Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Olasz szobrász Magyarországon

Nemrégiben gondolkodtam azon, milyen klassz lenne egyszer összegyűjteni az olasz kultúra mindenféle építészeti és egyéb lenyomatait, ami itthon fellelhető.

Ennek kapcsán mesélem el, hogy a szülőfalum közelében fekszik Tompa városa, ahol áll egy kis ékszedoboz-szerű templom, amely Szent Anna nevét viseli. Mivel az építésnél egy olasz szobrászművész, Karlo Sporeni is aktív részt vállalt, úgy gondoltam, érdemes megmutatni nektek – különösen azért, mert úgy mondják, a templom szépsége a budapesti Mátyás temploméval vetekszik, annak kicsinyített másaként tartják számon. Az egyébként méltatlanul keveset látogatott országrész, Bács-Kiskun megye legdélebbi csücske is rejt ilyen csodálatos szépségeket – ezt tudtátok?

Szent Anna templom
Forrás: Tompa, a dél kapuja

Álljon itt most Tompa, a dél kapuja  facebook oldaláról vett néhány idézet, amely kedvcsinálóként szolgál az ország déli részének meglátogatásához:

„Városunkban, közvetlenül a Redl-kastély mellett áll a római katolikus Szent Anna-templom, mely Wágner Károly tervei alapján, 1893-1905 között épült neogót stílusban. Az egykori házi kápolna alapzatára Redl Béla építette. A köveket és a márványt helyben formázták és csiszolták az előírtaknak megfelelőre Karlo Sporeni, olasz szobrászművész irányításával. Az épület tetejét fedő színes majolikát a pécsi Zsolnay-gyár készítette. A templom tornya pedig 35 méter magas.”

„A gót építészeti stílusú Szent Anna templomtorony homlokzat felőli részeit az apostolok és Szent Márk evangélista kőből faragott szobrai díszítik. A felső rész egy gazdagon csipkézett kőfaragás, kúszó levelekkel mintázva. A főtorony mellett több kisebb díszítőtorony is épült. Érdekesség, hogy a kőfaragásokat és a puhakőből készült szobrokat – így az apostolokét is – magyar szobrász készítette, akinek nevét sajnos nem tudjuk bizonyosan. Az attika falakon állatokat ábrázoló díszköpőket fedezhetünk fel, s mindegyik más állatot mintáz.”

„A Szent Anna-templom egyik legértékesebb tárgya a vörösbársonyba kötött, fehér és ezüst veretekkel díszített misekönyv. Bár számtalan kegytárgy maradt az utókorra, jelenleg Kalocsán az érsekségben őrzik őket. Nagy értékük miatt 1997-ben a berendezési tárgyakat szakszerűen csomagolva Kalocsára szállították állagmegóvás és restaurálás céljából, dr. Dankó László érsek elrendelésére. A templomból összesen 59 darab műtárgy került elszállításra.”

A sors fintora, hogy Karlo Sporeni olasz szobrászról nemigen találtam semmilyen közelebbi információt a neten való kutatásaim során – könnyen lehet azonban, hogy Tompára látogatva a templomot jól ismerőknek és/vagy a városlakóknak vannak róla írásos vagy egyéb emlékei. Egyszer, amikor hazalátogatok, ennek talán utána is járok – kíváncsi vagyok, ki volt az az itáliai tehetség, aki ennek a csodaszép templomnak a születésénél bábáskodott.

Akit pedig érdekel a 20. század elejének néhány igen érdekes falubeli legendája, a szerelmes légyottokért a falubeli lányoknak biciklit ajándékozó gróf története (bizony ám!), annak a Hírmagazin oldalán kínálok olvasnivalót – ez már nem olasz téma, de attól még igen érdekes!

Szent Anna templom – Tompa
Forrás: kozelestavol.hu