Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Látnivalók Lazio-ban

Hogy hová induljunk el, ha Lazio régió felé visz az utunk, ma egy-két tippel segítenénk. A leírásból szándékosan hagyjuk ki Rómát, a fővárost, hiszen az ott található látnivaló java részét már az is kívülről fújja, akinek még nem volt szerencséje eddig az örök várost meglátogatni.

A régió – mármint Lazio – számos látnivalóval büszkélkedhet, melyekről sajnos elég kevés szó esik. A Róma környéki területek számos kastélyt, csodálatos várat, erődöt rejtenek, amelyek szépsége és művészeti gazdagsága vetekszik a főváros építményeivel, ám valahogy az útitervek kialakítása során gyakran hátrasorolódik – ha egyáltalán felkerül a listára.

Ilyen például a X. század környékén épült Orsini-Odeschalchi kastély, mely eredetileg egy torony volt – a szaracén támadások idején építették meg. Az Orsini család évszázadokon át birtokolta, sőt több alkalommal látták itt hosszabb időre vendégül a mindenkori pápát (először V. Mártont, majd később IV. Szixtuszt) aki a városban tomboló pestis elől keresett és talált itt menedéket.

Az Orsini-k nem csak a kastélyt, de magát a városkát, Bracciano-t is felvirágoztatták, gazdasági és művészeti szempontból is nagy jelentőségű lett a település – ez főként a XV-XVI. századra igaz, ami egyébként is a reneszánsz ideje volt szerte Itáliában és Európában is.

1696-ban az Orsini család elveszítette a kastélyt, az új tulajdonos pedig az Odeschalchi-família lett, akik egészen a mai napig (!) birtokolják ezt az építményt. Csodálatos múzeumában végigkövethetjük történelmét, elegáns termei pedig nem egyszer szolgáltak már költséges celebesküvők helyszínéül – a bulvárhírekben jártasak biztosan kapásból tudják is, kikre gondolunk épp.

Castello Orsini-Odeschalchi

Castello Orsini-Odeschalchi

Cardinal D’Este, aki azért érkezett Tivoliba (Rómától keletre), mert a város kormányzójává nevezték ki, nem különösebben kedvelte egyházi szállását, ezért úgy határozott a XVI. század közepén, hogy építtet egy villát egy gyönyörű kerttel, ahol nagyobb megelégedésben töltheti mindennapjait. A villa el is készült, egy meglévő épület és telek tulajdonságaihoz igazodva egy háromszintes palota lett belőle – ez a Villa d’Este – , melynek ma is fantasztikus kertjét számtalan szökőkút díszíti. Az alábbi képek a tanúbizonyságai annak, hogy ezeket a látnivalókat butaság kihagyni egy olaszországi nyaralás programjai közül.

A villa egyébként hosszú ideig üresen állt, pusztulásnak indult, a II. világháborúban bombázás áldozata lett, végül pedig az olasz kormány tulajdonába került – így vált lehetővé a kastély rendbehozatala és megnyitása a bel- és külföldi kíváncsi turisták előtt.

 

A Villa d'Este vízesései

A Villa d’Este vízesései

A Villa d'Este kertje egy korabeli terven

A Villa d’Este kertje egy korabeli terven

A Rómához közeli Castel Gandolfo a mindenkori pápa nyári rezidenciája immár 1929 óta. A kastélyhoz mintegy 55 hektár földterület tartozik, mely a Vatikán területének több mint tízszerese. A terület egy része fantasztikus kertekből áll, másik, nagyobb része pedig művelés alatt van. A gyönyörű épület méltó hely a pápai kikapcsolódáshoz.

Castel Gandolfo - a pápai nyári rezidencia

Castel Gandolfo – a pápai nyári rezidencia

És végül beszélgessünk a Tarquinia mellett található nekropoliszról, mely sok történelemkedvelő figyelmét felkeltheti. Ez a terület Viterbo-tól a tengerpart felé haladva dél-nyugati irányba mintegy 30 km távolságra van. Rómától észak-nyugatra pedig kb. 100 km-t kell megtennünk, hogy ide jussunk, tehát nem bonyolult odatalálni. A google maps Necropoli di Monterozzi néven azonnal megtalálja.

A nekropolisz a tengerparthoz közel található domboldal igen nagy részét teszi ki, ugyanis mintegy 6000, etruszk időkből származó sírt találtak itt a kutatók. A dolog érdekességét azonban nem is feltétlenül csak ez jelenti, hanem az a mintegy 200 sír, amelyeket ezek a sok-sok évszázaddal ezelőtt élt népek szépen ki is festettek – s amelyek ugyan nem teljes pompájukban, de igen jó állapotban a mai napig megtekinthetők. A sírok különböző termeket rejtenek, vannak itt a leopárdok, oroszlánok, bikák, vagy a vadászat, halászat témáját feldolgozó falfestmények.

A lelet akkora jelentőségű, és olyan gazdag művészeti világba enged betekintést, hogy a XX. századi nagy, etruszk időkkel foglalkozó archeológus, Massimo Pallottino egyenesen az olasz festészet történelmének első fejezeteként aposztrofálja a nekropoliszt.

Természetesen, aki mélyebben érdeklődik a téma kapcsán, ne hagyjon ki egy utazást. A város mellett ugyanis egy múzeum is várja a látogatókat, a kombinált belépőjegy mindösszesen 8 €-ért vihető személyenként. Ne feledjük azonban, hogy az olasz állam által üzemeltetett múzeumokba a belépés minden hónap első vasárnapján teljesen ingyenes!

Az alábbi galéria a nekropolisz festményeiből ad egy kis ízelítőt, lapozgassák kedvükre!