Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Ismét itt a Húsvét

Mint minden évben, idén is ünnepel a világ keresztény fele. Akik vallásukat nem gyakorolják, általában azok is pihennek, rokonokat látogatnak, jókat esznek-isznak ezen a hosszú hétvégén.

Mint azt egy korábbi írásunkban már említettük, a Húsvét Olaszországban is egy igen fontos része az évnek. Itt is központi szerepe van az ünnep vallásos részének, ugyanakkor a pihenés is fontos szerepet kap. Egy tengerparti piknik a tavaszi napsütésben biztosan felejthetetlen élmény, s mint tudjuk, az olaszoknak – bárhol legyenek is – sokat azért nem kell utazni a tengerpartért. Tipikusan húsvét hétfői szórakozás ez sok olasz család életében.

Lessünk el ezeken túl néhány igazi olasz dekor-ötletet annak kapcsán, hogyan lehet a lakást is ünnepi díszbe öltöztetni.

Készíthetünk márványos mintázatú tojást, amelynek titka a megfelelő mennyiségű olivaolaj.

Albero di Pasqua, azaz húsvéti ‘fa’ is készülhet, igen népszerű már nálunk is. Tipikusan színes tojásdíszeket, kis kártyákat, vagy akár sóból készült dekorációt aggathatunk rá, bármelyikkel fel lehet dobni a lakást, főleg, ha vidám színeket használunk. Manapság már sokan készítik ezeket a díszeket otthon, de ha valakinek nincs jó kézügyessége, a dekoros üzletek százai biztosan sok segítséget adnak.

Persze, pár asztaldíszt is összedobhatunk, itt már jó eséllyel a virágok is belépnek a képbe, így téve még színesebbé és jókedvűbbé ezt a szép tavaszi ünnepet.

húsvét

Arról is szó esett már honlapunkon, hogy az olasz húsvét jellemző süteménye a Colomba di Pasqua. Otti ismét kedveskedett nekünk pár gyönyörű fotóval, amelyeken saját készítésű Colomba-ját láthatjuk. A receptet nálunk, és Ottinál is elérik azok, akik a hétvégén megsütnék ezt a finom édességet.

És ne feledjük a mondást: ‘Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi.’

colomba1

colomba2

Aki hozzálátna a sütihez, és ragaszkodik a Colomba-formához – még szép! – annak az alábbi videót ajánljuk. Ebben az anyagban mindenki megnézheti, hogyan lehet otthoni körülmények között elkészíteni a papírformát, amit itthon nagyjából lehetetlen beszerezni – az amazonon pedig elég drága. Fenti képeken egyébként Otti keze munkáját dicséri a szép kék papírforma is!