Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Palazzo Zevallos Stigliano – és egy jó kis kóstolás

Olaszországban tömegével találunk olyan múzeumokat, amelyek különféle programokkal csábítanak. Ma Nápolyba látogatunk, ahol az első negyedévben három kóstolóval várják az odalátogatókat.

A Palazzo Zevallos Stigliano-ra legegyszerűbben a Gallerie d’Italia oldalán bukkanhatunk rá, ahol gazdag történelmi leírást találunk arról, hogyan alakult az épület sorsa az elmúlt századokban.

Aki a mai jelentőségére kíváncsi és csak a hasára tud gondolni, annak viszont jó hírünk van! Akinek van lehetősége mostanság Nápolyba utazni, annak igazán megfontolandó program a Palazzo Zevallos, ugyanis egy kísérővel történő látogatás keretében megcsodálhatja a múzeum csodálatos képgalériáját, melynek egyik legemblematikusabb darabja Caravaggio utolsó festménye, a ‘Martirio di sant’Orsola’. S hogy ennyivel azért ne kelljen beérni, neves olasz séfek készítenek apró, ám annál különlegesebb, a képek inspirálta falatokat a kultúrától megfáradtaknak. A program a ‘Vászontól az asztalig’ címet viseli (Dalla tela alla tavola).

Január 31-én a kenyerek és kekszek kapják a főszerepet. Leopoldo Infante évtizedekkel ezelőtt alapította sütödéjét, a hagyományokat pedig a család máig őrzi. Fia Gianni is követte, manapság pedig unokája, Leopoldo is tiszteli a tradíciót. A program során a nápolyi tarallo történetét és ízeit lehet megismerni.

Tarallini zuccherati

Tarallini zuccherati

Február 28-a Vincenzo Russo-é lesz, aki a Baccalaria nevű nápolyi étterem képviseletében igyekszik lenyűgözni a program érdeklődőit. Halételekre és tenger gyümölcseire lehet számítani ezen a napon. A fiatal séf híres arról, hogy szívesen ötvözi a tradícionális dél-olasz, paraszti ételeket a modern konyhával, a régi recepteket könnyebbé, újszerűbbé varázsolja, úgy, hogy mindeközben megtartja a jellegzetességeit.

Vincenzo Russo - Ristorante Baccalaria

Vincenzo Russo – Ristorante Baccalaria

Március 14. az utolsó dátum. Ekkor a Palma Campania séfje, Pietro Parisi várja a kóstolni vágyókat. Ő a kézműves lekvárok, mustárok, olajban eltett zöldségek mestere, akinek egyébként filozófiája, hogy minden olyan konyhai maradékot megpróbál új köntösben elkészíteni, amire nem is gondolnánk.

„Al centro di mio lavoro c’é spesso il riuso di tutto ció che in cucina viene considerato scarto. Bucce, gambi, foglie, acquistano una nuova vita. Cosí si insegna una cultura profonda, fatta di rispetto verso la natura e i suoi frutti.”
Pietro Parisi - Ristorante Palma Campania

Pietro Parisi – Ristorante Palma Campania

Manapság ez egyébként elég divatos dolog, egy angol séf, Nigel Slater egy egész televíziós műsorfolyamot szentel annak, hogy ne kelljen semmit sem kidobni, amit egy hétvégi nagybevásárlás során beszereztünk.

Nos tehát, ezekkel a klassz látnivalókkal lehet számolni egy nápolyi kirándulás alkalmával. A tárlatvezetés ezeken a napokon 11:00 órakor kezdődik, és délre a központi szalonba kalauzolják a látogatókat, ahol már a séfek a kész falatokkal várják őket.

Jó szórakozást kívánunk! Aki pedig nem tud részt venni a felkínált programokon, annak íme, egy kis képgaléria a Palazzo Zevallos termeiről: