Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Már megint egy kis tészta

Mai tésztás témánk újfent egy olasz cég köré épül, ez pedig nem más, mint az Industria Alimentare Ferraro, egy Vicenza városához közeli (Mussolente) vállalkozás.

A cég vezetője és tulajdonosa egyben Lorenzo Ferraro, aki a XX. század közepén szemtanúja volt annak, hogyan vált édesapja szenvedélyéből, a tésztából, tésztagyártásból helyi, családi kisvállalkozás. Négy testvérével együtt a tűzvonalból figyelhették a cég születését, és gyermekkoruktól kezdve aktív részesei voltak az igazi ‘pasta italiana’ előállításának.

Később értelemszerűen az ifjúság, köztük maga Lorenzo vette át a vállalat vezetését, mely a kezei alatt szépen kinőtte magát.

A korábban Pasta Montegrappa néven futó tésztaüzem csak később vette fel a korábban már említett, Industria Alimentare Ferraro nevet, s a kis gyártósorból (mely az elsők között volt Olaszországban, amelyek a lasagne készítését gépesítették) egy komoly és komplex gyártósor jött létre. Ilyen gyártósorból ma már 6 funkcionál, és élen járnak a tojással készülő tészták előállításában.

Mussolente

Mussolente

A Lorenzo Ferraro-val készült interjúból (amely a honlapon teljes terjedelmében olvasható), az is kiderül, hogy míg korábban legfőképpen a jó minőségű liszt, víz és tojás voltak a legfontosabb alkotóelemei a pasta-nak, most már kb. 180 féle különböző összetevővel dolgoznak, így nagy feladat a megfelelő beszállítók kiválasztása, mivel a minőségből értelemszerűen nem engednek.

A vállalat egyébként a napi gyártás során kb. 165 000 tojást használ fel, a gyár 3 műszakban üzemel minden egyes napon, érthető tehát, hogy elképesztő mennyiségű tészta kerül le a gyártósorokról. (Ferraro szerint kb. 570 000 adag/nappal lehet számolni, ez azért tényleg hatalmas szám.)

A cégnek idestova 20 éve van ISO minőségbiztosítási rendszere, sőt számos európai igazoló dokumentummal is rendelkeznek. Ez azért különösen fontos, mert az előállított tészta kb. 70% nem Olaszországba kerül, hanem európai bevásárlóközpontok polcain landol.

Egyik érdekes termékük a ‘pasta all’uova a matassa’, ami kb. a ‘tojással készült tészta rolniban’ megfelelője, íme:

Pasta a matassa - válogassanak kedvükre

Pasta a matassa – válogassanak kedvükre

A cég azonban nem csak száraz ill. friss tészta kapcsán működteti azokat a gyártósorokat; a felgyorsult életritmushoz igazodva gyorsfagyasztott készételeket is lehet vásárolni tőlük, amelyek értelemszerűen kivétel nélkül tésztaételek.

Magyarországon is lehet találni Montegrappa termékeket, ha a boltok polcain nem is gyakori, azért  a neten rá lehet akadni, de akár egy olaszországi út során is beszerezhető.

Mindenkinek jó étvágyat a kóstoláshoz!

Lorenzo Ferraro

Lorenzo Ferraro