Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toszkána – Firenzén túl

Mai írásunkban lépjünk ki a régió székhelyéről, és kicsit forgassuk körbe a fejünket a környéken. 

Elsősorban utazási ajánlatokat tennénk ma, citálva néhány korábbi írásunkat, amelyek most szervesen kapcsolódnak ehhez az épp aktuális témához.

Az egyik mindenképpen a Viareggio-i fesztivál, ami februárban szórakoztatja az egyébként igen népes látogatósereget, hiszen az esemény egész Olaszországban híres, és így a belföldi turisták száma nagyon magas, a külföldieké pedig egyre nő. A fesztivál egy többnapos rendezvénysorozat, amelyen óriási papírmasé figurákat vonultatnak fel jó nagy kocsikon (a metódus a mi virágkarneváljainkra emlékezetet), és ezek az élet legkülönfélébb mozzanatait, az aktuális politikai élet kifigurázásával akár, jelenítik meg. Nem rossz ötlet tehát Viareggio-ba látogatni télen sem, persze a tenger szerelmeseinek nyáron az igazi ott lenni.

18

23

15

14

A másik, korábban már taglalt utazási lehetőségben magyar nyelvű segítséget is kaphatunk, ugyanis a toszkán kisvárosban élő Nyitrai Viktória most már főállásban azzal foglalkozik, hogy utazni vágyó magyar turistákat kalauzol a környéken – ebbe akár egy Elba szigetére irányuló kaland is bármikor beleférhet. Segít a szállásfoglalásban, és Viktóriával a piacokra is ellátogathatunk, valamint egyéb más, változatos programokon vehetünk részt. Egy korábbi interjúnkban kicsit megismerkedhetünk vele, honlapján pedig új infókhoz juthatunk.

nyitrai viktória2

Ma egy kicsit látogassunk el Siena-ba, ahol a palio, mint esemény mellett gyönyörű épületek várnak ránk. Gyors áttekintéssel vegyük végig, mi mindent érdemes meglátogatni. A sienai dóm hordozza a toszkán jellegzetességek egyikét, a firenzei katedrálisban is látható fehér-zöld márvány belső teret, ami egy sajátos hangulatot kölcsönöz minden nagyobb templomnak. A katedrális tele van képekkel, mozaikokkal, és még egy könyvtár is található benne, amit szerényen csak a kincsek kincsének neveznek. Minden részletére nem térünk ma ki, azonban álljon itt néhány étvágygerjesztő kép, amelyek egészen biztosan utazásra sarkallnak majd.

Dóm - Siena

Dóm – Siena

duomo_siena_cover

A sienai palio egy lóverseny, amelyet a város főterén tartanak, amelyet a jeles alkalomból homokkal borítanak. Középütt a nagy tömeg található, a verseny pedig őket körülvéve zajlik. Sokan egy nappal előtte odaülnek már, hogy biztosan jó helyük legyen és minden fontos eseménynek szemtanúi lehessenek. Az időpont általában július 2. és augusztus 16. (azaz épp ma van), de ha valamilyen rendhagyó, fontos esemény történik a város életében május és szeptember között, akkor extra-palio-ra is sor kerülhet. Turistaként a tömegben nem biztos, hogy a legnagyobb élmény, ki tudja, látunk-e valamit egyáltalán, de a hangulatot csak így lehet elcsípni.

Palio - Siena

Palio – Siena

Palio - Siena

Palio – Siena

S hogy valami olyat is lássunk, amit Toszkánában nem szoktunk: Artúr király legendája olasz módra. A San Galgano-i apátságról van szó, mely Siena megyében található, és egy rövid kirándulást mindenképp megér. Ennek a helynek a közelében, Chiosdino-ban született egy lovag, San Galgano, 1148-ban. A középkor ezen szakaszában a sok öldöklést megelégelve Galgano úgy határozott, visszavonul a harcoktól, és kardját egy nagy kőbe bökte, mondván, inkább keresztként használja, hogy imádkozzon mellette, minthogy embereket öljön halomra. Az egyház a gondolatot nyilván szimpatikusnak találva felkapta, így Galgano-t, az 1181-es halálát követő évben, 1182-ben szentté is avatta.

Az itt épült apátság egy fontos egyházi központtá emelkedett, az első gótikus egyházi építmények között emlegetik Toszkánában. Úgy tartják, hogy a ciszterci rend szigorú szabályait követi kialakítása. A 1600-as években, az egyházra egyébként is jellemző hanyatlás okán elhagyottá vált, és lassú pusztulásnak indult. Ki tudja, mi mindent tett tönkre az eltelt idő, amiről már semmit nem fogunk megtudni. Az építmény maga (mármint ami maradt még belőle) egy ideje látogatható, sőt nyári fesztiválesemények helyszíne, de amennyire tudjuk, népszerű esküvői helyszín is lett az elmúlt években. Ha megnézzük ezt a csodás környezetet, nem is kérdés, hogy miért.

L'Abbazia di San Galgano

L’Abbazia di San Galgano

 

L'Abbazia di San Galgano

L’Abbazia di San Galgano

San Galgano - Chiusdino

San Galgano – Chiusdino

Fenti táblán arról emlékeznek meg, amikor a Galgano-i lovag lova Szent Mihály arkangyal előtt ezen a kövön térdet hajtott, otthagyva térdének lenyomatát.

Mai kis kirándulásunk itt véget is ér, de még ebben a hónapban Toszkána van terítéken, tehát ne menjenek sehová; a reklám után…