Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Trentino-Alto-Adige – válogatás

Az Ausztriával határos régió nem hordozza azokat a tipikus jegyeket, amelyeket Olaszországtól várunk – itt kicsit azért nagyobb a rend…

Persze, az osztrák hatást kiegészítik a tipikusan olasz ízek, a széles gesztusokkal tarkított nyelv és a csodás hegyvidéki látnivalók, ezért nem fogunk csalódni Itáliának ebben a szegletében sem – maximum más lesz, mint a délebbi részek forróbb hangulata.

Ebben a higgadtságban aztán megint olyan csuda dolgok kerülnek elénk, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül. A nagy általánosságok mellett, amit a Tartományok címszó alatt találtok, fontos szót ejteni a régió történelméről is – remélem, hogy nem bánjátok, hogy ilyen gyakran előkerül ez, de én rettentő fontosnak tartom a régióval való ismerkedéshez, hogy tudjuk nagyvonalakban, mi minden történt arrafelé a régmúlt századokban.

Mivel a hegyeket már említettem, szeretném felhívni a figyelmeteket Trentino azon részeire, ahol a sípályák vannak – sok külföldi turista keresi fel szívesen ezeket a pályákat a téli szünetben. Hiába, nem csak a tengerpart tud csábító lenni – a havas lankák és a vastagon hófehérrel borított tetők csillogása semmihez sem fogható.

Trentino-Alto-Adige
Photo by Damiano Baschiera on Unsplash

Aki viszont a kulturális csemegékre pályázik, azoknak is tudunk kínálni valamit, ami felcsigázhatja. A trentói dóm tér, a meseszép katedrális vagy Vipiteno színes kisvárosa egyaránt kínál látnivalókat. Sőt, ebben a régióban találjátok a tóba süllyedt falut, ahol csak a templomtorony lóg ki a vízből az ég felé nyújtózva.

Graun im Vinschgau
Photo by Tim Depickere on Unsplash

Programajánlóként a Habsburg-karnevált emelem ki – Trentino-Alto-Adige ugyanis jó ideig állt a Habsburgok uralma alatt, emléküket meg is őrizték. A cikkben más események is említésre kerülnek, nem mindenhol a karneváli hangulat és az év eleje hangsúlyos, de meséljen erről a cikk!

Aki viszont almás rizottóra vagy linzerhez hasonló, vajas tésztából készült finomságokra vágyik, az ugyanúgy megtalálja itt a számításait: ebben a két finomságban Trentino verhetetlen, ez biztos!

Biscotti tirolesi
Forrás: soniaperonaci.it

A régiónak van egy nagyon híres tervezője, ő nem más, mint Luigi Negrelli – nem más fűződik a nevéhez, mint a Szuezi-csatorna megtervezése! Persze, ne higyjétek, hogy csak egy ilyen híres munkája létezik, Európában más helyeken is megfordult. Olvassátok el a cikket, mi mindent köszönhetünk Trentino szülöttének, Luigi Negrellinek!

Levezetőül ajánlom a dialektusokról szóló cikket – a német nyelvterület hatása is szóba kerül benne, ahogy az várható is volt.

Ma ismét egy csomót tanultunk – de ne csüggedjetek a cikk végeztével, még van pár régió, amiről nem beszéltem eddig, sorra kerülnek!

Trentino-Alto-Adige
Photo by Alessio Zaccaria on Unsplash