Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Sant’Apollinare – Emilia-Romagna védőszentje

Egyhetes villám nyári szünetünk után mai témánk a hónap régiójának, Emilia-Romagna-nak védőszentje, Sant’Apollinare.

A szent életéről több lehetséges forgatókönyv is a köztudatban van, hisz oly régen élt, hogy a történelmi források néhol foghíjasak, néhol bizonytalanok őt illetően.

A szíriai Antiókia városában született (mely terület akkortájt a Római Birodalom részét képezte) – egyes források szerint az I. században, más források szerint a II-III. század fordulóján élt, megint mások szerint pedig a IV. században. Sokan úgy tartják, hogy i.sz. 44 körül Szent Péterrel tartott Rómába, majd innen jutott el Ravenna városába, ahol püspökké avatták – a város első püspökévé.

A helyi tribunus feleségének meggyógyításával vált ismertté és elismertté.

Erős hite miatt számos támadás érte, szó szerinti kínzásokat kellett elviselnie Vespasianus császár ideje alatt. Az ekkor szerzett sérülései végeztek vele – július 23-át tekinti a mai emlékezet a szent halála napjának, ünnepét általában július 20-án tartják.

Az egykori ravennai püspök sírhelye Classe-ban van, ez Ravenna városától néhány km-re található. A szent sírhelye felett a VI. században bazilikát emeltek, mely ma is áll, számos, bizánci időből származó mozaikkal díszítve, melyeknek csodájára az egész világból érkeznek vallásos vagy csak kíváncsi turisták. Ez a bazilika a Chiesa di Sant’Apollinare di Classe.

 

A bizánci építészet remekei mellett a bazilika számos keresztény emléket is rejt, a templomot i.sz. 549-ben szentelték fel. Sok szarkofág is helyett kapott a bazilikában, a kora keresztény időkből származó püspökök, sőt a 12 apostolnak dedikált szarkofág is itt található.

Szent Apollinaris – ahogy a magyar szakzsargon hívja – nem csak Ravenna, de Emilia-Romagna védőszentje is.

A következő képekkel kívánunk kellemes nézelődést a Classe városában található bazilika képeihez és mozaikjaihoz, melyet az alábbi galériánkban érhetnek el!

A következő írásunk a régió dialektusait taglalja majd, tartsanak velünk akkor is!