Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Szicília és a múmiák 3/3.

Piraino a következő szicíliai helyszín, ahol múmiákra bukkanhatunk, s ahol a tudósok azon dolgoznak, hogy vizsgálataikkal egyre több információt szerezzenek a XVIII. század vége – XIX. század közepe közötti időszak jellemző mindennapjairól, szokásairól, betegségeiről. 

Bizonyos esetekben még a múmiák nevére is fény derülhet, hiszen korabeli könyvek, iratok, dokumentumok segítik a kutatók munkáját a tényleges fizikai megfigyelések mellett az elhunytak vizsgálatában.

Piraino - Camera sepolcrale

Piraino – Camera sepolcrale

Az itt található néhány tucat múmia szinte mindegyike egyházi személyiség volt, megtalálni őket a Chiesa Matrice di Santa Maria di Piraino-ban lehet. Idén tavasszal egy nagyszabású fotókiállítás is megtekinthető volt, melynek időtartamát a nagy érdeklődésre való tekintettel meg is hosszabbították. Sajnos erről már lemaradtunk, de bizonyosan lesz még lehetőség megragadni egy-egy eseményt a jövőben.

A rendezvény támogatója az a Cesas Onlus nevű szervezet volt, amely a környezet és a történelmi emlékek szigorú védelmét tűzte a zászlajára, s az oktatást is kiemelt területként kezeli.

(Olasz nyelvet tanulók, figyelem! A vimeo oldalán található alábbi, 16 perces videó remek lehetőséget nyújt arra, hogy új dolgokat halljatok erről a témáról szakértők nyilatkozatából, s egyúttal a szövegértési képességeteket is fejleszthessétek. A két legyet egy csapásra tipikus esete.)

Ha valakinek még ezek után, s az úthoz való csomagolás előtt kedve van olvasgatni, akkor a Piraino-i múmiákról szóló igen részletes oldalon ezt meg is teheti.

Az olvasáshoz – olasz és angol nyelven – jó szórakozást kívánunk, és őszintén reméljük, hogy minél több érdeklődő számára fog lehetőség nyílni egy szicíliai kirándulásra, amelynek során a programba talán a fenti templom, illetve a korábban a témában lejegyzett helyek meglátogatása is belefér.

Szicília és a múmiák 1.

Szicília és a múmiák 2.