Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Olasz-kínai kapcsolatok

Azt már tudjuk, hogy mi nagyon szeretjük az olaszokat, és alapvetően ők is minket. Azonban érdekes látni, hogy hogyan épülnek Európán túli kapcsolataik, és ha véletlenül Kínába visz az utunk, akkor hova kell beugrani egy potya olasz programért.

2009-ben, a G8 csúcson vetődött fel az ötlete annak, hogy esetleg a két ország kulturálisan kicsit szorosabban összekapcsolódjon. Talán nem sokan tudják, hogy a hosszas előkészítésnek az lett az eredménye, hogy Pekingben egy állandó kiállítás nyílt, mely Olaszországot, az olasz kultúrát és történelmet viszi közelebb azokhoz, akik a Tiananmen téren lévő Kínai Nemzeti Múzeum megfelelő részlegébe elzarándokolnak. A múzeum azért is jó választás marketing-szempontból, hiszen napi szinten átlag 50 ezer látogatója van, ami európai fülnek iszonyatosan nagy szám.

megnyitóra az alapos előkészületeket követően 2012 nyarán került sor, így immár kb. 2 éve van jelen folyamatosan  Itália Kínában. Ez azért is nagyon fontos, mert az utóbbi években a statisztikák szerint rendkívül nagy számban érkeznek turisták Kínából Európába, s nagy részük kifejezetten kulturális érdeklődését kielégítendő utazik errefelé. Nem kérdés, hogy megéri a nagyszámú utazót Olaszország felé orientálni.

kínai állandó kiállítás

 

Az állandó kiállítás, mint ahogyan azt a fenti képen a megnyitó plakátja is elárulja, Firenze és a reneszánsz jegyében készült.

Természetesen ez a dolog egyáltalán nem egyoldalú, a pekingi megnyitóval párhuzamosan Olaszországban is tisztelegnek a kínai kultúra és történelem előtt. Ennek kifejezésére a legalkalmasabb szintén egy átfogó kiállítás, mely Rómában nyílt, a Palazzo Venezia-ban lehet megtekinteni.

Hát, így épülnek a kulturális kapcsolatok, s a lépés teljesen logikus, hiszen ennél nagyobb piacot egy elegáns mozdulattal lefedni nem igazán lehetséges.

A kapcsolatok még szorosabbra fűzése már csak egy következő ugrás volt, a tavalyi év végén (november 20-án) avatták fel Pekingben az olasz vízumközpontot, mely egy egyelőre öt évre szóló diplomáciai kapcsolat. A központot Milánó első embere, Giuliano Pisapia avatta fel. A Milánói Világkiállítás (2015) előtt zseniális húzás – őszintén kívánjuk, hogy ebből a szempontból is legyen sikeres az együttműködésük.

kínai_vízumközpont

 

S hogy a két ország az együttműködést mennyire gondolja komolyan, az is alátámasztja, hogy született egy honlap: italychinafriendly.com. Mint ahogyan azt a nevéből kitalálhatjuk, az oldal célja, hogy segítséget nyújtson azoknak az olasz személyeknek, cégeknek, akik/amelyek akár turisztikai, akár kulturális, akár üzleti szempontból szeretnének kapcsolatokat építeni, lehetőségeket felkutatni. Ahogy azt a főoldalon megfogalmazzák: Kína a világ elsőszámú turisztikai piaca, mely szédítő iramban fejlődik, s melyet nem szabad sem figyelmen kívül hagyni, sem pedig alábecsülni. (La Cina è il primo mercato turistico del mondo, un mercato che cresce a ritmi vertiginosi e che non può essere nè ignorato, nè sottovalutato.)

Olaszosoknak ajánljuk Giancarlo Dall’Ara 2013 őszi előadását, mely ebben a témában született. A 26 slide-ból álló anyag érdekes is, és fordítási gyakorlatnak sem utolsó!

http://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/28480393