát, sokak sérülését okozták. A tüntetéseken egyre gyakrabban kerültek elő a kézi lőfegyverek, nem véletlen, hogy a mozgalmak egyik jelképe lett a  feltartott három ujj, mellyel a P38-as, akkor igen széles körben elterjedt pisztolyt szimbolizálták.

S hogy honnan ered a periódus neve? 1981-ben Margharete von Trotta német rendezőnő készített egy „Ólomévek” című filmet. A film alapvetően ezt az időszakot dolgozza fel két fiatal lány történetén keresztül, csak a helyszín Kelet-Németország. (Mint ahogy fentebb említettük, a jelenség nem csak Olaszországon söpört végig.)

Az alábbi videó néhány percben, megrázó képekkel mutatja be ezeknek az éveknek a hangulatát. Akinek nem lesz türelme a hosszabb verziónkhoz, mindenképpen tekintse át – talán még olyan is lesz Önök között, aki a híradásokból néhány momentumra emlékszik ebből az időszakból.

Mai írásunkat azért is illesztettük ide, mert Olaszországban ezek a zavargások leginkább Rómát, Milánót és Brescia-t érintették, azért Genova sem maradt ki a szórásból. Az ellenállási mozgalmak, a Brigate Rosse Genova városát is híressé tették. Mauro Franciolini blogbejegyzésében olasz nyelven igen részletes leírást találhat az olvasó az ólomévek Genovát érintő eseményeiről.

A lastoriasiamonoi oldalán szintén hosszas írás foglalkozik ugyanezzel a témával – próbáljuk a genovai történéseket is minél több oldalról megmutatni az érdeklődőknek.

Reméljük, hogy ma ismét tudtunk némi újdonsággal szolgálni a XX. századi Olaszország történelmének egy kis szeletéről. Várjuk Önöket a jövő héten is!