Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Lombardia – válogatás

Három nagy régió maradt hátra a válogatás szekcióból, ezek közül pillantunk most rá Lombardiára.

Lombardia Olaszország legnagyobb régiója (kb. annyi lakosa van, mint Magyarországnak), Milánó székhellyel az ország gazdasági központjának számít. A legfontosabb tudnivalók a Tartományok címszó alatt érhetők el róla.

Történelmi szempontból is többféleképpen közelíthetünk ehhez a régióhoz: egyrészt a szokásos felvezető összefoglalóval. Aztán a történelmet és az úticélokat picit összemosva kalandozhatunk a Pó mentén – megnézhetjük Sabbioneta városát, és egy San Benedetto Po nevű szerzetesi központot, amely Európa egyik legnagyobbja!

Sabbioneta
Photo by Enrica Tancioni on Unsplash

Lombardiában is vannak múmiák, Lodi városában kirándulva őket is meglátogathatjuk! Fura kaland. A közelmúltban megjelent könyvemben róluk is több szó esik.

A lombard konyha is tartogat meglepetéseket. Tudtátok, hogy innen származik (vélhetően) a colomba, az olaszok híres húsvéti kalácsa?

A régió ízei közül már biztosan ismeritek a klassz rizottókat (a sáfrányos a csúcs), a cotoletta alla milaneset, ami végre rántott husi (!), és a torrone nevű édesség is lehet ismerős sokaknak.

Aki szereti a sajtokat, az a Bagósst és a gorgonzolát is ide köti, de a gasztronómiai írások egyikében a panettone, némi gyümölcsös édesség, sőt egy pizzoccheri nevű tésztaétel is előkerül. Hű, mennyi finomság!

Mese-fronton hogyan állunk? Tudjátok, hogy náluk is van Piroska és a farkas? Olvassátok el!

A művelődni vágyóknak ajánlom a milánói Scalaról írt cikkemet – ha arra jártok, a jelmezmúzeumot ne hagyjátok ki!

A Castello Sforzesco kötelező eleme a milánói városnézésnek, úgy, ahogy a műkedvelők számára a Brera képtár is. Itt található még egy Szent Márkhoz és Velencéhez köthető, érdekes festmény, ami a maga 26 m2-es méretével igencsak impozánsnak számít.

Castello Sforzesco
Photo by Ouael Ben Salah on Unsplash

Nem csak múzeum, de olvasnivaló is akad ám nálam! A járványokról szóló írásomban, ami az utóbbi években egy elkerülhetetlen téma volt, megemlítem több klassz könyv között Alessandro Manzoni A jegyesek c. művét, ami a milánói pestis idején játszódik.

Lombardiában a környezetvédelem és az ökológiai lábnyom csökkentése is fontos – fák és növények is kerülhetnek a teraszokra, tetőkre. Ezért Rozzanoról és a milánói Bosco Verticaléról is írtam egy jó kis cikket.

Bosco Verticale
Photo by Daniel Seßler on Unsplash

Akit érdekel, hogyan alakult a reneszánsz Milánó környékén, az is kattinthat a cikkemre!

A város védőszentje Szent Ambrus, a IV. században élt érsek – méhecskés legendája kifejezetten érdekes olvasmány! Decemberi ünnepe épp az adventi időszakra esik, ami Milánóban szintén különleges.

S ami személyes kedvenc: Milánó környékén forgatták, a szerpentineken, Alessandra Amoroso egyik mókás klipjét, ami szerintem az egyik legjobb dalához tartozik.

Na, ugye, ma is érdemes volt velem tartani?

Milánói dóm
Photo by Mikita Yo on Unsplash