Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Basilicata – kulturális kitekintő, látnivalók

Pénteki sorozatrészünk folytatásaként ma igazán ráhajtunk arra, hogy mi mindent érdemes konkrétan meglátogatni, ha Basilicata területére tévedünk.

Basilicata történelme igen hosszú évezredekre nyúlik vissza, azonban a középkor és az azt követő századok lenyomata a mai napig szépen megfigyelhető itt. Hogy a kedvet meghozzuk a további olvasgatáshoz, megemlítjük Basilicata legszebb kastélyait, várait  – van belőlük jónéhány.

Mivel a történelem során számos nagy nemzet is betette a lábát a területre, több olyan helyszín is van, amelyek csodálatos építészeti élményt nyújtanak. Szeretnénk ezt a bejegyzést nagyon röviden Potenza, Matera és Venosa városainak szentelni – egy-két hetes nyaraláshoz, mely egy tengerparti pihenést is tartalmaz, épp elég programot ad így is.

VENOSA

Kezdjünk mondjuk Venosa-val, ahol az aragóniai korból maradt kastély nyűgöz le mindenkit, aki ide látogat. Az épületet egy régi katedrális romjain építették meg 1470 körül, a XVI-XVII. században erődként funkcionált, ma pedig a Museo Nazional Archeologico-nak ad otthont, melyet szintén érdemes alaposan feltérképezni, hogy minél több dolgot tudjunk meg a környékről.

A kastélyhoz egy szomorú történet is kötődik. A vár ura, egy feudális nagyúr, bizonyos Carlo Gesualdo (herceg) négy éves házassága szakadt félbe, amikor – azt tettetvén, hogy vadászni indul – in flagranti kapta feleségét annak szeretőjével. Természetesen mindkettőjüket azonnal meggyilkolta – állítólag igen barbár módon vetett véget az életüknek.

Egy fontos esemény pedig, melyről minden évben október 24-én meg is emlékeznek a városban, San Felice ünnepe. Ezen a  napon körmentet rendeznek a purgatóriumban ragadt lelkek és a keresztény mártírok emlékére.

Castello Aragonese - Venosa

Castello Aragonese – Venosa

POTENZA

A 70 ezres lakosú székhelyen számos gyönyörű látnivaló van. Gondoljunk csak a Torre Guevara-ra, melyet az utóbbi években újítottak fel az 1980-as évek földrengése után – itt a Galleria d’Arte, a Művészeti Galéria kapott helyet. Aztán a Palazzo Bonifacio, mely a XVII. században épült kastélya a városnak.

Torre Guevara

Torre Guevara

Látogatható természetesen a Dóm is, mely a védőszent, San Gerardo nevét viseli – vele a jövő héten részletesebben is megismerkedhetünk majd. Számtalan templomával, a gyönyörű színházzal Potenza több napra való élménnyel vár mindenkit. A város épületeiről, nevezetességeiről  egy részletes leírást lehet olvasni a guide.travelitalia oldalán olasz nyelven – ezt olaszul tanulók szövegértési vagy fordítási feladatként használhatják.

Cattedrale di San Gerardo

Cattedrale di San Gerardo

MATERA

Matera az egyik legérdekesebb város a régióban. Nem csak azért, mert a Sassi kapcsán a világörökség részévé tették, hanem mert a különös környezet számos film forgatásához szolgáltatott hátteret (pl. a Mel Gibson rendezte Passió kültéri jeleneteit is itt forgatták).

Ha valaki utazási tippeket vadászna Matera kapcsán, akkor a 10cose.it oldalán utánaolvashat a leglényegesebbeknek. Mindenképpen meg kell nézni a Sassit, ez természetesen kihagyhatatlan. Ott van a katedrális is, ahonnan varázslatos kilátás nyílik a Sassi-ra. A hegyi templomok, melyek a városon kívül helyezkednek el, szintén páratlan élményt nyújtanak – ennek történetével részletesebben is megismerkedhet a kép alatt a kedves olvasó.

Cripta del Peccato Originale

Cripta del Peccato Originale

A hegyi templomoknak (chiese rupestri), melyek néhány km-re találhatók Matera városától, fantasztikus sztorijuk van. 1963 májusában régészek dolgoztak a területen, hogy feltárjanak egy-két hegyoldalba vájt templomot, amikor az egyik kutató lényegében összefutott egy helyi földművessel, aki a 100 szent képét tartalmazó barlangról (grotta con 100 fotografie di santi) beszélt. A kutatók azelőtt erről sosem hallottak. A földműves elmondta, hogy gyerekkorában gyakran aludt abban a barlangban, pásztorkodás közben. Nemsokára sikerült is feltárni a helyet, melyet a ‘Cripta del Peccato Originale‘ vagy ‘Cripta dei 100 santi’ néven emlegetnek azóta is. 42 m2-nyi freskó került elő sajnos igen rossz állapotban, ami azóta csak romlott, hiszen emelkedett a feltárással a levegő páratartalma, így a felszaporodó gombák és baktériumok tovább pusztították ezt a csodás leletet. 2000 körül, mire restaurálni kezték volna a helyet, a freskók egy része lényegében eltűnt. A restauráció hosszas feladat volt, azonban ma már a hely, mely VIII-IX. századi faliképeket rejt, teljes pompájában megcsodálható. Bizonyos művészettörténészek a helyet egyenesen a Sixtus-i kápolna hegyi verziójaként emlegetik.

Matera kapcsán megemlítenénk még a  Festa della Madonna Bruna ünnepét, melyről korábban igen részletesen megemlékeztünk, illetve a fontos tényt, hogy 2019-ben Matera lesz Európa egyik kulturális fővárosa – ebben az évben bizonyosan a szokásoshoz képest is sokkal több program várja a turistákat.

matera_2019

Úgyhogy útra fel, vár mindenkit Dél-Olaszország és az ott rejtőző gyönyörű látnivalók!