Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Június 2. – a Köztársaság születése

Olaszország ma nemzeti ünnepet ül.

Ezen a napon, június 2-án ünnepli Olaszország a köztársasági államforma megszületését. A fasizmus bukása és a 2. világháború lezárása utáni években Olaszországban, az akkori Olasz Királyságban is változások indultak el.

Katonai parádé Olaszországban
Forrás: wikipédia

1946. június 2-3-án népszavazást tartott az ország arról, megtartsák-e a királyságot, mint államformát, vagy köztársaságot szeretne-e a nép. A válasz a köztársaság javára billentette a mérleget, így ezt napot az olaszok azóta is nemzeti ünnepként tartják számon.

Szerte az országban megemlékezések zajlanak, a fővárosban katonai parádét tartanak, amelynek elengedhetetlen része a légiparádé is – ezek a leglátványosabb fotók, amiket csak készíteni lehet, hiszen nemzetiszínű kondenzcsíkot húznak a repülők a város felett – tényleg felemelő élmény!

Katonai parádé Olaszországban
Forrás: wikipédia

A köztársaság születésekor vált az olasz pátria egyik legfontosabb jelképévé a tornyos Itália  – Italia turrita. Az alak egy fiatal nőt ábrázol, akinek a fején egy tornyokkal díszített várfal alakú korona nyugszik – innen a megnevezés. A tornyos koronás alakot több olasz város is átvette, saját szimbólumrendszerében használja.

Szép ünnepet, kellemes pihenést kívánunk mára az olaszoknak!